Japonija: baltoji kamelija

Tekančios saulės šalyje baltoji kamelija vertinama kaip tikras lobis. Šio augalo aliejus Japonijos grožio salonuose itin populiarus, jis naudojamas atliekant odos priežiūros procedūras, mat puikiai drėkina ir maitina.

Nepriekaištingą veido spalvą Japonijos gražuolėms išsaugoti padeda... vanduo, kuris nupilamas išmirkius ryžius. Pabandykite ir jūs panaudoti tokį vandenį vietoj prausimui skirto gelio ar veido valymui skirto toniko. Šis vanduo lygina ir balina odą.

Kaip paruošti šį stebuklingą vandenį? Nuplautus ryžius užpilkite šiltu vandeniu, palaikykite penkias minutes ir per kiaurasamtį vandenį nupilkite. Jį galima laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip parą, vėliau jis praranda savo naudingas savybes.

Graikija: alyvuogės

Graikės žino, kaip išsaugoti sveiką odą ir kaip suteikti jai švytėjimą. Veido šveitimui jos naudoja trintų alyvuogių kauliukų ir medaus mišinį, kuris veiksmingai ir kruopščiai pašalina senas odos ląsteles. Dar graikės mėgsta išsitrinti alyvuogių aliejumi – po šios procedūros oda tiesiog švyti.

Alyvuogių aliejų galima naudoti netgi jautriai paakių odai. Prieš tepimą aliejų truputį pašildykite, pirštų galiukais užtepkite ant odos ir palikite pusvalandžiui, kad įsigertų. Vėliau likučius švelniai nuvalykite servetėle.

Kinija: ryžių miltai

Atspėti tikslų kinės amžių ganėtinai sunku. Ir tai tik todėl, kad kinės itin kruopščiai prižiūri odą. Tarp kinių labai populiari ryžių kaukė, kurią visiškai nesunku pasigaminti namuose: du valgomuosius šaukštus ryžių miltų sumaišykite su kefyru. Masažuojamais judesiai šią masę užtepkite ant odos, paskui nuplaukite šaltu vandeniu.

O kiniškas akių vokų masažas padės greitai atsikratyti edemos ir raukšlių. Didžiojo ir rodomojo pirštų galiukais spauskite aktyvius taškus tarp vidinių akių kampučių ir viršunosės du-tris kartus, darydamos minutės pertrauką tarp paspaudimų. Panašiai galite stimuliuoti ir viršunosės centre esantį tašką – tai padės kovoti su senėjimo procesais.

Kuba: kava, mėtos ir smėliukas

Kubos gražuolės, valydamos kavos virimo aparatą, niekada neišmeta likusių tirščių, o juos ant delno sumaišo su nedideliu kiekiu skysto muilo ir šia mase penkias minutes masažuoja rankas. Tada jas nusiplauna šiltu tekančiu vandeniu.

Gudriosios kubietės sugeba išgauti naudos net iš jūros smėlio. Jeigu jūra toli, galima pasinaudoti ir paprastu upės smėliu, svarbu, kad jis būtų švarus ir smulkus. Smėlį sumaišykite su grietine, įlašinkite šiek tiek alyvuogių ar mėtų aliejaus, įdėkite šiek tiek pačios mėtos. Smėliukas puikiai pašalins senas ląsteles, grietinė pamaitins odą, aliejus padrėkins ją, o mėta suteiks vos užuodžiamą malonų aromatą.

Tailandas: hibiskas ir alavijas

Azijoje lengva pamiršti pilką kasdienybę ir pasinerti į harmonijos ir ramybės pasaulį. Tailandietėms atsipalaiduoti padeda ypatingi SPA ritualai. Vienas jų – vonia su hibisko aliejumi, mat šis augalas nuo seno garsėja kaip stiprus antioksidantas. Be to, šis aliejus apsaugo odą nuo deginančios saulės poveikio ir atstato jos mineralų pusiausvyrą.

Tailando moterys nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių apsisaugo naudodamos gelį su alavijo sultimis. Jį galima pasigaminti ir namuose. Alavijo lapus sutrinkite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Parą palikite pastovėti, tada skystį nupilkite į ledukams šaldyti skirtas formeles ir padėkite į šaldiklį. Šiais šaldytais kubeliais trinkite veidą – tai puikiai tonizuoja ir atgaivina odą.

Marokas: argano aliejus

Argano medį marokiečiai vadina gyvenimo medžiu. Iš jo vaisių kauliukų gaunamas vertingas aliejus, puikiai maitinantis ir apsaugantis odą. Be to, jis yra puikus antioksidantas. Jeigu šioje Rytų šalyje darysitės manikiūrą, jums tikrai pasiūlys citrinų sulčių ir argano aliejaus vonelę nagams sustiprinti.

Šį vertingą komponentą į savo produkcijos sudėtį įtraukia daugelis kosmetikos gamintojų, tačiau jį galima naudoti ir gryną – aliejus švelniai masažuojant užtepamas ant veido ar kūno odos ir laukiama, kol susigers. Po tokios procedūros oda akimirksniu tampa glotni ir švelni, it aksomas.

Italija: migdolai

Italių žvilgančių plaukų paslaptis – migdolų aliejus. Italijos grožio salonuose jis naudojamas atliekant plaukus stiprinančias kaukes. Migdolų aliejumi ištepama kiekviena sruoga, taip plaukai įgauna atsparumą kenksmingam saulės, vėjo ir jūros vandens poveikiui. Tai plaukų bangoms suteikia paklusnumo, jos nesivelia.

Tokią plaukų kaukę nesunku pasidaryti ir namuose. Dubenėlyje lygiomis dalimis sumaišykite migdolų ir alyvuogių aliejus. Plaukus kruopščiai įtrinkite gautu mišiniu. Pusvalandį palaikiusios, plaukus išplaukite šampūnu.

Migdolų aliejus naudojamas ir kūnui – juo įtrinama oda. Šiame aliejuje gausu vitamino E ir kitų vertingų medžiagų, leidžiančių išsaugoti jaunystę.

Prancūzija: levanda ir mielės

Elegantiškosios prancūzės dievina talasoterapiją. Tai grožio procedūrų kompleksas, kurių pagrindas – jūros vanduo ar mineralinės druskos, drėkinančios odą ir skatinančios jos regeneraciją.

Vakarais prancūzės atsipalaiduoja aromatingoje vonioje – į vandenį įlašinami 25 levandų aliejaus lašai. Pakanka tokioje vonioje pagulėti vos penkiolika minučių ir jūsų oda taps it šilkas.

Puikiai žinome, kad dieną šios šalies gyventojos pradeda besimėgaudamos prancūziškais rageliais (pranc. croissant), kurių tešlai naudojamos mielės. Šią medžiagą jos naudoja ir veido kaukėms, nes mielės sintetina odai labai svarbius B grupės vitaminus.

Mielės maišomos su šiltu pienu iki grietinės konsistencijos, tada pusvalandžiui paliekamos šiltoje vietoje. Gauta mase tepamas veidas ir dekoltė zona, o po dešimties minučių viskas nuplaunama vėsiu vandeniu.

Indija: kokosas ir avižos

Kokosų aliejus – per ilgus tūkstantmečius patikrinta plaukų priežiūrai tinkanti priemonė, atskleidžianti paslaptį, kodėl indžių plaukai tokie tankūs ir žvilgantys. Norėdami išgauti šį aliejų, išskobkite baltą kokoso minkštimą, susmulkinkite jį, užpilkite verdančiu vandeniu, valandą leiskite pastovėti ir padėkite į šaldytuvą. Paviršiuje susiformuos riebalų plėvelė – tai ir yra kokoso aliejus.

Beje, jį galima naudoti ne tik plaukų priežiūrai, bet ir odos drėkinimui. Du arbatinius šaukštelius kokosų aliejaus sumaišykite su kiaušinio tryniu ir avižiniais dribsniais. Šiuo mišiniu ištepkite pėdas. Po poros valandų nuplaukite – pėdų oda bus švelni, it kūdikio.

