Burokėliuose yra betaino – natūralios priešuždegiminės veikliosios medžiagos – kuris saugo širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Šioje daržovėje taip pat gausu pagrindinių vitaminų, tokių kaip B1, B2, B12 ir C, taip pat mineralų – magnio, kalio, fosforo, vario, jodo ir geležies (štai kodėl ji taip veiksmingai saugo nuo mažakraujystės).

Burokėliai dažnai naudojami organizmo detoksikacijai, nes geba iš organizmo šalinti toksinus. Juose gausu ir antioksidantų, veikiančių kaip detoksikatoriai, celiuliozės ir pektino – specialaus virškinimą gerinančio komplekso.

Burokėliai taip pat gali užkirsti kelią kepenų ligoms, ypač kepenų suriebėjimui. Ši daržovė puikiai tinka sportininkams, nes pagerina rezultatus ir ištvermę fizinio krūvio metu.

Burokėliai stimuliuoja kraujotaką, reguliuoja cholesterolį ir kraujo spaudimą bei gerina pagrindines kepenų funkcijas.

Jie taip pat lėtina senėjimo procesus ir apsaugo kraujagysles.

Šios daržovės gali būti verdamos, iš jų spaudžiamos sultys, burokėlius galima kepti, bet skaniausia juos valgyti neapdorotus. Ruošdami burokėlius, neišmeskite lauk ir jų lapų – panaudokite juos maisto gamybai (juose gausu kalio – net 644 mg 0,5 puodelio).

Anot keleto tyrimų, valgant daug kalio turintį maistą ir vengiant natrio, kraujagyslių ir širdies ligų riziką galima sumažinti net 21 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)