Štai penkios pačios populiariausios „stebuklingos“ antsvorio atsikratymo priemonės

Dygliuotojo ožekšnio uogos

Kas apie tai kalbama. Jos dar vadinamos goji uogomis. Dygliuotojo ožekšnio uogose yra daugiau kaip 20 mineralų, 18 amino rūgščių, penkios nesočiosios riebalų rūgštys ir tiek pat karotinoidų. O vitamino C kiekis šiose uogose du kartus viršija žmogaus paros normą.

Dėl tokios turtingos sudėties jos skatina natūralaus augimo hormono gamybą, kuris suaktyvina riebalų deginimo procesus, o vitaminai ir antioksidantai mažina stresą, kurį organizmas patiria lieknėjimo metu. Dažniausia dygliuotojo ožekšnio uogų galima įsigyti džiovintų, tačiau tokių naudingosios savybės yra menkesnės.

Kaip yra iš tikrųjų. Šios uogos jokiomis stebuklingomis savybėmis pasigirti negali.

„Jokiose uogose nėra daug riebalų, vadinasi, iš esmės nėra reikalo kalbėti apie didelį neprisotintų riebalų rūgščių kiekį, – įsitikinusi dietologė Jelena Tichomirova. – Augalinis maistas taip pat nėra ypač turtingas baltymų. Norint paskatinti augimo hormono išsiskyrimą, produktas privalo turėti daugybę amino rūgščių ir dar didelį jų kiekį. Vitamino C daug gali būti ką tik nuo krūmo nuskintose uogose, tačiau uogas laikant ar džiovinant kaprizingasis vitaminas greitai ir beveik visiškai dingsta. Karotinoidai išsilaiko gerai... Tik jų nei kiek ne mažiau nei dygliuotojo ožekšnio uogose bus ir kituose ryškiaspalviuose vaisiuose, daržovėse ir džiovintuose produktuose, tarkime, morkose ar abrikosuose. Beje, antioksidantai su lieknėjimu visiškai nesusiję“.

O jeigu jau norite gauti antioksidantų porciją, tai verčiau suvalgykite juodųjų serbentų – šios uogos jų turi bene daugiausiai.

Aktyvintoji anglis

Kas apie tai kalbama. Aktyvintoji anglis pasižymi absorbuojančiomis savybėmis. Ji šalina iš organizmo šlakus, valo žarnyną, mažina jame dujų susidarymą ir dėl to gerina virškinimą, vadinasi, sudaro sąlygas lieknėjimui. Kita versija byloja, kad vartojama su kaloringu ir riebiu maistu aktyvintoji anglis gali absorbuoti riebalus ir juos pašalinti iš organizmo. Norintiems pasiekti rezultatų „žinovai“ siūlo gerti vieną aktyvintosios anglies tabletę dešimčiai kilogramų kūno svorio.

Kaip yra iš tikrųjų. Tokiais kiekiais aktyvintoji anglis geriama apsinuodijimo (alkoholiu, nekokybišku maistu, sunkiaisiais metalais ir pan.) atvejais.

„Tai gydomoji dozė ir tokiu atveju aktyvintąją anglį reiktų vertinti kaip vaistą, o ne kaip papildą, kuris niekam nepakenks, – toliau aiškina dietologė J. Tichomirova. – Jeigu gersite ją tokiomis dozėmis kasdien, galite pažeisti normalią žarnyno veiklą, išprovokuoti vidurių užkietėjimą, atoniją (audinių ir organų tonuso nusilpimą, red.), dėl ko svoris gali tik augti. Pristabdyti riebalų įsisavinimo aktyvintoji anglis taip pat, deja, nepadės – riebalų molekulių ji nesurenka“.

L-karnitinas

Kas apie tai kalbama. L-karnitinas – natūraliai žmogaus organizme gaminama amino rūgštis. Ji padeda riebalų rūgštims prasiskverbti į ląsteles, prie vidinių mitochondrijų membranų, kur virsta energija. Jeigu L-karnitino organizme trūksta, mes pradedame storėti, todėl būtina vartoti sintetinį L-karnitiną.

Kaip yra iš tikrųjų. L-karnitinas iš tikrųjų padeda riebalų rūgštims pasiekti mitochondrijų vidines membranas ir, virtęs energija, sudega. Vis dėlto, šios medžiagos poreikis išauga tik tuo atveju, jeigu padidėja fizinis krūvis.

„Jeigu jūs metate svorį gulėdami ant sofos, tik dėl to, kad laikotės dietos, organizmui pakanka to L-karnitino, kurį jis pats pasigamina, – toliau dėsto dietologė J. Tichomirova. – Lieknėti vien vartojant šią amino rūgštį, be jokių papildomų pastangų, taip pat nepavyks. Sintetinį preparatą vartoti prasminga tik tuo atveju, kai treniruojatės, riebalai tirpsta, o savojo L-karnitino, kuris viena paverčia kitu, trūksta“.

Taigi, neverta tikėtis, kad L-karnitinas padovanos jums dailią figūrą be mitybos pokyčių ir reguliarių fizinių krūvių.

Termokelnės

Kas apie tai kalbama. Tokios kelnės (šortai, pėdkelnės ar diržai) gaminami iš storo audinio, sulaikančio šilumą. Kitaip tariant, sukuriamas saunos efektas – kaitinamos probleminės kūno vietos, tokios kaip pilvas, šlaunys ir sėdmenys. Sustiprėja mikrocirkuliacija, o su ja ir medžiagų apykaita, prakaito išsiskyrimas. Jūs netenkate svorio.

Kaip yra iš tikrųjų. Iš tiesų, probleminės zonos tokiose kelnėse tikrai sušyla ir stipriau prakaituoja.

„Jeigu su tokiomis kelnėmis sportuosite, jau po poros treniruočių pastebėsite, kad apimtys sumažėjo maždaug centimetru, – sako dietologė J. Tichomirova. – Tačiau reikia suprasti, kad pasišalina ne riebalai, o skysčiai. Vanduo, kurio atsikratome, taip pat lengvai sugrįžta. Lokalus probleminių zonų šilimas gali suaktyvinti medžiagų apykaitą, tačiau tam patarčiau naudoti higieniškesnius metodus, pavyzdžiui, naudoti kaitinančias priemones nuo celiulito. Aptemptos kelnės moters organizmui nėra labai gerai“.

Soda: gėrimas ir vonios

Kas apie tai kalbama. Soda padeda nuplauti riebalus nuo nešvarių lėkščių, vadinasi, gali ne blogiau kovoti ir su mūsų organizme susikaupusiais riebalais. Soda neleidžia pasisavinti riebalų iš maisto, todėl jie pasišalina iš organizmo net nepakitę. Karšta vonia su soda ir jūros druska ištraukia nereikalingus skysčius, mažina paburkimą.

Kaip yra iš tikrųjų. „Riebalai organizme suyra ir yra pasisavinami tik dėl fermentų poveikio, o soda šio proceso paveikti negali, – neabejoja dietologė J. Tichomirova. – Geriant sodą, viskas, ką ji gali padaryti, tai stipriai sutrikdyti skrandžio rūgštingumą. Taip pat nematau jokios prasmės gulėti vonioje su druska ir soda. Vonia su jūros druska tikrai gali pamažinti paburkimą, tačiau tam jai sodos draugijos nereikia. Šios dvi medžiagos tarpusavyje niekaip nereaguoja ir viena kitos poveikio nesustiprina“.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją