- Monika, kas tave atviliojo į Londoną?

- Visada gyvenime norėjau siekti ko nors daugiau, tad baigusi verslo vadybos studijas Kauno kolegijoje išvažiavau tęsti studijų į Škotiją – Dundee miestą, mano tikslas buvo įgyti universitetinį bakalaurą. Prieš pradedant studijas Škotijoje, atvykau į Londoną, norėjau pramokti anglų kalbą ir tuo pačiu užsidirbti. Beje, čia jau gyveno brolis su šeima, tad buvau šiltai priimta.

Įgijusi norimą bakalaurą Abertay Dundee universitete, grįžau į Londoną, kuriame puoselėjau savo ateities planus. Visada turėjau motyvacijos kurti savo verslą ir pradėjau galvoti, ką naujo galėčiau pasiūlyti Londono rinkai ir kaip įgyvendinti savo verslo idėją. Londonas pasirodė gera terpė norint realizuoti savo svajones.

Taip, organinis maistas yra santykinai brangesnis, tačiau leiskite paklausti, kiek jūs esate pasiruošę sumokėti už savo ir savo šeimos sveikatą? Pradėjus sveiką gyvenseną man nebereikia vartoti jokių vaistų ar vitaminų.
Monika Ambrasaitė

- Esi įkūrusi internetinę svetainę fansofthetaste.co.uk, kurioje prekiauji natūraliais prieskoniais ir arbata. Nuo ko prasidėjo tavo verslo idėja?

- Viskas prasidėjo labai seniai, dar tuomet, kai studijavau Lietuvoje. Psichologijos paskaitos metu reikėjo surašyti dešimties metų planą, kaip įsivaizduojame savo ateitį, ir būdus savo ateities vizijai pasiekti. Mano planuose buvo studijos Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje bei nuosavo verslo įkūrimas. Norėjau tokio darbo, kuris būtų mano aistra ir hobis.

Atvažiavus į Londoną į akis krito tai, kad žmonės nesirūpina maisto kokybe, perka bet ką ir net nesidomi iš kur atkeliauja tam tikri maisto produktai. Įsidarbinusi pastebėjau, kad pertraukų metu kolegos kirsdavo mėsainį, užsigerdami kola, o po to nuolat skųsdavosi skrandžio skausmais ir prasta savijauta. Aš jau tada galvojau apie tai, ką valgau, tad visada jaučiausi puikiai. Tai mane skatino jiems padėti, todėl nuolat pasakojau apie tai, kaip reikia tinkamai maitintis.

Turiu pripažinti, mano pastangos nenuėjo veltui ir dauguma mano bendradarbių palaipsniui pradėjo atsinešti namuose pasigaminto sveiko ir suderinto maisto, tai tapo net savotiška mada. Būtent taip kilo idėja padėti žmonėms – ne tik paįvairinant jų maistą natūraliais prieskonių mišiniais ir arbatomis, bet ir aiškinant apie sveiko maisto naudą žmogaus organizmui ir savijautai.

- Kodėl būtent arbata?

- Yra sakoma, kad sėkmingo verslo paslaptis – naujas produktas. Būdama čia, tiek Anglijoje, tiek Škotijoje, aš pasigedau vaisinių arbatų, kurias pati visada mėgdavau ir gerdavau. Jungtinėje Karalystėje sveriamų arbatų pasiūla nedidelė, jų įsigyti galima tik specializuotose arbatų parduotuvės, o tokių Londone tikrai nėra daug.

Mano tiekiamos arbatos yra importuojamos iš arbatos augintojų įvairiausiose pasaulio šalyse: Japonijos, Kinijos, Indijos, Brazilijos, Pietų Afrikos, Himalajų ir t.t. Arbatos pasiūla tikrai didelė – siūlau daugiau nei 200 skirtingų rūšių, nuo juodosios iki vaistažolių arbatos taip pat su vanilės, šokolado, karamelės ar net likerio ekstraktu.

Vaisinės arbatos ypatingos tuo, kad jose nėra kofeino, į jų sudėtį įeina džiovinti vaisiai, uogos, riešutai ir arbatžolės. Jos yra pakankamai saldžios, todėl geriamos be jokių saldiklių, kas yra labai aktualu žmonėms, besirūpinantiems savo figūra.

E621 skatina apetitą ir yra viena iš pagrindinių viršsvorio priežasčių – tai yra skonio ir aromato stipriklis, kuris net seną maistą paverčia geru, vartotojui to net nepajutus ir nejaučiant skonio skirtumo.

- O kodėl prieskoniai?

- Jau penkeri metai pati sveikai maitinuosi ir maistą gaminu tik iš natūralių produktų, tad prieskoniai atsirado mano gyvenime, besidomint sveika mityba. Mano siūlomi prieskonių mišiniai pagaminti iš aukštos kokybės žolelių, atkeliavusių iš Indijos, Vokietijos, Maroko ir Lietuvos. Jie ne tik pagardina maistą, bet ir yra visiškai natūralūs, savo sudėtyje neturi jokių maisto priedų, tokių kaip E621 – mononatrio glutamatas ar kitų.

- Kuo tavo produktai skiriasi nuo įprastų, parduodamų prekybos centruose?

- Parduotuvėse dažniausiai siūlomi tik prieskoniai. Mano siūloma produkcija yra prieskonių mišiniai, susidedantys iš kelių skirtingų ingredientų. Jie specialiai suderinti skirtingiems maisto produktams. Pavyzdžiui, tik vištienos, jautienos ar žuvies patiekalams. Prieskonių mišiniai atskleidžia autentišką patiekalų skonį, išlaiko produktų sultingumą ir suteikia patiekalui aromato.

Visi mišiniai gaminami be jokių priemaišų, tokių kaip mononatrio glutamatas, kurio galima rasti daugelyje parduodamų prieskonių. Šiuo metu mano produkcijos galima įsigyti tik internetiniame puslapyje, tačiau ateityje produktus planuoju siūlyti įvairioms specializuotoms parduotuvėms, restoranams bei kavinėms.

- Gal galėtum paaiškinti, kas tai yra ir kokią įtaką E621 daro žmogaus organizmui?

- Visuose produktuose, ypatingai greito maisto arba kinų restoranų siūlomuose užkandžiuose, gausu šio sintetinio priedo. Jo netrūksta ir greitai paruošiamose sriubose, maiste iš skardinių, traškučiuose, padažuose ir tuose pačiuose prieskoniuose. E621 skatina apetitą ir yra viena iš pagrindinių viršsvorio priežasčių – tai yra skonio ir aromato stipriklis, kuris net seną maistą paverčia geru maistu, vartotojui to net nepajutus ir nejaučiant skonio skirtumo.

Nuo patiekalų, kuriuose yra E621 auga svoris, didėja apetitas, taip pat jis sukelia skrandžio opą, širdies, odos, kraujagyslių ir raumenų ligas. Vaikams E621 ypatingai pavojingas, nes pažeidžia nervų ląsteles, sukelia įvairiausių psichologinių problemų, tokių kaip hyperaktyvumas ir pan.

Mononatrio glutamatas labai silpnina imuninę sistemą, patariama jo vengti ir prieš perkant bet kokį produktą derėtų gerai išstudijuoti etiketę. Mane nustebino tai, jog daugelyje parduotuvių E621 miltelių galima įsigyti vos už 0,65 pensus. Tik įsivaizduokit – bet kuri namų šeimininkė gali įberti į maistą šių miltelių, norėdama pagerinti skonį ir net pati nesuvokdama jų žalos. Bet juk tai ne koks prieskonis, o pats žalingiausias chemikalas žmogaus organizmui! Taip, galime ginčytis, kad viskas yra užteršta ir niekada nėra nieko visiškai organiško, tačiau aš pati jaučiu kaip sveika mityba veikia mano organizmą ir savijautą.

- Dažniausiai natūralus ir organiškas maistas čia, Londone, yra be galo brangus ir mažai kam įperkamas, ar sutinki su tuo?

- Taip, organinis maistas yra santykinai brangesnis, tačiau leiskite paklausti, kiek jūs esate pasiruošę sumokėti už savo ir savo šeimos sveikatą? Pradėjus sveiką gyvenseną man nebereikia vartoti jokių vaistų ar vitaminų. Visko, ko reikia mano organizmui, gaunu su maistu. Beje, gerai paieškojus, organinių produktų galima rasti už tą pačią kainą, kaip ir kitų maisto produktų, reikia tik atidžiau ieškoti ir domėtis, tada nesunku rasti tai, kas pagal jūsų kišenę.

Lyginant kainos ir kokybės santykį mano arbatos tikrai nėra brangios: 1 kg kaina svyruoja tarp £9 ir £97,9, prieskonių kaina prasideda nuo £12 už kilogramą. Beje, prieskonių užtenka labai ilgam, produktų galiojimo laikas – maždaug 8 mėn., o atsisiuntimas trunka tik keletą dienų.

- Kokia tavo ateities vizija?

- Mano verslo vizija yra pardavinėti arbatas ir prieskonius didžiausiose Londono ekologiško maisto parduotuvėse, tokiose kaip „Whole Foods Market“, „Hollands & Baretts“ ir kituose prekybos centruose. Taip pat planuoju tiekti produktus tiems, kurie nori užsiimti arbatos ir prieskonių pardavimo verslu, nes siūlau produktus didmeninėmis kainomis. Artimoje ateityje žadu prisidėti prie „KICT“ savanorių labdaros organizacijos, tiekiančios pagalbą šeimoms, kurių vaikai kovoja su vėžiu. Organizacijos veikla – padėti šeimoms keisti vaikų mitybos įpročius ir stiprinti jų imuninę sistemą.

- Tavo kompanijos šūkis – „Mes norime pasidalinti tuo, kuo tikime“. Kuo tiki tu?

- Tikiu, kad mūsų savijauta priklauso tik nuo to, ką mes valgome. Aš manau, jog ateityje dauguma žmonių supras sveikos gyvensenos naudą, tai tampa vis populiariau visame pasaulyje. Tačiau norint, kad sveika mityba greitai nepabostų, maistas turi būti skanus ir ruošiant jį rekomenduotina pagardinti įvairiausiais prieskoniais ar jų mišiniais. Manau reikia iš gyvenimo imti tai, kas geriausia.

Būnant Londone reikia išnaudoti miesto siūlomas galimybes. Tikiu, jog man pasisekė, jog atvažiavau būtent į šį miestą, įgijau išties daug patirties. Jau dabar, vartant Londono nuotraukas, tikrai yra ką prisiminti, daug nuveikta, pamatyta ir tiek nuostabių žmonių sutikta…

MITYBOS PLANAS

Mitybos plano esmė valgyti skirtingus patiekalus 4 dienas iš eilės tam, kad maistas nepabostų ir nesukeltų alergijos organizmui. Beje, ne visi produktai dera tarpusavyje. Mėsą, žuvį ir pupeles galima valgyti tik su daržovėmis, taip pat ryžius, grikius ir avižinius dribsnius.

Pusryčiams rekomenduotina valgyti vaisius arba 200 g paruoštos košės ir pusryčiauti tarp 7 ir 10 val.

Pietums būtina valgyti maistą, kuriame gausu proteinų, t.y. žuvį, pupeles, kalakutieną arba vištieną (150g). Visą tai derinti su daržovėmis (200g). Pietus valgyti tarp 13-15 val.

Vakarienei – geruosius angliavandenius: daržoves, vaisius arba košes (200-300g). Vakarienei galima pasigaminti įvairiausias salotas, košes su daržovėmis arba išsivirti sriubą. Vakarienė turi būti valgoma nuo 17-19 val.

Būtina per dieną išgerti apie 5-6 stiklines vandens. Prieš kiekvieną patiekalą rekomenduotina išgerti stiklinę vandens ir po 15-20 minučių užkąsti. Prieš pietus ir vakarienę tai turėtų būti 1/2 obuolio, 2 mandarinai ir pan., po suvalgyto vaisiaus turi praeiti dar apie 30 min. ir tada jau galima valgyti pietus ar vakarienę, rezultate jūs suvalgote 5-6 porcijas per dieną. Maistą turėtumėte valgyti kuo tikslesniu laiku, tuo metu organizmas negaus streso, jūsų imuninė sistema stiprės ir svoris kris greičiau.

Jokiu būdu nerekomenduotina naudoti įvairiausių padažų, tokių kaip majonezas, kečupas, sojos padažas ir pan. Patartina vartoti tik natūralius produktus, kuriuose nebūtų E621. Rekomenduotina atsisakyti kofeino, vietoj kavos galite naudoti kavos pakaitalą – cikoriją, miežinę kavą, kuri yra labai naudinga organizmui ir skoniu primena įprastą kavą.

Kai kuriuos įprastai naudojamus produktus, galite pakeisti į sveikesnius, pavyzdžiui, vietoj įprastų miltų – rudųjų ryžių miltai, vietoj makaronų – rudųjų ryžių spageti, duoną galite pakeisti proteinų duona ir pan. Visus maisto produktus galima kepti, naudojant alyvuogių aliejų. Salotas taip pat rekomenduotina gaminti tik su alyvuogių aliejumi, citrina ir pagardinant natūraliais prieskoniais.

Jūsų mitybos racioną turėtų sudaryti 10% augalinės kilmės riebalų, 10% baltymų (mėsą galima valgyti 2 kartus per savaitę, žuvį – 2-3 kartus per savaitę), 80% turėtų sudaryti angliavandeniai: košės, daržovės ir vaisiai. Nerekomenduotina vartoti pieno produktų, miltinių patiekalų ir rūkytų, tešloje keptų maisto patiekalų. Patartina atsisakyti alkoholio.