Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ konsultacijų ir diagnostikos skyriaus gydytoja otorinolaringologė Natalija Kuzmina pataria, kaip rūpintis ausimis ir išvengti uždegimo.

- Kokie pagrindiniai ausies uždegimo simptomai?

- Ausis susideda iš trijų dalių: išorinės, vidurinės ir vidinės. Išorinė ir vidurinė ausies dalys skirtos garsui nukreipti, o vidinė – jam suvokti. Dažniausiai vidurinės ausies uždegimu serga 6–36 mėn. kūdikiai.

Pagrindiniai požymiai:

Aštrus skausmas, kuris vis stiprėja.
Bendri negalavimai: karščiavimas, silpnumas, sloga, gerklės ir galvos skausmai.
Pablogėjusi klausa.
Galimas patologinis sekretas iš ausies.

- Įmanoma sumažinti ausies skausmą namų sąlygomis?

- Skausmas – vienas pagrindinių ligos simptomų, kuris sukelia didžiulį diskomfortą. Šiais laikais galima įsigyti įvairių vaistų ir tepalų, malšinančių ausies skausmą, tačiau galima gydytis ir naminėmis priemonėmis. Visų pirma skaudamą ausį patariama šildyti. Tam puikiai tiks šiltos grikių kruopos, druska, įberta į vilnonę kojinę, ir pan. Nerekomenduojami spiritiniai kompresai arba lašiukai, kurių nepaskyrė gydytojas. Svarbiausia – laikytis atsargumo. Jeigu skausmas dar labiau sustiprėjo, būtina tuojau pat kreiptis į gydytoją.

- Kaip gydyti ausų uždegimą?

- Nekomplikuotą ūmų vidurinės ausies uždegimą išgydyti nesunku. Pagrindinis simptomas – skausmas, todėl patariama visą parą vartoti jį malšinančius vaistus. Taip pat būtina gydyti slogą, nes ji lemia ausų uždegimą. Jeigu būklė per tris paras nepagerėja arba iš ausies pasirodo sekretas, būtina kreiptis į gydytoją.

Vaikams iki dvejų metų ir senyvo amžiaus žmonėms gydytis antibiotikais būtina iš karto pajutus pirmuosius ausies skausmo simptomus.

- Tiesa, kad po maudynių išėjus į lauką uždegimas garantuotas?

- Tai yra mitas. Šiuo atveju žmogus gali susirgti neuralgija.

Infekcija į vidurinę ausį patenka 3 būdais:

1. Iš nosiaryklės per ausies trimitą.
2. Iš išorės per pažeistą būgnelį.
3. Per kraują.

Vėjas daro tik netiesioginę įtaką. Išėjęs į lauką, žmogus gali sušalti ir pradėti sloguoti. Tuomet išsivysto ausies uždegimas.

- Kas gresia ignoruojant ausies uždegimą?

- Negydant ausies uždegimo gali išsivystyti komplikacijos, visų pirma – plyšti ausies būgnelis. Tuomet susergama pūlingu ausies uždegimu. Jeigu ir toliau žmogus nesigydo, gali išsivystyti lėtinis pūlingas ausies uždegimas. Tokiu atveju sutrinka klausa. Neracionaliai arba nepakankamai gydantis antibiotikais, liga gali pereiti į lėtinę formą.

Jeigu vaikas dažnai serga ausies uždegimu, ar gali sutrikti klausa?

10–20 % kūdikių iki trejų metų serga ūmiu vidurinės ausies uždegimu dažniau negu 3 kartus per metus. Nuo trejų metų vidurinės ausies uždegimas dažniau pasireiškia vaikams, lankantiems ikimokyklines ugdymo įstaigas. Laiku ir teisingai gydomas ausies uždegimas nelemia vaiko klausos.

- Ką daryti, jei po maudynių užgula ausį? Kiek laiko tai gali trukti?

- Išorinėje ausies landoje kaupiasi siera, kuri saugo odą nuo mechaninių pažeidimų. Kartais gali susidaryti sieros kamštis. Patekus vandeniui, jis išburksta, ir žmogui užgula ausį. Išdžiūvus kamštis susitraukia, ir ausis atsikemša. Jeigu taip neįvyko, kitą dieną po maudynių rekomenduojama kreiptis į gydytoją.

- Kokios galimos prikurtimo priežastys?

- Priežasčių gali būti įvairių – nuo sieros kamščio iki klausos nervo pažeidimo. Nustatyti prikurtimo priežastį įmanoma tik atlikus reikalingus tyrimus.

- Ar per daug kruopščiai valant ausis įmanoma joms pakenkti?

- Išorinėje ausies landoje yra sekreto, kuris saugo odą nuo pažeidimų. Per kruopščiai valant ausis, oda lieka be apsaugos. Valant ausis mechaniškai, žalojama plona ir tampriai suaugusi su antkauliu oda. Esant tokiems pažeidimams infekcija patenka į išorinę ausį ir sukelia uždegimą.

- Kaip taisyklingai valyti ausis?

- Kai kurie žmonės valo ausis įvairiais daiktais, pavyzdžiui, degtukais, virbalais, vąšeliais, segtukais. Netgi ausų krapštukai nelabai tinka ausims valyti. Geriausia jas valyti po maudynių rankšluosčio arba servetėlės kampu. Be to, nereikia stengtis valyti kuo giliau.

- Kas sukelia ausies būgnelio plyšimą? Kaip jį gydyti?

- Ausies būgnelis gali plyšti dėl traumos. Pastaroji būna mechaninė ir akustinė. Itin pavojinga suduoti į ausį delnu. Šiuo atveju oras ausies landoje susispaudžia ir stumia būgnelį, kuris plyšta. Panašiai veikia ir stiprus, staigus garsas. Spaudžiama garso banga gali pažeisti ne tik būgnelį, bet ir klausos kauliukų grandinę. Ausies būgnelis gali plyšti ir dėl uždegimo.

Gydymas priklauso nuo priežasties. Būgneliui plyšus dėl traumos, svarbiausia saugoti ausį nuo infekcijos. Tuomet būgnelis užgyja savaime. Būgneliui plyšus dėl infekcijos, gydoma antibiotikais.
Retkarčiais plyšęs būgnelis nesugyja. Tuomet atliekama operacija, per kurią jis užlopomas.

Įdomu

Ausis – ne tik klausos, bet ir pusiausvyros organas.

Leo Gerstenzangas, atsitiktinai apvyniojęs vata dantų krapštukų galus, 1920-aisiais išrado medvilninius ausų krapštukus. Iš pradžių jie buvo skirti tik kūdikiams, tačiau bėgant laikui juos pradėjo naudoti ir suaugusieji.

Ausis linkusi pati išsivalyti, todėl ausų krapštukus derėtų naudoti kuo rečiau.

Išorinėje ausyje esanti siera saugo ją nuo įvairių bakterijų, dulkių ir kitų nešvarumų. Ausies siera – fiziologinis ausies tepalas.

Jeigu ausyje sieros susikaupia per daug, susidaro sieros kamštis, kuris užkemša ausies landą. Taip nutinka po maudynių, netaisyklingai valant ausis ir pan. Yra įvairių priemonių, padedančių šiam kamščiui pasišalinti, tačiau geriausia kreiptis į gydytoją.

Ūmus ausies uždegimas – dažnas peršalimo ligų palydovas.

Ausies uždegimą gali sukelti ir iškrypusi nosies pertvara.

Ūmiu ausies uždegimu dažniausiai sergama šaltymečiu.

Žmonės, sergantys lėtiniais ausų uždegimais, turėtų saugoti ausis nuo vandens.

Daugiau nei 50 % ausų skausmų kyla dėl šalia esančių struktūrų susirgimų.

Ausies skausmas gali būti juntamas dėl stuburo kaklinės dalies ligų, neuralgijos.

Ausies kaušelio skausmą gali sukelti nušalimas arba nudegimas.

Ausies niežulys juntamas dėl išsausėjimo arba sieros trūkumo.

Dirbant triukšmingoje aplinkoje būtina naudoti specialias ausines.