Taip yra todėl, kad nuo mūsų mitybos priklauso hormonų pusiausvyra organizme, o hormonai savo ruožtu kontroliuoja mūsų nuotaikas, energijos lygį, virškinimą, medžiagų apykaitą ir lytinį potraukį.

Todėl purewow.com pateikia sąrašą pagrindinių produktų, kuriuos turėtume kasdien įsidėti sau į lėkštę.

Valgomieji batatai

Jūs ko gero jau žinote, kad didžioji dalis angliavandenių mūsų mityboje turėtų būti sudėtingi, kad organizmas lengviau juos suvirškintų ir įsisavintų. Bet ar žinojote, kad sudėtingi angliavandeniai padeda palaikyti kiaušidžių sveikatą? Sudėtingi angliavandeniai, kurių yra batatuose, ruduosiuose ryžiuose ir bolivinėje balandoje, padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir užkerta kelią insulino svyravimams, o tai užtikrina sveiką terpę kiaušidžių veiklai. Stenkitės kasdien suvalgyti 50–70 g sudėtingų angliavandenių.

Kryžmažiedės daržovės

Ne veltui kryžmažiedės daržovės vis labiau liaupsinamos ir sugrįžta į mūsų mitybą. Kai valgome kryžmažiedes daržoves, tokias kaip lapiniai kopūstai, žiediniai kopūstai ir briuseliniai kopūstai, kepenys pasisavina estrogeną – pagrindinį moterišką sekso hormoną, kuris kontroliuoja mėnesinių ciklą ir užtikrina hormonų pusiausvyrą. Tačiau per didelis kiekis ląstelienos gali sukelti vidurių užkietėjimą ir sutrikdyti virškinimą, tad neviršykite optimalios normos – 1 puodelio per dieną.

Lašiša

Na, šio produkto gal ir nereikia valgyti kasdien, bet pasistenkite bent kartą ar kelis kartus per savaitę pasilepinti lašiša. Lašišoje daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina kraujospūdį ir trigliceridų kiekį. Lašišoje esančios maistinės medžiagos taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – palaiko skaisčią odą, stiprius kaulus ir sveikus dantis.

Avokadai

Avokaduose taip pat gausu omega-3 riebalų rūgščių, be to, juose yra vitaminų E, K ir C, kurie subalansuoja estrogeną. Avokadai padeda išlaikyti grožį, nes maitina odos ląsteles, tad oda atrodo sudrėkinta, švytinti. Rekomenduojama kasdien suvalgyti pusę avokado.

Migdolai

Migdolai yra sveikieji riebalai, kuriuose daug baltymų, ląstelienos ir svarbių vitaminų. Jie taip pat subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, sumažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį bei sumažina alkio jausmą. Taip yra todėl, kad migdolai padidina hormono cholecistokinino kiekį organizme, o šis hormonas siejamas su sotumo jausmu. Į kasdienę mitybą įtraukite apie 11 migdolų.

Pirmojo šalto spaudimo alyvuogių aliejus

Tai sveikų aliejų karalius, jame yra mononesočiųjų ir omega-9 riebalų rūgščių, taip pat svarbių vitaminų ir antioksidantų. Alyvuogių aliejus kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina kraujospūdį, be to, mažina širdies ligų ir diabeto riziką.

Dar vienas didelis šio aliejaus privalumas: leidinyje „British Journal of Nutrition“ rašoma, kad su maistu vartojamas alyvuogių aliejus padeda greičiau suskaidyti riebalų ląsteles. Kasdien suvartokite 5 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus.

Jogurtas

Gyvosios bakterijos, esančios jogurte (vadinamieji probiotikai) padeda palaikyti sveiką žarnyną subalansuodami estrogeno ir fitoestrogeno lygį. Tai ypač svarbu, jei artėja menopauzė, jau prasidėjo menopauzė ar kankina PMS simptomai.

Lactobacillus yra labiausiai paplitęs probiotikas, jis padeda kontroliuoti laktozės netoleravimą, dujų kaupimąsi, viduriavimą, vidurių užkietėjimą ir kitus virškinimo sistemos negalavimus. Jei nevalgote pieno produktų, kasdienę probiotikų normą galite užsitikrinti valgydami fermentuotus arba raugintus produktus – raugintus kopūstus arba miso sriubą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)