"Jeigu jūs nors kartą darėtės tatuiruotę juoda chna, galite tapti alergiški, net nenumanydami apie tai. Nesinaudokite šia dažymo priemone, kol neatliksite išankstinio odos testo prieš 48 valandas."

Vilniaus visuomenės sveikatos centro pranešime skelbiama: "Europos Sąjungoje PPD leidžiamas naudoti plaukų dažams gaminti iki 6 proc. Naudojimo instrukcijos įspėja, kad dažai, kurių sudėtyje yra PPD, nesiliestų su galvos oda ir būtų nuplaunami kuo greičiau ir intensyviau. Kuo juodesnis atspalvis, tuo didesnė gali būti p-fenilendiamino koncentracija. Ši medžiaga, panaudota plaukų priežiūros priemonėse, gali sukelti tokių pat reakcijų, kaip naudojama ir tatuiruočių dažuose. Tačiau PPD gali sukelti ir angio-neuroedemą, o retais atvejais lemti ir inkstų pažeidimą. Yra nustatyta atvejų, kai pacientams pasireiškė labai sunki alerginė reakcija, net su kvėpavimo nepakankamumu."

Tad gal kažkada besidariusiems juodosios chna tatuiruotes dažytis plaukus "mirtinai" pavojinga?

Naudoja, kol suserga

Anot alergologės Lauros Stoškutės, jautrių plaukų dažams pacientų pasitaiko visuomet, bet tai nėra epidemija. "Dažantys plaukus žmonės neretai jaučia niežulį galvos odoje, veide. Kartais nedaug paberia, bet jie ir toliau dažo - tokių pacientų turėjau ne vieną. Šitaip ir "prisižaidžiama" iki sunkių alerginių reakcijų. Bet iš tikrųjų dažyti plaukus pakankamai saugu, - tokia reakcija atsiranda tik nedaugeliui", - pasakojo gydytoja.

Anot jos, vieno stipriausių alergenų - PPD yra visuose nuolatiniuose plaukų dažuose, o ypač - tamsių spalvų. Ši medžiaga visuomet nurodoma etiketėje. Tad prieš perkant reikėtų ją pasiskaityti arba dažyti plaukus šampūnais bei kremais, taip pat natūraliomis priemonėmis - chna ar basma.

"Jei kada nors buvo daryta tatuiruotė su juodąja chna, tai dar nereiškia, kad plaukų išvis negalima dažyti. Svarbiausia - laikytis rekomendacijų ir atlikti mėginį. Žinoma, su PPD anksčiau kontaktavusiems žmonėms alerginė reakcija labiau tikėtina", - sakė L.Stoškutė.

Gydytoja pabrėžė, kad vaikams ir paaugliams greičiau ir dažniau atsiranda alergija chemikalams. Todėl jiems juolab nereikėtų darytis tatuiruočių bei dažyti plaukų.

Atsargiai su makiažu

Beje, PPD gali įeiti ir į ilgalaikio makiažo priemones, skirtas ilgalaikiam blakstienų ir antakių dažymui. Nors ES draudžiama PPD naudoti priemonėse, išliekančiose ant odos, tačiau šis punktas taip surašytas, kad jį galima įvairiai interpretuoti. Medicininės spaudos teigimu, net ir ES galima nusipirkti ilgalaikiam makiažui skirtų priemonių su PPD, prie kurių dažniausiai nurodoma - "profesionaliam naudojimui".

"Todėl prieš darant šias procedūras taip pat reiktų įsitikinti, ar minėtose priemonėse nėra šios medžiagos", - patarė alergologė.