Kartu su pavasariu mūsų organizmą pasitinka nepalankūs išorės veiksniai: temperatūros pasikeitimai, stipresni vėjai, vitaminų trūkumas ir pirmoji saulė – visa tai gali stipriai paveikti žiemos nualintą odą. Ji tampa mažiau atspari išoriniams veiksniams, atrodo pavargusi, jautresnė ar labiau pažeidžiama. Tai atspindi ir „Spinter tyrimų“ atlikto lietuvių nuomonės tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad pavasariui prasidėjus beveik pusė apklaustųjų respondentų jaučia, jog odos būklė po žiemos pablogėja ar pakinta (47 proc.).

Ši problema ypač aktuali Lietuvos moterims: beveik septynios iš dešimties (apie 65 proc.) teigė, prasidėjus pavasariui, susiduriančios su odos problemomis. Daugiausiai ši problema kankina 26-35 metų respondentus, miestų ir rajonų gyventojus. Dažniausiai su šia problema susiduria namų šeimininkės.

Rūpinasi netinkamai

Tyrimas taip pat parodė, kad lietuviai savo oda rūpinasi netinkamai arba nesirūpina iš viso.

40 proc. respondentų nurodė savo oda nesirūpinantys apskritai, didžioji dalis jų – vyrai (apie 63 proc.). O net ir besirūpinantieji dažnai klysta, neteisingai prižiūrėdami odą ir nepasirinkdami viso kasdienei odos priežiūrai būtino komplekso: gerti daugiau vandens, naudoti specialias kosmetikos priemones, sveikai maitintis ir derinti maisto produktus bei, esant poreikiui, vartoti papildus, skirtus odai.

Visai nesirūpinantys savo oda daugiausiai atsakė respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu (49 proc.). Taip pat mažas pajamas gaunantys (48 proc.) ir daugiausiai kaimo vietovėse gyvenantys (42 proc.) lietuviai.

Svarbu rūpintis oda iš vidaus

„Oda yra vienas iš geros sveikatos rodiklių, kuris nurodo, kaip mes jaučiamės viduje. Prasidėjus pavasariui visi suskumba dar intensyviau rūpintis savo oda – naudoti drėkiklius, kremus ir losjonus tam, kad būtų pagerinta odos būklė išorėje. Tačiau, nors odos drėkinimas išoriškai yra svarbus, daug odai stresą keliančių veiksnių slypi viduje: nesubalansuota mityba ar miego trūkumas tėra tik keletas faktorių, galinčių neigiamai paveikti odos būklę, todėl ja reikia rūpintis ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus“, – teigia Andrzej Sawicki, „Amway“ produktų ekspertas.

A. Sawicki pataria, ką vartoti ir ko ne, norint, kad oda būtų sveika ir atsigautų po žiemos ir ją nualinusių šalčių.

Atsisakyti toksinus galinčių kaupti medžiagų:

Alkoholio, cigarečių ir kavos - toksinai gali lemti odos būklės suprastėjimą, todėl svarbu atsisakyti toksinų susidarymo organizme įpročių ir priklausomybių – rūkymo, nesaikingo alkoholio ar kavos vartojimo.

Riebaus ir saldaus maisto - per žiemą daugelis leidžia sau atsipalaiduoti ir suvalgyti vienu ar kitu desertu daugiau, o tai augina ne tik kilogramus, bet ir neigiamai veikia odos būklę. Todėl norėdami apvalyti savo organizmą ir odą, sumažinkite suvartojamo riebaus, konservuoto, rūkyto, kepto, daug konservantų, dažiklių ir stabilizatorių turinčio maisto kiekį. Taip pat nepiktnaudžiaukite miltiniais ar daug cukraus turinčiais patiekalais.

Pradėti vartoti daugiau:

Vandens ir žaliosios arbatos – organizmą nuo toksinų valo skysčiai, todėl gerkite kuo daugiau natūralių vaisių/daržovių sulčių ir žaliosios arbatos. Žinoma, nepamirškite ir vandens, nes atėjus pavasariui ir lauko temperatūrai nuolat kylant, jo rekomenduojama kasdien išgerti apie 2 litrus.

Sveikesnio ir/ar antioksidantų turinčio maisto – vartokite daugiau ląstelienos turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, rudųjų ryžių, sėlenų. Nepamirškite šviežių vaisių, uogų ir daržovių, ypač tokių kaip burokėliai, ridikai, artišokai, brokoliai.

Papildomų vitaminų ir mineralinių medžiagų jūsų odai: Lietuvoje pavasarį šviežių vaisių ar daržovių gauti sudėtinga, todėl organizmui ima trūkti kai kurių vitaminų, mineralinių medžiagų. Rezultatas – papilkėjusi, išblyškusi oda. Tačiau vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumą galima papildyti tinkamai pasirinkus maisto papildus.

Odai svarbūs A, E, C, vitaminai, cinkas, įvairios amino rūgštys, polinesočiosios riebiosios rūgštys, keramidai ir daugelis kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją