Pasirodo, hormoninė kontracepcija (atrodo, nieko bendro su nervų sistema neturinti) taip pat gali pakeisti tam tikras vietas, struktūras moters smegenyse.

Kad tinkamą kontracepcijos priemonę pasirinkti svarbu, seniai yra aišku. Ir nors kai kuriose Lietuvos vaistinėse vis dar galima įsigyti kontraceptinių piliulių be recepto, ginekologai ir kiti sveikatos priežiūros specialistai to labai nerekomenduoja. Kodėl? Nes šis preparatas turi būti parenkamas moteriai individualiai. Dėl to, kad skiriasi moterų poreikiai, skiriasi vartojimo motyvai, ir tik tinkamai parinkus kontracepcijos priemonę galima išvengti šalutinio poveikio arba jį sumažinti iki minimumo bei pasiekti didžiausią norimą efektą.

Tinkamas kontracepcijos parinkimas svarbu ir dėl to, kad hormonų pusiausvyros pokyčiai, kuriuos sukelia piliulė, gali moterį paveikti ne tik fiziologiškai, bet ir emociškai ir neurologiškai.

Tačiau nemažiau svarbu yra įsitikinti, ar tikrai hormoninė kontracepcija moteriai būtina, mat sintetiniai hormonai, pasirodo, turi šiokį tokį poveikį smegenų struktūrai ir gali išderinti natūralių hormonų cirkuliaciją.

Žurnale „Human brain maping“ aprašomo tyrimo rezultatai parodė, kad kai kurios piliulės gali paploninti tam tikras smegenų struktūras, ypač specifines sritis žievėje. Ką tai reiškia? Pusiau juokais, pusiau rimtai pasakius – kad vartodamos tam tikras kontraceptines piliules jūs galite būti tiesiog nebe jūs.

Taip yra todėl, kad lytiniai hormonai keliauja po visą kūną. Štai natūralus estrogenas veikia hipokampą, kuris yra atsakingas už ilgalaikę atmintį, orientaciją, navigaciją. Pačiame hipokampe iš cholesterolio gaminami natūralūs moteriški ir vyriški hormonai.

Minėtame tyrime dalyvavo dvi moterų grupės – vartojančios hormoninę kontracepciją ir nevartojančios. Nustatyta, kad tam tikri smegenų žievės regionai, vartojant hormoninę kontracepciją su didesniu sintetinių hormonų kiekiu, laikui bėgant išplonėja. Tiesa, lieka neaišku, ar nutraukus hormoninės kontracepcijos vartojimą šie pakitimai išnyksta.

Beje, tai ne vienintelis tyrimas, atliktas stebint pokyčius smegenyse, kai moteris vartoja hormoninę kontracepciją. Štai prieš penkerius metus buvo atliktas panašus tyrimas, kurio metu paaiškėjo priešingas dalykas – kad tam tikri moters smegenų regionai padidėja. Pavyzdžiui, pilkoji medžiaga.

Tad tam, kad būtų išsiaiškinti tikslūs pokyčiai, reikia atlikti ne vieną ir ne du tolesnius tyrimus, tačiau tikėtina yra tai, kad vartojant hormoninę kontracepciją kažkokie pokyčiai smegenyse vis dėlto vyksta.