Vadovaujantis bendrais Europos šalių statistiniais duomenimis, pagal alkoholio suvartojimą lietuviai – vieni pirmųjų. Taigi, alkoholinio kepenų pažeidimo atvejų suskaičiuojama labai daug.

Negeri – nebūtinai nesergi

Alkoholio kiekis, galintis sukelti kepenų pažeidimus, kiekvienam žmogui skiriasi, bet moksliškai yra įrodyta, kad jautrumas alkoholio poveikiui yra genetiškai paveldimas. Svarbu atminti, jog moterys yra jautresnės kenksmingam alkoholio poveikiui nei vyrai, taip pat jog kasdienis gėrimas ir gėrimas ne valgio metu yra daug pavojingesnis nei gėrimas tik savaitgaliais. Yra atlikta tyrimų, kurie įrodo, jog kuo daugiau žmogus geria, tuo didesnė tikimybė susirgti alkoholine kepenų liga.

„Vartojant alkoholį kepenyse daugėja jungiamojo ir riebalinio audinio. Kepenys suriebėja, ilgainiui vystosi alkoholinis hepatitas – kepenų uždegimas, kai sutrinka šio organo funkcija. Galiausiai išsivysto alkoholinė kepenų cirozė. Pastarosios simptomai: apetito stoka, darbingumo sumažėjimas, kūno masės sumažėjimas, odos pageltimas, pilvo apimties padidėjimas, maudimas dešinėje pašonėje, odos niežėjimas. Kepenų veiklos pokyčius rodo ir kraujo tyrimas“, - pasakoja gydytoja gastroenterologė L. Kaminskienė.

Nors didžioji dalis visų kepenų cirozės atvejų būna lėtinė intoksikacija alkoholiu, anot gydytojos, svarbu atminti, jog šią ligą sukelti gali ir kitos priežastys, tokios kaip hepatitas B arba C, taip pat riebus, rūkytas, konservantų gausus maistas.

„Rečiau cirozę išprovokuoja medikamentai, toksinis kepenų pažeidimas, autoimuninis kepenų uždegimas, kai kurios medžiagų apykaitos ligos“, - tvirtina gastroenterologė.

Kaip sau padėti?

Kepenų ciroze susirgusio žmogaus gyvenimo kokybė ir trukmė priklauso nuo ligos kilmės, kaip smarkiai pažeistos kepenys, taip pat nuo taikomo gydymo. Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo palankesnės prognozės.

„Jei kepenų cirozės priežastis – alkoholis, gydytojai žmogui paprastai skiria privalomą abstinencijos režimą. Tuo tarpu hepatitai gydomi specialiais vaistais. Sergantieji kepenų ciroze teiraujasi specialių kepenų ląsteles apsaugančių preparatų, vadinamųjų hepatoprotektorių. Kai kurie klientai pasiguodžia, jog susirgę ciroze, privalo būti itin atidūs savo mitybai, kad maitintis reikia reguliariai, būtina atsisakyti riebaus, kepto, rūkyto, aštraus maisto, o mityba turi būti visavertė – tik taip organizmas gauna pakankamai vitaminų ir mikroelementų“, - pasakoja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė J.Cijunaitienė.

Vaistininkė, kalbėdama apie kepenų cirozės profilaktiką bei gydymą, primena, jog visą gegužės mėnesį visi pageidaujantys kviečiami į „Camelia“ vaistines nemokamai pasikonsultuoti su gydytojais gastroenterologais, aptarti jiems rūpimus klausimus. Pasikonsultuoti su medikais minėtomis temomis galima ir telefonu 8-615-21633 trečiadieniais ir ketvirtadieniais nuo 13 iki 18 val.

Kepenų cirozės, anot gydytojos gastroenterologės L.Kaminskienės, išvengti galima saikingai vartojant alkoholį, skiepijantis nuo hepatito B, vengiant atsitiktinių lytinių santykių, naudojant prezervatyvus lytinių santykių metu, vengiant kontakto su svetimu krauju, o jei tai neišvengiama, naudoti asmeninės apsaugos priemones (pirštines, akinius), laikantis asmens higienos, nevalgant žalios mėsos, gydant gretutines ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)