Noras išgarsėti

Neretai kūną žmonės žaloja norėdami išgarsėti ar patekti į Gineso rekordų knygą.

Ilgus nagus užsiauginti nėra taip skausminga kaip smeigtukų dūriai ar odos korsetai, bet šitaip savo išvaizdą išdarkiusiems žmonėms nelengva atlikti net paprasčiausius veiksmus.

Ly Redmond iš JAV, Jutos, nekirpo nagų nuo 1979 m. Bendras rūpestingai prižiūrimų nagų ilgis siekė 8,65 m, jie buvo įtraukti į Gineso rekordų knygą kaip ilgiausi pasaulyje nagai. 2009 m. vasarį autoavarijoje Ly Redmond jų neteko, tačiau amerikietės pasekėjų atsiranda visame pasaulyje.

Vyro užgaidų auka

Bene garsiausia pasaulyje plastinės chirurgijos auka – iš Šveicarijos kilusi Džozelina Vildenštein. Sklando gandai, kad kažkada žavi, graži, jauna mergina plastinėmis operacijomis subjaurojo savo veidą, nes jos milijonierius vyras mėgo kates ir norėjo, kad žmonos veido bruožai būtų katiniški.

Dž. Vildenštein po pirmos plastinės operacijos nebegalėjo sustoti. Norėdama mylimam sutuoktiniui atrodyti patraukli ji padedama plastikos chirurgų nuolat „tobulino“ savo veidą. Buvo kalbama, kad Džozelina vis gulė ant operacinio stalo, nes grožiu troško pranokti visas mylimo vyro meilužes, kad jam nebekiltų noras ieškoti meilės nuotykių.

Įkalbėjęs pirmajai plastinei operacijai „pasigražinti“, bet matydamas priešingą rezultatą – vis labiau subjaurotą Džozelinos veidą – vyras ją paliko. Dabar septyniasdešimtmetė Dž. Vildenštein savo siaubingu veidu traukia visų aplinkinių žvilgsnius.

Suvarstoma oda

Žmonės nori atrodyti gražesni, jaunesni, svajoja pataisyti tai, ką davė gamta, ar savo išvaizda išsiskirti iš kitų. Plastinė chirurgija – ne pati baisiausia intervencija į kūną. Paskutinis mados klyksmas – vadinamasis odos korsetas.

Silikoniniai implantai, tatuiruotės, auskarai į įvairias kūno vietas – tai lyg nekalti žaidimai, palyginti su odos korsetu: metaliniai žiedeliai veriami į odą ir suvarstomi juostele, kad sukurtų korseto įspūdį. Ši puošmena gali būti bet kurioje kūno vietoje. Dažniausiai daromi odos korsetai, apimantys nugarą, šonkaulius, kai kada net ir gerklę. Tai gana skausminga procedūra – sužnybta oda praduriama adata ranka.

Sunku patikėti, kad kūno žalojimas daugybe žiedų gali žavėti žmones. Skausminga procedūra trunka keletą valandų, vėliau skausmas praeina, bet po kelių savaičių tokio „korseto“ nešiojimo lieka randai visam gyvenimui, pradurtos vietos gali pūliuoti, įvertų žiedų eilės imti kraujuoti. Buvo atvejų, kai dėl žiedų tempimo atsirado odos įtrūkimų.

Ir turtuoliai verkia

Vakarų pasaulyje plastinė chirurgija labai populiari. Jai neatsispiria nei Holivudo žvaigždės, nei aristokratai, nei eiliniai žmonės. Nemažai jų tiesiog pamišę dėl savęs tobulinimo procedūrų.

Senosios aristokratų giminės atstovė 85-erių hercogienė Alba iš Ispanijos, įrašyta į Gineso rekordų knygą kaip labiausiai tituluota aristokratė pasaulyje, titulų turinti daugiau negu Anglijos karalienė, prieš daugiau nei metus ištekėjo už 25 metais jaunesnio valdininko Alfonso Diezo. Šalia jauno mylimojo hercogienė pasistengė atrodyti gražiau ir jauniau, bet daugybė veido patempimų jai neišėjo į gera – pavertė grotesko personažu.

Tai buvo trečiosios hercogienės Albos vedybos. Kalbėta, kad į plastikos chirurgus ji kreipėsi ir prieš antrąsias vedybas 1978 metais su buvusiu jėzuitų kunigu, intelektualu J. A. Ortizu de Zarate. Tuomet hercogienė Alba pasidarė daugybę plastinių operacijų, kad tik atrodytų jam graži.

