Turintys riziką užsikrėsti infekcinėmis ligomis galės nemokamai pasikonsultuoti su medikais ir atlikti vieno klastingiausių virusų – hepatito C testą.

Taip pat bus galima įsivertinti vitamino D stygiaus riziką ir paragauti vitaminu D praturtinto jogurto.

Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, gydytojos Dangiros Babenskienės, dažnai tik žinomų žmonių mirtys paskatina pagalvoti apie sveikatą ir prisiminti klastingą hepatito C infekciją.

„Skaičiuojama, kad Lietuvoje gali būti apie 50 - 70 tūkstančių hepatitu C užsikrėtusių ir apie tai nežinančių žmonių, Lietuvoje kasmet gydoma apie 600 ligonių, sergančių lėtiniu virusiniu hepatitu C. Tradiciškai be kitų tyrimų šiais metais „Sveikatos dienų“ lankytojams norime priminti virusinio hepatito C grėsmę“, - sako gydytoja D. Babenskienė.

Medikų teigimu, hepatitas C savo juodą darbą dešimtmečiais „dirba“ tyliai, nesukeldamas žmogui virusą išduodančių simptomų. Ilgai nepastebėtas virusas sukelia kepenų uždegimą, kepenų cirozę, o daliai ligonių – net kepenų vėžį ir mirtį.

„Hepatito C virusu dažniausiai apsikrečiama per infekuotą kraują naudojantis infekuoto žmogaus manikiūro priemonėmis, dantų šepetėliu, skutimosi peiliuku, darant tatuiruotes, veriant auskarus, naudojant nešvarias adatas. Rečiau hepatitu C apsikrečiama lytinių santykių metu. Pasitikrinti dėl hepatito C viruso turėtų tie žmonės, kuriems iki 1993 metų buvo atliktos chirurginės operacijos, perpiltas kraujas, daryta inkstų dializė, nes tuomet hepatito C virusas plito ir gydymo įstaigose“ - pasakoja gydytoja D. Babenskienė.

Šiais metais Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, „STOP TB“ Lietuva asociacijos bei labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ iniciatyva „Sveikatos dienų“ lankytojai išvys Kauno klinikinėje ligoninėje nuo tuberkuliozės gydomų vaikų tapybos darbus, kurie skatins pagalvoti apie dar vieną grėsmę sveikatai – tuberkuliozę.

„Sveikatos dienos“ – nuo 2010 metų Kaune organizuojama sveikatingumo ir medicinos paroda. Šiais metais įvairias sveikatingumo, gydymo ir reabilitacijos, natūralios medicinos naujoves pristatys apie 110 įmonių. Šiemet į erdvesnę vietą išsikėlusi paroda lankytojams žada nemažai aktyvių sveikatinimo renginių: šiaurietišką ėjimą, jogos mankštą, pirties malonumus bei meno terapiją – tapybą ant vandens „Ebru“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt