Taip, jų sportas skirtas išvaizdai puoselėti, tačiau tik dalis jų džiaugiasi rezultatais. Kokios klaidos dažniausiai pakiša koją? Kaip jų išvengti? Klausiame „Goodlife“ asmeninio trenerio Edvino Sidaravičiaus.

1. Drastiškai sumažintas maisto kiekis.

Ženkliai sumažintas maisto kiekis organizmą priverčia lėtinti medžiagų apykaitą, o tai tikrai nepadeda siekiant numatytų tikslų. Norint sulaukti tinkamo rezultato (mažėjančio riebalinio sluoksnio) reikia sukurti minimalų kalorijų deficitą.

Drastiškai sumažinus kalorijų kiekį svoris krenta per greitai, toks kritimas, dažnai būna trumpalaikis ir vyksta skysčių bei raumenų sąskaita. Kūnas juda, jam reikia energijos ir jei jos pakankamai negauna, ima iš raumenų. Jei jūsų tikslas yra sumažinti riebalų masę ir jis ilgalaikis – tirpinkite juos sistemiškai ir lėtai.

Taip, reikės kantrybės, tačiau būtent lėtas svorio metimas užtikrins ilgalaikius rezultatus ir nesumažins raumeninio audinio.

2. Orientacija į kardio krūvį.

Visos kardio treniruotės suaktyvina širdies darbą, lavina ištvermę, degina kalorijas. Tačiau vien jos nepadės pasiekti numatyto tikslo – stangresnio kūno, mažesnio riebalinio audinio sluoksnio. Nuo kardio krūvių kūnas nestangrėja. Ilgalaikėje perspektyvoje vien kardio neduoda tokio rezultato, kaip jėgos treniruotės raumenų formavimui. Būtent jėgos pratimai su svoriais turėtų būti jūsų prioritetas, o kardio treniruotėmis papildykite savo sportinį režimą.

3. Prieš akis – nepasiekiami tikslai.

Noras per mėnesį sumažinti svorį 20 kilogramų – tikrai neprotingas tikslas. Jis užprogramuotas nesėkmei, nusivylimui ir motyvacijos praradimui. Jei svorio norite atsikratyti ilgam, teks jį mesti lėtai. Tikslus sau kelkite mažesnius, galėsite dažniau juos peržiūrėti. Ir nevenkite į pagalbą pasikviesti specialisto.

4. Klaidingas požiūris į treniruotės efektyvumą.

Dažnai tenka stebėti, kaip motyvuotai ir negailint savęs dirbama treniruotės metu, lyg ta viena treniruotė viską pakeistų. Visos pastangos metamos šiam vienam kartui, kai stengiamasi save nualinti atiduodant paskutines jėgas. Kur kas efektyvesnis – tolygus jėgų ir motyvacijos paskirstymas ilgam laikui.

Nualinus save – nebelieka noro kitą kartą sportuoti, nebelieka ir jėgų. O organizmui reikia tiesiog sukurti tinkamą terpę riebalų mažinimui. Ir tokios sąlygos sistemingai turi būti išlaikytos kuo ilgesnį laikotarpį. Tad nepasikliaukite išorine motyvacija, uždegančia vienai treniruotei, ilgalaikė motyvacija turi eiti iš jūsų vidaus.
Edvinas Sidaravičius

5. Nesubalansuotas treniruočių planas.

Tempimo, jėgos pratimai, masažas voleliu, ištvermės lavinimas – šie treniruočių komponentai turi būti proporcingai suderinti ir subalansuoti būtent jūsų tikslo siekimui. Jei jūs norite pagerinti lankstumą, tikėtina didžiąją laiko dalį skirsite būtent šiems pratimams. Tačiau vien tik tempimo judesių nepakaks riebalų masei mažinti.

Kardio užsiėmimai taip pat didina ištvermę, tačiau nesukuria sąlygų mūsų aptariamiems rezultatams siekti. Tinkamai subalansuota programa – raktas į jūsų sėkmę, tad jei nežinote, kokia programa jums veiksmingiausia, kreipkitės į specialistus. Būtent treneris gali padėti palaikyti treniruočių sistemingumą ir nubrėžti kelio norimų rezultatų link viziją.

6. Noras visus įpročius pakeisti vienu metu.

Sportas, mitybos keitimas, poilsio režimas – tai nauja rutina, kurią reikėtų keisti pamažu. Čia netinka posakis „Imkim jautį už ragų“. Būtent, viena iš dažniausių klaidų ir yra noras visus naujus gyvenimo būdo pokyčius įveikti vienu ypu. Toks bandymas dažniausiai baigiasi grįžimu prie senųjų įpročių. Mano rekomendacija – laikytis sistemos ir pokyčių link eiti žingsnis po žingsnio. Pavyzdžiui, pirmąją savaitę sutvarkyti vakarienių racioną, antrąją – stengtis į meniu įtraukti daugiau baltymų, trečiąją, kai jau pirmieji du tapo įpročiu, dviejų treniruočių rutiną papildyti dar viena, trečiaja. Taip palaipsniui suformuoti naujus įpročius bus kur kas lengviau ir, tikėtina, jie bus ilgalaikiai.