Cholerikai dažnai užkandžiauja

Jiems būdingas impulsyvumas, nekantrumas ir dažna nuotaikų kaita. Tai turi įtakos ir mitybai. Susinervinę cholerikai gali suvalgyti visą šokolado plytelę. Jie retai susimąsto, ką valgo. Didžiausia cholerikų problema – mėgavimasis nesveikais produktais ir dažnas užkandžiavimas.

Nepaisant to, šie žmonės retai kada turi antsvorio. Greitas gyvenimo tempas, negalėjimas nusėdėti vienoje vietoje padeda greitai atsikratyti papildomų kilogramų. Todėl cholerikams lengviau mesti svorį ne laikantis dietų, o sportuojant. Tam puikiai tinka aerobika ir įvairūs užsiėmimai, kur jie gali varžytis ir nugalėti.

Jeigu vis dėlto cholerikai priauga svorio, tai dažniausiai skundžiasi dėl „gelbėjimo rato“ juosmens srityje. Norint jo atsikratyti, patartina sukti lanką arba daryti atsilenkimus.
Cholerikai turėtų išmokti save stebėti iš šalies ir kritiškai vertinti. Būtina atsisakyti užkandžių, vietoj jų valgyti riešutus arba vaisius.

Meniu:

8 val. – puodelis nesaldintos mėgstamos arbatos.
10 val. – virtas kiaušinis.
12 val. – 200 g lieso kumpio.
14 val. – 100 g neriebaus sūrio.
16 val. – 250 g varškės sūrelio su žalumynais.
18 val. – stiklinė neriebaus pieno.
Tarp valgymų galima užkąsti nekaloringų vaisių arba daržovių.

Sangvinikai mėgsta skanų maistą

Jiems būdinga jausmų harmonija. Sangvinikai labai mėgsta bendrauti, jiems patinka susipažinti su naujais žmonėmis ir plėsti draugų ratą. Per susibūrimus šie žmonės mėgsta užkandžiauti. Skanus maistas sangvinikams yra neatskiriama malonaus gyvenimo ir bendravimo dalis. Todėl jie neretai turi antsvorio problemų.

Meniu:

Norėdami atsikratyti papildomų kilogramų į savo mitybą įtraukite daugiau grūdinių produktų ir daržovių. Griežtai skaičiuokite kalorijas. Angliavandeniai – didžiausias sangvinikų priešas, tad juos reikia riboti. Naudinga iškrovos diena, kurios metu rekomenduojama gerti tik skiestas morkų ir obuolių sultis. Atminkite – griežtos dietos negalima laikytis ilgiau kaip savaitę.

Flegmatikai mažai juda

Tai labai ramūs, tylūs ir lėti žmonės. Sprendimus jie priima tik gerai apgalvoję. Šie žmonės nelinkę užkandžiauti, jie nuolatos galvoja, ką valgo. Tačiau dėl per mažo aktyvumo flegmatikams nepavyksta išsaugoti dailių kūno linijų. Lėtas ne tik jų charakteris, bet ir medžiagų apykaita.

Neretai šiuos žmones vargina skysčių užsilaikymas organizme, pilvo pūtimas, sunkumas skrandyje. Todėl flegmatikams itin svarbu susidaryti kruopštų valgiaraštį ir derinti produktus. Rekomenduojama valgyti pirmąją dienos pusę, vakarienės visiškai atsisakyti. Taip pat saikingai vartoti druską.

Meniu:

Pusryčiams: riekė rupios duonos, bananas ir stiklinė apelsinų sulčių.
Priešpiečiams: salotos lapas, obuolys ir apelsinas.

Pietums: 150 g virtos vištienos arba kalakutienos, 125 g virtų bulvių ir stiklinė neriebaus pieno.

Flegmatikams būtina sportuoti. Tai gerina medžiagų apykaitą, todėl dieta būna veiksmingesnė. Šiems žmonėms ypač tinka sportas treniruoklių salėje. Jis nereikalauja daug energingos, bet sudegina užtektinai kalorijų ir stiprina kūno raumenis.

Melancholikai - tikri smaližiai

Jie linkę į intravertiškumą ir užsisklendimą. Išgyvendami neigiamas emocijas melancholikai linkę jas slėpti viduje. Sveikatai ir dailioms kūno linijoms tai – ne į gera. Šie žmonės dažnai paguodos ieško užkandžiaudami. Prislėgti prastos nuotaikos jie nemąsto, ką valgo. Keisti įpročius šiems žmonėms sunku, nes jie vertina pastovumą.

Melancholikai sunkiai prisitaiko prie naujos tvarkos, todėl jiems nerekomenduojama laikytis dietos. Visgi saldumynus riboti būtina. Patartina valgyti juodąjį šokoladą, bet, žinoma, saikingai. Taip pat kiekvieną mėnesį daryti iškrovos dieną. Puikiai tinka medaus ir citrinų iškrova.

Meniu:

Į 2 l vandens išspausti 8 citrinų sultis, įdėti 2–3 šaukštelius medaus ir gerai išmaišyti. Šiame gėrime gausu vitamino C, B grupės vitaminų, mineralinių druskų ir kitų naudingų medžiagų. Tokia iškrova puikiai valo organizmą ir suteikia energijos.

Reikėtų nepamiršti ir sporto. Jis ne tik padės sutvirtinti kūno raumenis ir atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir praskaidrins nuotaiką. Labai tinka bėgimas ir plaukimas.
 
Įdomybės

Temperamentas yra įgimtas ir nekinta visą gyvenimą, o charakteris įgyjamas – jį formuoja auklėjimas, aplinka ir kiti išoriniai veiksniai.

Keturis temperamento tipus išskyrė dar senovės graikai ir romėnai. Jie juos siejo su skirtingomis kraujo grupėmis.

Kai kurie dietologai rekomenduoja rinktis produktus pagal spalvas. Cholerikams reikėtų vengti raudonų ir oranžinių spalvų vaisių bei daržovių, nes šių spalvų maistas dar labiau aštrina ir taip aršų šių žmonių būdą. Rekomenduojama rinktis ramių spalvų maistą, geriausia – mėlynus ir violetinius.

Sangvinikams derėtų vengti žalios spalvos vaisių ir daržovių. Melancholikams netinka mėlynos ir violetinės spalvos produktai, nes skatina liūdesį, ramybę. Verčiau rinktis geltoną ir raudoną spalvas. Flegmatikams tinka visi spalvoti produktai, balti nerekomenduojami, nes gramzdina į savianalizę ir nerimą.