Pirmykščiai žmonės, manydami, kad ligas ir kančias sukelia piktosios dvasios, šias negandas bandydavo nuvyti ritualais, apeigomis ir magija. Tuo tarpu viduramžiais gimdymo skausmas buvo laikomas Dievo skirta bausme, todėl jį malšinti buvo griežtai draudžiama. Efektyvus skausmo malšinimas tapo įmanomas vos prieš 160 metų, pradėjus vystytis anesteziologijai.

Gimdymo skausmo tyrimuose daug nusipelnė žinomas mokslininkas Ronaldas Melzackas, kuris naudodamas tam tikrus klausimynus nustatė, kad gimdymo skausmas prilygsta piršto amputacijos pojūčiui, o dauguma moterų gimdydamos jaučia vidutinio stiprumo arba stiprius skausmus.

Kai kurios moterys pageidauja gimdyti nemalšinant skausmo, tačiau ilgas gimdymas išvargina ir sekina moterį. Taip pat stiprus skausmas sutrikdo placentos kraujotaką, neigiamai veikia širdį ir kraujagysles, mažina gimdos susitraukimų efektyvumą.

Idealus anestetikas (nuskausminantis vaistas) turėtų pasižymėti tam tikromis savybėmis: greitu ir stipriu veikimu, jis turi būti lengvai dozuojamas, neturėti pašalinių poveikių bei išlaikyti gimdyvę budrią. Deja, idealaus vaisto šiuo metu nėra, tačiau yra galimos kelios gimdymo skausmo malšinimo alternatyvos.

Nefarmakologiniai gimdymo skausmo malšinimo būdai

Yra nemažai nefarmakologinių skausmo malšinimo būdų, tačiau dauguma jų yra diskutuotini ir dažnai nesulaukia vieningos nuomonės dėl jų naudos ir veiksmingumo. Tai gimdymo skausmo malšinimas panaudojant hipnozę, akupunktūrą, transkutaninę nervinę stimuliaciją. Taip pat būsimų mamų kursai, kurių metu yra aiškinamas gimdymo procesas, mokoma atsipalaiduoti ir tokiu būdu išvengti analgetikų ar bent sumažinti jų dozę.

Parenterinė analgezija

Tai vaistai, švirkščiami į veną arba į raumenis. Dažniausiai vartojami opioidai: petidinas, morfinas arba diamorfinas. Svarbiausias jų raminamasis ir amnezinis (veikiantis atmintį) poveikis, o skausmo vertinimas keičiasi nedaug.

Vis dėlto reikia būti atsargiems, nes petidinas gali sukelti nepageidaujamų poveikių motinai ir vaisiui. Moteris gali jausti slopinimą, pykinimą ar pradėti vemti. Vaisiui petidinas gali sukelti širdies veiklos sutrikimus, slopinti kvėpavimo ir nervinę sistemą.

Taip pat gimdymo metu gali būti vartojami ir raminantys bei slopinantys vaistai, pavyzdžiui, benzodiazepinai, tačiau jie taip pat gali turėti neigiamų poveikių vaisiui.

Inhaliaciniai (įkvepiami) anestetikai

Dažnaiusiai gimdymo skausmo kontrolei naudojamas inhaliacinis vaistas – azoto suboksidas (dažnai vadinamas linksminančiomis dujomis). Jis maišomas su deguonimi. Kai kuriose šalyse į mišinį pridedama ir izoflurano. Šie vaistai gali neigiamai veikti kvėpavimą ir dujų apykaitą organizme.

Regioninė nejautra

Epidurinė analgezija – tai vienas efektyviausių šiandien taikomų skausmo malšinimo būdų. Iki 90 % gimdančių moterų visiškai arba beveik nejaučia skausmo taikant šią gimdymo skausmo malšinimo priemonę. Taikant epidurinę analgeziją galima atlikti ir Cezario pjūvio operaciją.

Epidurinės nejautros metu vaistas yra suleidžiamas į nugaros smegenų kanalą, tarp kaulinės stuburo dalies ir nugaros smegenų. Epidurinė analgezija pradedama, kai gimdos kaklelis yra atsidaręs 4–5 centimetrus. Prieš nejautrą gimdyvei yra statomas kateteris, per kurį yra nuolat leidžiami skysčiai.

„Nors epidurinė nejautra ir yra efektyviausias metodas gimdymo skausmui malšinti, tačiau ją taikant negalima pamirši galimų komplikacijų.“ Galimi ir kiek kitokie regioninės anestezijos būdai – tai spinalinė arba mišri (spinalinė ir epidurinė) nejautra. Tačiau šie būdai taikomi kiek rečiau. Nors epidurinė nejautra ir yra efektyviausias metodas gimdymo skausmui malšinti, tačiau ją taikant negalima pamirši galimų komplikacijų.

Taikant šį nuskausminimo metodą galimas nėščiosios kraujospūdžio sumažėjimas. Nedideli jo svyravimai yra toleruojami, tačiau ilgiau užsitęsęs kraujospūdžio kritimas gali būti pavojingas vaisiui. Taip pat galimos komplikacijos, kai vaistai suleidžiami netinkamai dėl neteisingai įvesto kateterio. Tuomet gali sutrikti kraujo apytaka, kvėpavimas, kraujospūdžio reguliaciniai mechanizmai, sąmonė ir kita. Taip pat dažnai gimdyvė jaučia skausmą adatos dūrio vietoje, tačiau jis po kelių dienų savaime praeina. Galvos skausmai taip pat yra galimas pašalinis poveikis po epidurinės nejautros.

Kiekviena moteris turi laisvę pasirinkti, ar gimdys be pagalbinių, skausmą malšinančių priemonių, ar leis gydytojams prislopinti gimdymo skausmo pojūčius vaistais. Nors minėti nuskausminantys vaistai ir gali turėti tam tikrų pašalinių poveikių, tinkamai parinktas ir teisingai dozuojamas vaistas gali labai palengvinti gimdymą ir padėti naujai gyvybei lengviau ateiti į pasaulį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!