Nesvarbu, ar vairuojame, ar slankiojame parduotuvėje su pirkinių krepšiu paskui žmoną, ar sėdime prie darbo stalo, piniginė visada lieka savo vietoje. Tai yra mums po sėdyne. O kadangi dauguma piniginę naudojame ir kaip rankinę (kam slėpti – juk sugrūdame į ją visus po ranka pasitaikančius popierėlius: čekius, kvitus, kuponus, raštelius su telefono numeriais), jos dydis nuolat auga. Ir nuolat kenkia mūsų sveikatai.

Sunki, kelnių kišenę sverianti piniginė lemia raumenų disbalansą ir dirgina klubų bei nugaros nervus. Atrodo, toks menkas nepatogumas – retkarčiais ją prisėsti, – bet žala sveikatai nuo to gali būti didžiulė.

Taip yra todėl, kad bet koks stambesnis daiktas užpakalinėje kišenėje verčia sėdėti kreivai: viena kūno pusė atsiduria šiek tiek aukščiau už kitą, taigi persikreipia ir dubuo, ir apatinė stuburo dalis. Dėl to jūsų krūtininės stuburo dalies slanksteliai turi išsilenkti kairėn, kad atsvertų netaisyklingą pozą, nes akys atkakliai nori išlikti horizontalioje pozicijoje.

Toks apatinės nugaros dalies išsilenkimas nors ir būna minimalus, kaip reikiant „pjauna“ jūsų dešinįjį kvadratinį juosmens raumenį. Ir visi dešiniojo šono raumenys – stuburo, įstrižinis pilvo, skersinis pilvo – sutrumpėja. Vadinasi, pasidaro šiek tiek neįgalūs: persikreipimas sumenkina jūsų raumenų gebėjimą susitraukinėti ir pailgėti. Dėl to didėja dešiniajam kryžkauliniam klubakaulio sąnariui tenkantis krūvis.

Bet ir tai dar ne viskas.

Lygiai tuo pat metu kairiojoje jūsų dubens dalyje – daugiausia toje, kuri panaši į sparną ir yra vadinama klubakauliu, – vyksta visiškai priešingi procesai. Tenykščiai raumenys galiausiai išsitempia tiek, kad jau normaliai nebesusitraukia.

Iš to nieko gero ir juosmens raumenims. Kairiojo šono – kurio pusėn, kaip minėta, išsilenkia krūtininė stuburo dalis, – raumenys sutrumpėja ir, kasdien negailestingai eksploatuojami, pradeda skaudėti. Dešiniajame šone juosmenį stabilizuojantys raumenys persitempia, dėl to nugara ties juosmeniu labai greitai pavargsta. Žodžiu, viskas baigiasi tuo, kad dar neįpusėjus darbo dienai pradedate muistytis kėdėje, nebenusėdite prie kompiuterio, o namo grįžtate su jau kaip reikiant įsiskaudėjusia nugara.

Užbombardavome medicininiais terminais? Nepanikuokite. Pakaks, jei supratote, jog dėl to, kad vieną šoną traukia, kitą – tempia, o nugarą skauda, dažnai būna kalta piniginė.

Deja, tuo potencialios blogybės nesibaigia! Piniginė gali ne tik išvesti iš rikiuotės jūsų dubenį, sukelti raumenų disbalansą ir nereikalingą įtampą sąnariams, bet ir užspausti kriaušinį raumenį jūsų sėdmenyse bei sykiu – sėdimąjį nervą (nors būna ir tokių situacijų, kai kenčia arba raumuo, arba nervas). Turbūt nė nereikia sakyti, kuo gali baigtis tokios vietos dirginimas. Sveikas, radikulite! Ir tiek žinių.

Taigi jeigu jums sunku pritūpti, judate lėtai, nugara nuolat surakinta, jaučiate tempimą pakinkliuose, greitai pavargsta blauzdų raumenys ir ima skaudėti sėdynė, galite beveik neabejoti: kalta jūsų piniginė. Arba, teisingiau sakant, jūs patys.

Kuo greičiau išsitraukite tą sunkų daiktą iš užpakalinės kišenės, išmeskite iš jo visą nereikalingą šlamštą, o paskui atsikratykite ir pačios piniginės. Nusipirkite nedidelį plokščią šiuolaikišką dėklą, kuriame tilptų keli banknotai, vienas kitas dokumentas bei kortelės. Ir įpraskite pagaliau nešioti jį priekinėse kišenėse!