Kuo anksčiau pradėsite reguliariai treniruotis, tuo jauniau atrodysite ir geriau jausitės bėgant metams. Ir visiškai nebūtina tapti pasiutusiu kūno rengybos fanatiku. Senėjimo procesus sulėtinsite net ir tuomet, jeigu įsivesite taisyklę kasdien vaikštinėti gryname ore.
Kodėl tai veikia

2012 metais Bostone atlikti moksliniai tyrimai atrado irisino hormoną. Jis išsiskiria mūsų organizmuose aktyviai susitraukinėjant raumenims, kitaip tariant, sportuojant. Tas pats hormonas atsako už aktyvų riebalų deginimą ir chromosomų telomerų ilgį. Kaip tik telomerų ilgis ir nustato biologinį žmogaus amžių.

Pavyzdžiui, nuolat besitreniruojančių profesionalių sportininkų širdies ir kraujagyslių sistema maždaug du kartus jaunesnė nei jų bendraamžių, kurie nesportuoja.

Vos šeši mėnesiai ištvermės treniruočių (bėgimas, važiavimas dviračiu, irklavimas) padeda beveik visiškai atkurti kvėpavimo sistemą, net jeigu žmonės peržengę 50 metų ribą. Tyrimas, publikuotas žurnale „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“, atskleidė, kad kardio ir jėgos treniruotės gali padėti sulėtinti raumenų senėjimo tempą.

Kokią sporto šaką rinktis

Tarkime, jūs niekada nesimankštinote, treniruočių sales apeidavote iš tolo, o dabar nusprendėte: „Viskas! Metas!“ Nuo ko pradėti?

Aerobikos pratimai. Su senėjimui veiksmingiausiai kovoja pratimai su ilgu, tačiau streso nekeliančiu krūviu. Šios treniruotės gali vykti ir vandenyje, ir sausumoje. Puikiai tinka visų rūšių aerobika ar gimnastika sausumoje. Kardio treniruoklių zona sporto klubuose taip pat buvo sukurta būtent tam.

Plaukiojimas. Pagyvenusiems žmonėms gerai pradėti treniruotes nuo baseino. Pirma, vanduo leidžia maksimaliai atpalaiduoti atramos ir judėjimo sistemą – dingsta smūgio apkrova (pavyzdžiui, patiriama bėgant ar šokinėjant sausumoje), ir ašinė apkrova (patiriama darant pritūpimus su štanga).

Aerobikos poveikis stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, vandens suteikiamas hidromasažo efektas naudingas kraujagyslių sienelėms. Tai aktualu turint išsiplėtusias venas, hipertoniją ar hipotoniją.

Joga. Bet kurios šios senos praktikos kryptys leidžia sustiprinti giliuosius raumenis-stabilizatorius (stuburo raumenų korsetą ir raumenis, palaikančius sąnarius), išmoko taisyklingo kvėpavimo (tai užtikrins visavertį visų organų ir audinių aprūpinimą deguonimi, dėl ko pagerės jų veikla).

Šokiai. Jie gerina judesių koordinaciją ir palaiko ryšius tarp smegenų pusrutulių, kuris su amžiumi ima trikti.

Treniruočių salė. Joje nereiktų apeiti funkcinių treniruočių zonos, kuri garantuoja kokybišką raumenų korseto sustiprinimą nenaudojant laisvo svorio. Tačiau naujokams arba brandaus amžiaus žmonėms protingiau būtų sportuoti prižiūrint kompetentingam treneriui.

Ir žinoma, treniruotės salėje turi būti reabilitacinio ar sutvirtinamojo pobūdžio. Sporto trikovė ar sunkioji atletika kažin ar bus aktualūs.

Trumpai tariant, rinkitės tokias treniruotes, kurios teiks jums malonumą. Kūno rengyboje svarbu derinti malonumą ir naudą. Tik tokiu atveju treniruotės bus reguliarios.

Krūvis turi būti vidutinis, nesvarbu, užsiimtumėte kardio treniruotėmis ar jėgos pratimais. Jis parenkamas individualiai, atsižvelgiant į bazinį fizinio pasirengimo lygį ir sveikatos būklę.

Todėl prieš treniruočių pradžią reikia pasikonsultuoti su specialistu. Optimalus treniruočių dažnis užsiėmimų pradžioje naujokui yra du trys kartai per savaitę. Organizmas turi palaipsniui adaptuotis prie treniruočių proceso ir visiškai atsigauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)