Druskos vonios gerina medžiagų apykaitą, šalina nuovargį, padeda įveikti depresiją, gydo sąnarių ir stuburo ligas, neuralgijas, hipertoniją, širdies bei kraujagyslių sistemos sutrikimus, aknę. Ir tai dar ne visas ligų, nuo kurias gali padėti išgydyti vonios su druska, sąrašas.

Norintiems atsikratyti antsvorio šios vonios - privaloma procedūra, žinoma, derinant jas su fiziniu krūviu ir tinkama mityba. Druskų vonios net tik padės atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir išvalys organizmą nuo šlakų, pagerins medžiagų apykaitą ir odos tonusą.

„Eurovaistinės“ vaistininkės Robertos Janulytės teigimu, vonių su druska nevertėtų daryti prieš tai nepasikonsultavus su gydytoju, jei skundžiatės širdies ligomis ar padidėjusiu kraujospūdžiu, nėštumo laikotarpiu. Nors tokie susirgimai taip pat gydomi druskų voniomis, tačiau šiais atvejais specialistas parenka tirpalo koncentraciją, procedūros laiką ir vandens temperatūrą. Savarankiškai geriau neeksperimentuokite.

Norinčioms sulieknėti patariama rinktis jūros druską. Pagrindinis cheminis bet kokios druskos elementas yra natrio chloridas, o jo kiekis jūros druskoje didesnis nei kitur.

Be to, jūros druskoje gausu:

- kalio, kuris kartu su natriu padeda išvalyti ląsteles;

- bromo, kuris raminamai veikia nervų sistemą ir padeda gydyti odos ligas;

- kalcio, kuris teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina ląstelių sieneles;

- jodo, kuris padeda išskirti cholesteriną, veikia antimikrobiškai;

- magnio, mažinančio alergines reakcijas.

Dėl šių savo savybių jūros druska padeda gerinti odos būklę, ją stangrina, valo, suteikia gaivumo ir švelnumo. Taip pat druska padeda stimuliuoti medžiagų apykaitos procesus. Druskos tirpalas valo organizmą nuo šlakų ir toksinų, ramina nervus, sustiprina organizmo imunines galias.

Prieš vonią su druska patartina nušveisti kūną šveitikliu ir apsiprausti po dušu, kadangi po vonios nusiplauti tirpalo nerekomenduojama. Priklausomai nuo pageidaujamo poveikio, imama nuo šimto gramų iki kilogramo jūros druskos voniai. Reikia turėti omenyje, kad viršutinė kūno dalis (širdies sritis) turi būti virš vandens, kitaip gali kilti problemų su spaudimu.

Rekomenduojama vandens temperatūra - 35–39 laipsniai, turint omenyje, kad karštesnės vonios atpalaiduoja, o vėsesnės – tonizuoja. Vonios laikas paprastai būna apie dešimt-dvidešimt minučių. Vaistininkė perspėja, kad pradėti reikėtų nuo 10-15 minučių pirmus kartus ir pamažu procedūrą ilginti iki pusvalandžio. Procedūrų kursas – dešimt-penkiolika vonių, kurias ruošti reikėtų du ar tris kartus per savaitę.

Kovoti su nereikalingu svoriu padeda vonios su Negyvosios jūros druska. Šis procedūrų tipas itin rekomenduojamas kovojančioms su celiulitu. Negyvosios jūros druska skiriasi tuo, kad joje natrio kiekis mažesnis nei įprastoje jūros druskoje, o tai reiškia, kad ji švelniau veikia odą, jos nesausina. Užtat Negyvosios jūros druskoje apstu magnio, jodo, kalcio ir geležies.

Pusę kilogramo Negyvosios jūros druskos ištirpdome nedideliame kiekyje karšto vandens, tuomet įpilame į vonią. Procedūros trukmė - dvidešimt minučių, po jos nuplaukite kūną šiltu vandeniu, atsigulkite ir užsiklokite šilta antklode. Pagulėkite trisdešimt keturiasdešimt minučių.

Į druskos vonią galite įlašinti ir eterinio aliejaus. Sulieknėti ir kovoti su celiulitu padeda citrusinių vaisių aliejai: mandarino, apelsino, greipfruto.

„Rozmarinų eterinis aliejus stimuliuoja protinę veiklą, bazilikų - atpalaiduoja raumenis, lengvina reumato skausmus, arbatmedžių eterinis aliejus veikia antibakteriškai, kedrų, pušų ar kadagių eteriniai aliejai teigiamai veikia kvėpavimo sistemą“,- pasakoja R. Janulytė. Jų pilama į druską, maišoma ir paliekama kuriam laikui. Jei supiltumėte mišinį į vonią iškart po sumaišymo, aliejai liktų vandens paviršiuje ir sudarytų plėvelę.

Jei neturite galimybės gauti natūralios jūros druskos, tiks ir įprasta maistinė. Gal joje naudingųjų medžiagų ir ne tiek daug, bet pagrindinę funkciją – pagerinti odos būklę ir ją išvalyti, taip pat stimuliuoti medžiagų apykaitos procesus – ji atliks. Štai keli druskos vonių receptai.

Su jūros druska: karštame vandenyje ištirpinkite 350 g jūros druskos, supilkite tirpalą į vonią, patikrinkite vandens temperatūrą – rekomenduojama ne aukštesnė nei 37 laipsniai. Prieš tai nušveiskite kūną šveitikliu (tiks kavos, druskos-grietinėlės ar kt.), apsiprauskite po dušu, gulėkite vonioje penkiolika dvidešimt minučių.

Stebėkite odos būklę: jei oda susierzina, druskos koncentraciją geriau sumažinti. Esti atsiliepimų, kad jei tokia vonia daroma nakčiai, ryte galima pastebėti, kad svoris sumažėjo puse kilogramo.

Druskos vonia su soda

Šiai voniai galima naudoti paprastą maistinę druską. Imame 150-300 g druskos, 125-200 g paprastos maistinės sodos ir pilame į vonią. Procedūros laikas – dešimt minučių. Prieš tokią vonią nerekomenduojama valgyti pusantros ar dvi valandas, po jos taip pat geriau susilaikyti nuo maisto panašiam laikui.

Vaistininkės R. Janulytės teigimu, labai veiksmingos vonios su Himalajų druska: šioje druskoje yra 84 mineralai, kurie padeda per odą iš organizmo pašalinti toksinus. Tai vienintelė druska, kuri nesausina odos, o net priešingai – rekomenduojama esant seborėjai, dermatitams. Geriausios Himalajų druskos vonių savybės atsiskleidžia, kai druskos koncentracija yra 1 %, o vandens temperatūra 37o C.

Gulint vonioje galima išgerti puodelį žolelių arba paprastos arbatos be cukraus – tai padės atsikratyti nereikalingų skysčių. Juk, kaip žinia, druskos vonios padeda pašalinti nereikalingus skysčius ir taip sumažinti svorį. Po vonios rekomenduojama gerai apsikloti ir bent pusvalandį pailsėti.

Specialistė perspėja, kad po druskos vonių nederėtų naudoti kūno losjonų, kurių sudėtyje yra sintetinių kvapiųjų medžiagų ar dažiklių, taip pat antiperspirantų su aliuminio oksidu. Po druskų vonios odos poros lieka atsivėrusios, todėl visos kenksmingos medžiagos lengvai rezorbuojasi. Geriau odą patepti natūraliu kokosų aliejumi ar kakavos sviestu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)