Balžiedė, gajutė, kraujanosė, kruvinžolė, nosrava, morklapėlis, straujažolė, sruvanosė... Visi šie liaudiški pavadinimai priklauso vienam iš paplitusių vaistinių augalų – paprastajai kraujažolei.

Kraujažolės mūsų šalyje itin paplitusios. Auga dobilienose, dirvonuose, ganyklose, miškuose, pakelėse, išskyrus šlapias vietas ir lapuočių miškus. Žydi visą vasarą.

Liaudies medicinoje dažniausiai naudojami kraujažolių žiedai ir žolė, kuriuose yra eterinio aliejaus (jo pagrindą sudaro azulenai), rauginių ir mineralinių medžiagų, organinių rūgščių, karoteno, vitamino C, inulino, dervų. Kartais liaudies medicinoje naudojamos ir paprastųjų kraujažolių šaknys.

Šių augalų žiedus, žolę, šaknis patariama ruošti žydėjimo metu, saulėtą dieną, nes tuomet augalai išskiria daugiausia eterinio aliejaus ir jų gydomoji galia yra didesnė. Peiliu nupjaukite iki 15 cm augalo viršūnės, gaižus skinkite su ne ilgesniais kaip 2 cm koteliais. Žaliavą išdžiovinkite pavėsyje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Kraujažolių žiedų, žolės ir lapų preparatai vartojami skrandžio ir žarnyno ligoms gydyti, kraujavimui stabdyti ir skausmui malšinti. Jie padidina kraujo krešumą, veikia tonizuojamai ir raminamai. Kraujažolių preparatai valo susikaupusius šlakus ir toksinus iš vidaus organų: plaučių, skrandžio, kepenų, inkstų, šlapimo pūslės. Be to, valo kraują.

Kraujažolėse esantys azulenai padeda gydant jonizuojančiosios spinduliuotės nudegimus ir piktybinius auglius, taip pat bronchinę astmą.
Dėmesio! Kraujažolių nepatariama vartoti sergantiesiems akmenlige, nėščioms moterims, padidėjus kraujo krešumui. Būna, kad kraujažolės sukelia alerginę reakciją, tad alergiškiems žmonėms jų vartoti reikia atsargiai.

Kraujažolių arbata

Šaukštelį (su kaupu) kraujažolių užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10–15 minučių prisitraukti. Kraujažolių arbatos galima išgerti visą litrą per dieną.

* Kraujažolių arbata aktyvina inkstų ir virškinimo liaukų veiklą, gerina apetitą, šalina skrandžio spazmus, vidurių pūtimą, kepenų veiklos sutrikimus, skrandžio ir žarnyno uždegimus, reguliuoja tuštinimąsi.

* Kraujažolės veikia kraujo čiulpus ir skatina kraujo gamybą, valo kraują.

* Peršalus, skaudant nugarai ir nuo reumatinių skausmų kraujažolių arbatą gerkite kuo karštesnę.

* Ši arbata malšina galvos skausmą, silpnina migrenos priepuolių skausmus. Nuolat vartojant kraujažolių arbatos galima visiškai išgydyti migreną.

* Kraujažolių arbata veiksmingai padeda nuo skrandžio kraujavimo, kraujuojančio hemorojaus, sunkumo skrandyje ir rėmens.

* Sergantiesiems akių ligomis ši arbata sumažins akių skausmą ir pagerins savijautą.

Tik moterims

Kraujažolė
Kraujažolė – labai naudingas augalas moterims. Nesvarbu, kiek moteriai metų, jaunai, vidutinio amžiaus ar senyvai būtina nors retsykiais išgerti stiklinę kraujažolių arbatos. Ši arbata teigiamai veikia mažojo dubens organus.

* Jei vargina skausmingos menstruacijos: lygiomis dalimis sumaišykite kraujažolių žiedų ir lapų bei dilgėlių. Šaukštelį mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 2–3 minutes ant silpnos ugnies ir palikite 30–40 minučių nusistovėti. Gerkite šio nuoviro po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną – 20 minučių prieš valgį ir prieš eidami miegoti.

* Galite vartoti ir tokio vaistažolių mišinio: susmulkinkite ir sumaišykite lygiomis dalimis paprastųjų kraujažolių, valerijonų šaknų ir žąsinių sidabražolių. Du šaukštelius mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti. Gerkite po ketvirtadalį stiklinės 3 kartus per dieną.

* Jei prieš klimaksinį laikotarpį smarkiai kraujuojama, patariama gydytis tokiu vaistažolių mišiniu: lygiomis dalimis sumaišykite paprastųjų kraujažolių, dilgėlių, trikerčių žvaginių ir karčiarūgščių rūgčių. Suberkite vakare 2,5 šaukšto vaistažolių mišinio į termosą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, o ryte antpilą nukoškite ir mažais gurkšneliais išgerkite per dieną. Šio antpilo patariama gerti ir menstruacijų metu.

Sėdimosios vonelės

100 g kraujažolių (visą augalą) užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį. Kitą dieną užvirkite ir supilkite į vonelę. Sėdimosios vonelės vanduo turėtų siekti inkstų sritį. Vonelės vandens temperatūra – 36–38 laipsniai, trukmė – 10–20 minučių. Po vonelės šiltai apsiklokite ir pagulėkite valandą. Per savaitę pakanka 2–3 sėdimųjų vonelių.

* Sėdimosios vonelės rekomenduojamos sergant kiaušidžių uždegimu. Jau po pirmosios vonelės sveikata žymiai pagerėja.

* Gerų rezultatų sėdimosios vonelės duoda gydant vaikų ir pagyvenusių žmonių naktinį šlapinimąsi. Tuo pačiu metu taip pat reikėtų išgerti po dvi stiklines kraujažolių arbatos.

* Liaudies medicinos žinovai teigia, kad ilgą laiką nuolat gydantis sėdimosiomis vonelėmis gali išnykti miomos.

Kraujažolės kosmetikoje

* Riebiai veido odai valyti: kelis gramus kraujažolių žiedų užpilkite degtine, kad apsemtų žiedus, ir palikite keletą dienų nusistovėti, paskui nukoškite. Antpilu valykite veido odą.

* Sausą veido odą tepkite paprastųjų kraujažolių aliejumi: 3 šaukštus kraujažolių žiedų užpilkite 300 ml saulėgrąžų aliejaus, uždenkite ir palikite 3 savaites nusistovėti, paskui nukoškite. Aliejų laikykite stiklainyje tamsioje vietoje.

* Jei veidą prausite vandeniu su šviežių kraujažolių sultimis arba kraujažolių ir ramunėlių žiedų nuoviru, oda bus švelni ir matinė.

* Antpilas veido odos uždegimui gydyti: 10 g sausų kraujažolių žiedų ir lapų užpilkite puse litro verdančio vandens ir palikite prisitraukti, paskui nukoškite ir naudokite kompresams. Be to, šis antpilas balina, švelnina odą. Šiuo antpilu galite mirkyti suskilinėjusią kojų ir rankų odą.

* Nuo odos uždegimo bei suskilinėjusiai rankų ir kojų odai mirkyti galite naudoti ir tokio nuoviro: šaukštą kraujažolių žiedų ir lapų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 15–20 minučių ant silpnos ugnies, palikite 30–45 minutes nusistovėti, paskui nukoškite. Nuovirą naudokite kaip pavilgą gydomosioms vietoms arba rankų ir kojų vonelėms.

Naudingi patarimai

* Gamtoje netikėtai įsipjovę, sutrinkite kelis švarius kraujažolių lapus, kad išsiskirtų sultys, ir uždėkite ant žaizdos. Kraujažoles keiskite kelis kartus per dieną. Taip gydantis žaizda užgyja per 3–5 dienas.

* Kraujuojančias žaizdas galite patepti kraujažolių sultimis.

* Jeigu iš nosies pradėjo bėgti kraujas, sutrinkite kraujažolių lapų ir įkiškite į šnerves.

* Jei sutriko širdies ritmas, 3 kartus per dieną su nedideliu kiekiu vyno išgerkite po 30–40 lašų paprastųjų kraujažolių sulčių.

* Norėdami panaikinti blogą burnos kvapą, skalaukite ją tokiu nuoviru: 6 šaukštus kraujažolių žiedų ir lapų užpilkite puse litro vandens, pavirkite 10 minučių ant silpnos ugnies, palikite atvėsti, paskui nukoškite.

* Kaip profilaktinę priemonę nuo infekcinių ligų, gripo ir plaučių tuberkuliozės pasiūkite iš lininio ar medvilninio audinio pagalvėlę, geriausia 40 x 40 cm dydžio, ir stipriai prikimškite džiovintų kraujažolių žiedų. Pagalvėlę galite pakabinti ant kambario sienos, virš durų arba laikyti lovos kojūgalyje.