„Plaukti išmokau šešerių, kai dėdė ežere „išprašė“ iš valties ir teko iki jos atplaukti pačiam. Taip plaukti išmokau per vieną dieną”, – pasakoja žinomas dainininkas ir aktyvus visuomenės veikėjas.

Nors toks mokymo plaukti metodas pakankamai ekstremalus, Svaro jis neišgąsdino, ir dainininkas mielai plaukioja iki šiol: „Daugybę metų turiu abonementą į sporto klubą, bet „geležies salės“ net nesu matęs – vaikštau tik į baseiną. Plaukioju vieną – du kartus per savaitę, kaskart įveikiu 1,5 – 2 km distanciją”.

Jo nuomone, kiekvienas gali rinktis jam patinkantį laisvalaikio praleidimo būdą ir sportą, tačiau mokėti plaukti reikia kiekvienam. „Kaip išgyvenimo įgūdis plaukimas yra būtinas. Upės, jūra, ežerai – tai neatsiejama laisvalaikio gamtoje dalis. Niekada nežinai, į kokią situaciją gali patekti pats, tavo artimieji ar net visai nepažįstami žmonės. Nemokant plaukti gresia išties skaudžios pamokos”, – sako Svaras.

Nenuostabu, kad ir savo vaikus Svaras auklėja atsakingai ir moko plaukti. Jo dukra ne vienerius metus lankė baseiną, o sūnus ten savo įgūdžius tobulina iki šiol.

Doc. dr. Ilonos Zuozienės, Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentės, komentaras

„Nuplaukti 400 metrų reiškia nuplaukti aštuonis kartus pirmyn ir aštuonis – atgal 25 metrų ilgio baseine. Jeigu žmogui šis atstumas kelia baimę, vertėtų susirūpinti. Nors 400 metrų yra pakankamai ilga distancija, tačiau gebėjimas tiek nuplaukti parodo ir tinkamą fizinį bei psichologinį pasirengimą, žmogaus ištvermę. Tik tuomet būnant vandenyje ar prie vandens telkinių galima jaustis saugiai“, – sako I. Zuozienė.

Plaukimo specialistė atkreipia dėmesį, kad reikėtų plaukti taisyklingai, kadangi teisingai atliekami plaukimo judesiai padeda greičiau įveikti atstumą ir išeikvoja žymiai mažiau jėgų. Todėl reikėtų mokytis su plaukimo trenerio priežiūra.

„Puiku, kad Gabrielius Liaudanskas – Svaras mėgsta plaukimą, nors jo pirmoji plaukimo pamoka galėjo nemenkai jį išgąsdinti ar netgi baigtis nelaime. Tuo tarpu atsakingumas auklėjant savo vaikus ir vedant juo į baseiną yra pavyzdys kitiems tėvams. Būtent vaikų mokymas plaukti baseine, prižiūrint specialistui yra viena geriausių prevencinių skendimo priemonių“, – pasakoja I. Zuozienė.

Ji primena, kad Lietuvoje skendimo problema yra labai opi – kasmet nuskęsta keli šimtai žmonių. Didelė dalis skendimo atvejų yra susiję su tuo, kad žmonės nemoka plaukti arba pervertina savo jėgas. Dėl šios priežasties Lietuvos plaukimo federacija jau ne vienerius metus organizuoja sertifikuotą mokymo plaukti programą pradinių klasių mokiniams. Jos metu, bendradarbiaujant su mokyklomis, dalis kūno kultūros pamokų yra skiriama plaukimo pratyboms.

LPF specialistų patirtis rodo, kad vidutiniškai 18 pamokų užtenka, norint, kad pradinukai įgautų plaukimo pagrindus – apsiprastų su vandens aplinka, nejaustų baimės pasinerti po vandeniu, atsimerkti, nebijotų vandens, gebėtų plūduriuoti, kontroliuoti kvėpavimą, ir galėtų nuplaukti 25 metrus. Programą remia Kūno kultūros ir sporto departamentas bei Švietimo ir mokslo ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)