Apie ciberžolės naudą žinota jau prieš 2000 metų. Esama istorijų, kada apnuodytiems karaliams daktarai duodavo ciberžolės, vildamiesi, kad ji išvalys kraują ir tokiu būdu pašalins nuodus. Prieskonis gerai žinomas ir kinų, ir ajurvedinėje medicinoje.

Yra daugybė priežasčių ją naudoti:

Padeda atstatyti smegenų veiklą po traumos ar insulto;

Padeda gydyti neurodegeneracines ligas (Alzhaimerio ligą, depresiją, epilepsiją ir kt.);

Gali pakeisti cholesterolį mažinančius vaistus, antidepresantus, vaistus nuo skausmo ir uždegimo, kai kuriuos preparatus, skirtus diabetui gydyti;

Padeda gerinti kepenų veiklą, gydyti artritą;

Yra galingas antioksidantas ir geba naikinti vėžio ląsteles;

Turi stiprų priešuždegiminį antibiotinį poveikį;

Gausu C, B1, B2, B3 vitaminų, mikroelementų (geležies, kalcio, fosforo, jodo);

Padeda iš organizmo pašalinti medžiagų apykaitos procesuose susidariusius laisvuosius radikalus, kurie neigiamai veikia žmogaus organizmą, sendina jį;

Turi antiseptinį poveikį, todėl nuo senų senovės indų medicinoje ją vartojo niežuliui, dermatitui, alerginiams bėrimams gydyti, pastos pavidalu tepdavo esant votims, egzemai, įkandus vabzdžiams;

Padeda išlaikyti protinę sveikatą, dėmesį ir minčių aiškumą;

Pagerina virškinimo sistemą, dėl ko dingsta nemalonūs pojūčiai, pagerėja hormonų veikla ir nuotaika.

Aš jau pamėgau troškintas bulves su ciberžole ir tikiu, kad būtent šis patiekalas pastarąjį kartą padėjo išsigydyti baisų peršalimą, tačiau yra dar 7 prieskonio įtraukimo į kasdienę mitybą būdai:

Ciberžolės sultys:

1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių arba 1 cm šaknies sulčių
Pusės citrinos sulčių
Jūros druska

Paprasčiausiai viską sumaišyti ir išgerti.

Ciberžolės arbata:

Pusė arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuotos ciberžolės
Medaus dėl skonio
Išspausto laimo sulčių (pagerina ciberžolės biologines savybes)
Žiupsnelis juodojo pipiro
1 puodelis karšto vandens

Užvirinti vandenį, įdėti ciberžolę ir 5 minutes kaitinti ant vidutinės ugnies, tačiau nevirinti. Išpilti vandenį per sietuvėlį į puodelį ir įdėti likusius ingridientus.

Omletas su ciberžole

Paprasčiausiai įmaišyti truputį ciberžolės į įprastai kepamus kiaušinius. Svarbu atminti, jog nepratus prie prieskonio geriau jo dėti mažiau nei padauginti ir sugadinti visą patiekalą.

Auksinis pienas

Jei trūksta laiko, galima sumaišyti šiek tiek šilto kokosų pieno su 1 arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių. Tai Indijoje itin įprastas receptas vaikų ligoms gydyti. Jei norisi skoniu turtingesnio gėrimo, receptas toks:

1 puodelis kokosų arba migdolų pieno
Ketvirtis puodelio vandens
1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių arba tarkuotos šaknies
Ketvirtis arbatinio šaukštelio imbiero miltelių arba tarkuotos šaknies
Ketvirtis arbatinio šaukštelio vanilės
Žiupsnelis kardamono
Žiupsnelis cinamono
Žiupsnelis gvazdikėlio
2 arbatiniai šaukšteliai medaus

Visus ingridientus sumaišyti puode ir pakaitinti ant vidutinės, ne virimo, ugnies 1 minutę.

Ciberžolės kefyras

Paprasčiausiai pagardinti kefyrą vienu arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių ir gerti. Kefyras taip pat itin naudingas virškinimui, tad šio gėrimo nauda visokeriopa.

6. Ciberžolė tinka įvairiausiose sriubose, ryžiuose, troškintose daržovėse, tad tereikia laikyti po ranka ir nepamiršti įmaišyti. Viso to rezultatas ne tik sveikesnis patiekalas, bet ir puiki jo spalva.

7. Ciberžolė palyginti pigus šafrano pakaitalas. Tad jei norisi pagaminti patiekalą, kurį reikia paskaninti šafranu, o turite tik ciberžolės – ji puikiai tiks.