Žiupsnelis istorijos

Apie ridikėlių naudą sveikatai žinoma jau daug šimtmečių. Juos maistui naudojo dar senovės romėnai. Iš pradžių ridikėliai auginti tik Kinijoje ir Europoje, tačiau dabar paplito visame pasaulyje. Šiose daržovėse gausu vitaminų ir mineralų, be to, jos itin greitai auga. Į drėgną dirvą pasėjus ridikėlių sėklų, jos sudygsta per 3 dienas.

10 priežasčių, kodėl verta valgyti ridikėlius

1. Vėsina

Teigiama, kad ridikėliai natūraliai aušina organizmą. Būtent dėl šios priežasties jie itin vertinami Rytų medicinos atstovų. Šios daržovės padeda pašalinti šilumos perteklių iš organizmo, t. y. jį vėsina karštuoju metų laiku.

2. Valo organizmą

Ridikėliai valo virškinimo traktą. Šiuose šakniavaisiuose esančios medžiagos padeda suskaidyti ir pašalinti iš žarnyno užsistovėjusias kenksmingas medžiagas. Dėl šios unikalios savybės ridikėlius labai vertina Ajurvedos žinovai ir Rytų medicinos atstovai. Be to, jie veiksmingai valo kraują ir inkstus.

3. Mažina vėžio riziką

Kaip ir kitose kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, kopūstuose, ridikėliuose gausu ląstelienos, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Šios medžiagos padeda išvengti onkologinių ligų. Ridikėliuose esantys antioksidantai lėtina vėžinių ląstelių dauginimąsi.

4. Gerina virškinimą

Šios daržovės mažina pilvo pūtimą, gerina virškinimą ir padeda sutrikus skrandžio bei žarnyno veiklai.

5. Palaiko odos drėgmę

Ridikėliuose apstu vandens, vitamino C, fosforo ir cinko, kurie padeda palaikyti natūralią odos drėgmę. Valgant šias daržoves, oda tampa lygi, švelni ir elastinga.

6. Puoselėja odą

Šiuose šakniavaisiuose esantys vitaminai A, C ir K gerina odos būklę. Be to, juose gausu fosforo, cinko, kalcio, magnio, kalio, omega-3 riebalų rūgščių, sieros, silicio, seleno ir folio rūgšties. Visos šios medžiagos saugo odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio ir stabdo jos senėjimą.

7. Saugo nuo infekcijų

Dėl didelio vitamino C kiekio ir valomųjų savybių ridikėliai saugo nuo įvairių virusinių infekcijų. Šiose daržovėse esančios medžiagos padeda išvengti šlapimtakių infekcijų. Sergant šlapimo pūslės uždegimu patariama gerti ridikėlių sultis.

8. Turi mažai kalorijų

100 g ridikėlių yra apie 20 kcal. Šias daržoves įprasta valgyti žalias, todėl jose išlieka visos naudingos medžiagos. Taigi tai puikus produktas tiems, kurie laikosi dietos.

9. Lengvina kvėpavimą

Itin rekomenduojama valgyti ridikėlius sergantiesiems astma, lėtiniu bronchitu, sinusitu ar pasigavus įprastą slogą. Jie natūraliai mažina nosies gleivinės paburkimą.

10. Stiprina širdį

Įrodyta, kad šios daržovės mažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda sureguliuoti kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje. Todėl itin naudingos sergantiesiems cukriniu diabetu.

Duoklė grožiui

Kai kurios dailiosios lyties atstovės ridikėlių sultimis valo odą. Teigiama, kad jos padeda atsikratyti inkštirų, šviesina strazdanas, pigmentines dėmes ir skaistina odą. Be to, iš šių daržovių galima pasigaminti daug natūralių veido kaukių.

Veido odą skaistinanti kaukė

6 ridikėliai
40 ml natūralaus jogurto
10 ml medaus
3 lašai bergamočių eterinio aliejaus
Ridikėlius sutarkuoti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Gauta mase ištepti veidą, palaikyti apie 15 min., paskui nuplauti šiltu vandeniu.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!