Negali sustoti

Plastinė chirurgija tampa žalingu įpročiu: kai kurios žvaigždės tiesiog nežino, kada sustoti. Klasikinis nevykusių plastinių operacijų pavyzdys – jau anapilin iškeliavęs popkaralius Maiklas Džeksonas. Iš normalaus vyro jis virto žmogysta su pasibaisėtinu lėlės veidu.

Nevykusios grožio imperijos aukomis tapo ir Holivudo aktoriai Melani Grifit, Tara Reid, Mikis Rurkas, dizainerė Donatela ir dar daug kitų įžymybių.

Po nesėkmingos plastinės operacijos M. Grifit veidas persikreipė, į akis krinta jo asimetrija. Kalbama, kad aktorės vyras, pamatęs, į ką pavirto žmona, paskelbė jai ultimatumą: dar viena plastinė operacija ir jis skirsis.

Aktorė Tara Reid spaudai papasakojo apie ją ištikusį plastinės chirurgijos košmarą – nevykusį krūtų didinimą ir poodinių riebalų šalinimą. Vėliau jai teko skirti nemažai laiko ištaisyti baisiems padariniams.

Legendinio mados namų „Versace“ įkūrėjo sesers Donatelos nosies, lūpų formos keitimo operacijos nepadarė gražesnės. Dėl dažnų veido patempimų ir kolageno injekcijų jos oda greitai suseno, moteris atrodo vyresnė, nei iš tiesų yra.

Garsusis aktorius Mikis Rurkas tobulino visas savo veido dalis. Jam įdėtas smakro implantas, dideli kampuoti skruostų implantai, padidinta apatinė lūpų dalis, atliktos kelios nosies plastinės operacijos. Visų šių intervencijų rezultatas – per daug įtempta oda, tad veidas tapo paburkęs, dingo idealūs skruostikauliai, o akis vos galima įžvelgti.

Baisiausiu silikoninių implantų „topu“ prieš pusmetį tapo internete pasklidęs vaizdo įrašas, kuriame nežinoma moteris demonstravo nepavykusios užpakalio didinimo implantais operacijos rezultatus.

Moteris tikėjosi įgauti putlią ir tolygią riesto užpakaliuko formą, tačiau rezultatas kraupus – implantas juda po oda. Medikų teigimu, tai gana dažna komplikacija po sėdmenų didinimo operacijų. Šios moters implantą ranka galima apversti kita puse tiesiog po oda.

Atgrasi „gumbų“ mada

Japoniją baigia užkariauti bagelhead‘ų mada, populiari tarp jaunimo. Tai naujas savęs žalojimo būdas, kai žmonės geliu išdarko savo veidą, neretai krūtinę, pečius ar rankas. Suformuotus gumbus netgi galima nuspalvinti maistiniais dažais.

Toks kūno darkymas pavojingas sveikatai ir net gyvybei: galima gauti infekciją, jausti spaudimo jausmą, susigadinti regėjimą, odą ir kt. Į taip „pasipuošusius“ jaunuolius net atgrasu žiūrėti, bet jų pasekėjų atsiranda ir kitose šalyse.

Verta žinoti

Į plastikos chirurgus dažnai kreipiasi žmonės, kenčiantys nuo dismorfobijos – liguisto noro pakeisti savo kūną. Jie darosi plastines operacijas, tatuiruotes, veriasi auskarus ir atlieka kitas kūno tobulinimo procedūras. Tokiems žmonėms reikalinga psichoterapeuto pagalba.

Plastinė chirurgija gali turėti įvairių šalutinių poveikių. Pavyzdžiui, pašalinus audinius gali sumažėti operuotos srities jautrumas, o jei operuojant pažeidžiamas nervas – vieta gali tapti nejautri visam gyvenimui. Operuotos vietos audiniai gali ir apmirti. Po plastinių operacijų, ypač po riebalų nusiurbimo, kartais įvairiose kūno vietose ima kauptis skysčiai. Neretai po nepavykusios operacijos lieka didžiulių randų.

Po operacijos neretai iškyla psichologinių bėdų. Jei plastinė operacija nepatenkina lūkesčių, gautas rezultatas ne visada sutampa su įsivaizduotu, žmogui neretai sunku su tuo susitaikyti, jis ima darytis operacijas vieną po kitos.