Nuo šunų galima užsikrėsti salmonelėmis, e-coli bakterijomis, jums gresia diarėja, vėmimas, gastroenteritas ir pan. Be to, galite užsikrėsti ir apvaliosiomis kirmėlėmis – toksokarėmis, nuo kurių gali atsirasti cistų smegenyse ir akyse, netgi gresia aklumas, rašoma leidinyje „The Daily Mail“.

Tiesa, specialistai ištyrė, kad kartu su gyvūnais užaugę vaikai rečiau serga astma, alergijomis. Tyrimai rodo, kad augindami gyvūnus žmonės patiria mažiau įtampos, daugiau juda (nes veda šunis pasivaikščioti, nesijaučia vieniši).

Ir vis tik geriau šunų nebučiuoti.

Mikrobiologijos srities specialistas, profesorius Johnas Oxfordas sako, kad niekada neleistų šuniui laižyti veido, kad ir koks švarus jo augintinis būtų.

„Šunys pusę laiko uostinėja nešvarius kampus, šunų išmatas, taigi jų snukiuose gausu bakterijų, virusų ir visokių kirminų.“

Šunys per išmatas perneša kampilobakterijas, kurios sukelia diarėją ir gastroenteritą. Beveik pusė šunų perneša šias bakterijas, nors patys simptomų nejaučia. Jei žmogus paglostęs šunį neplauna rankų, gali susirgti kampilobakterioze.

Nuo šunų galima užsikrėsti ir e-coli bakterija, kuri sukelia diarėją, vėmimą ir dehidrataciją. Tiesa, šunims ši bakterija nesukelia ligų. Įdomiausia tai, kad dažniau žmones užkrečia šunis e-coli nei atvirkščiai. 2009 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonių organizme yra vaistams atsparesnės e-coli atmainos.

Šunys ir katės savo šeimininkus taip pat gali užkrėsti odos grybeliu, apvaliosiomis kirmėlėmis.

„Žmogus gali užsikrėsti parazitais, jei praryja kiaušinėlių“, – aiškino imunologė Hilary Longhurst. Tiesa, šunų kaspinuočiais žmonės neužsikrečia.

Nuo šunų seilių ar per išmatas galima užsikrėsti įvairiais virusais.

Medikų teigimu, nėra įrodymų, kad žmonės gali užsikrėsti šunų gripu, nėra užfiksuota ir nė vieno tokio atvejo. Ir vis tik tokie virusai mutuoja, taigi yra rizikos, kad ateityje jie gali pasklisti tarp žmonių.

Silpnesnės imuninės sistemos žmonės, esantys po chemoterapijos kurso, užsikrėtę ŽIV ar kt. infekcijomis turėtų saugotis, kad šunys nelaižytų jiems veidų.

Gydytojai pataria kasmet pavasarį ir rudenį duoti šunims vaistų nuo kirminų, siekiant kiek įmanoma sumažinti riziką užsikrėsti parazitais nuo savo augintinių.

Beje, veterinarai įspėja – dalis šunų netgi nemėgsta būti bučiuojami, tai kelia jiems stresą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)