Rusija: medus ir citrina

Tai, kad medus naudingas odai, žinoma jau seniai. Medaus masažas – puiki priemonė nuo celiulito. Ištepkite medumi klubus ir sėdmenis ir stipriai įtrinkite juo odą. Galima padaryti ir medaus įvyniojimą.
Tam į medų įlašinkite kelis eterinio apelsinų aliejaus lašus, ištepkite šia mase problemines zonas, apvyniokite jas polietileno plėvele ir palaukite pusvalandį. Tada nusiprauskite po šiltu dušu.

Rankų odą puikiai atjaunina su medumi pagamintas šveitiklis. Tam vandens vonelėje ištirpinkite du valgomuosius šaukštus medaus, įpilkite valgomąjį šaukštą selenų ir pusės citrinos sultis.

Ataušinkite kambario temperatūroje. Šią mase ištepkite drėgnas rankas ir švelniai pamasažuokite. Vėliau šiltu vandeniu nusiplaukite jas.

Izraelis: gydomasis purvas

Unikalus gamtos kūrinys – Negyvoji jūra – yra turtinga mineralinėmis druskomis ir gydomuoju purvu. Negyvosios jūros kosmetika garsėja visame pasaulyje. O kaip gi kitaip! Juk ne veltui Izraelio turtu tepėsi pati Kleopatra.

Jeigu lankytumėtės Izraelyje, užeikite į vietos grožio salonus, kad galėtumėte pasimėgauti šių kūnui skirtų procedūrų malonumais. Purvo įvyniojimai yra ne tik puiki kosmetinė priemonė – ji naudojama netgi odos ligų profilaktikai ir gydymui. Be to, tokios procedūros atpalaiduoja, pašalina nervinę įtampą, gerina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus.

Šiems įvyniojimams naudojamas iki 40-42 laipsnių pašildytas purvas. Juo ištepamos probleminės zonos, tada jos apvyniojamos polietileno plėvele. Po pusės valandos purvas nuplaunamas. Namų sąlygomis galima pasidaryti panašią procedūrą rankoms.

Tam geriau naudoti vaistinėse parduodamą gydomąjį purvą. Jis pašildomas, teptuku užtepamas ant rankų, tada užmaunamos medvilninės pirštinės. Po dvidešimties minučių rankas nusiplaukite šiltu vandeniu. Būtų idealu, jei tokią procedūrą galėtumėte pasidaryti bent jau kartą per mėnesį.

Suomija: tekšė

Ne vienas mėgsta garsiąją suomišką pirtį. Oro temperatūra joje pakyla iki šimto laipsnių, o drėgnumas neviršija 15 procentų. Tokios sąlygos skatina prakaito išsiskyrimą. Dėl to suintensyvėja medžiagų apykaita, per odą iš organizmo šalinami toksinai, dingsta patinimai, valosi oda.

Jeigu norite iš saunos gauti maksimalią naudą, jums prireiks tekšės antpilo. Jį pasigaminti visiškai paprasta: valgomąjį šaukštą džiovintų tekšės uogų užpilkite pusantros ar dviem stiklinėm verdančio vandens ir palikite dviem valandoms. Dėl kvapo galite įmesti porą šviežios mėtos lapelių.

Specialistai įspėja

Ir pabaigai, specialistų patarimas. Nors visoms aukščiau išvardytoms grožio procedūroms naudojamos vien tik natūralios medžiagos, vis dėlto, būtina imtis tam tikrų atsargumo priemonių.

Prieš tepant ant veido savarankiškai pasigamintą kaukę ar kremą, būtinai išmėginkite jį ant rankos odos. Užtepkite ir palaikykite kelias minutes – jeigu jokių nemalonių pojūčių nėra, galima drąsiai naudotis.

Kaip žinia, alergiją sukelti gali praktiškai bet koks augalas. Netgi tradicinė ramunėlė ir lakišius gali netikti būtent jums, o vietoj lauktos naudos padaryti žalą. Pavyzdžiui, su riebaliniu blizgesiu kovojanti kaukė su avižų dribsniais visiškai netinka paaugliams ir tiems, kurių oda linkusi į aknę. O štai jūros druska, rekomenduojama naudoti kovojant su pleiskanomis, įtrynus į galvos odą gali ją sudirginti.

Žinoma, pagrindinis naminių grožio receptų privalumas – visiškai natūralūs ingredientai. Vis dėlto, gamindami naminę kosmetiką būkite atsargūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)