Neįtikėtina, bet tyrėjų atlikto bandymo rezultatai parodė, kad tada vyrų prakaito kvapas moterims yra patrauklesnis.

Šį tyrimą aprašiusio žurnalo „Appetite“ teigimu, bandyme dalyvavo 42 vyriškiai. Mokslininkų nurodymu, jie tai valgė žalius česnakus, tai vartojo kapsules su česnakų ekstraktu, tai išvis prie jo nesiartino. Ir po kiekvieno sykio dvylika valandų pažastyse nešiojo specialius įklotus, sugeriančius prakaito kvapą.

Vėliau įklotus uostė ir kvapo priimtinumą, patrauklumą, vyriškumą bei intensyvumą vertino 82 moterys. Tada ir paaiškėjo, kad šviežius česnakus valgantys ar jų kapsules vartojantys vyrai damoms kvepia daug maloniau ir ne taip intensyviai, nei česnakų nemėgstantys stipriosios lyties atstovai.

Tiesa, tam, kad būtų pasiektas pastebimas efektas, česnakų reikia suvalgyti gana nemažai – per 12 gramų, arba maždaug keturias skilteles.

Mokslininkų nuomone, tokį reiškinį galima būtų paaiškinti evoliucija. Juk česnakai, kaip visi žinome, garsėja antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, be to, apsaugo nuo grybelių. Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad jie teigiamai veikia ir imunitetą. Tad moterys veikiausiai pasąmonėje pagal kvapą pasirenka česnakus valgančius vyrus kaip daug sveikesnius.

Dar viena hipotezė – česnakai mažina bakterijų, suteikiančių prakaitui nosį riečiantį tvaiką, kiekį, ir natūralus vyro kūno kvapas būna malonesnis.