Pastaraisiais metais vis dažniau bičių produktai vertinami dėl gydomųjų savybių ir vartojami kaip alternatyvi priemonė nuo įvairių ligų.

Apiterapijos galimybės

Per daugybę metų įgyta patirtis išsivystė į apiterapiją (lot. apis – bitė, gr. therapeia – gydymas) – gydymo ir profilaktikos metodus, naudojant bičių produktus ir iš jų pagamintus vaistinius preparatus. Šiuolaikinės apiterapijos pradžia yra laikomi 1858 m., kai prancūzų gydytojas Demarti ėmė gydyti bičių nuodais. Tačiau patys bičių produktai ir jų gydomosios savybės žinomi jau gerokai seniau.

Ilgą laiką apiterapija laikytas tik gydymas bičių nuodais bei įgėlimais, bet ilgainiui apiterapeutų naudojamų bičių produktų sąrašas labai išsiplėtė ir dabar apima beveik visus jų produktus: medų, bičių surinktas žiedadulkes, propolį (pikį), bičių pienelį, bičių duonelę, bičių nuodus ir kitus. Iš jų gaminami įvairūs papildai, tepalai, ekstraktai, tinktūros ir kt.

„Bičių produktai tinka beveik visiems nealergiškiems žmonėms, tačiau dar labai trūksta informacijos apie jų naudą sveikatai, kaip ir kada juos vartoti, – teigia medicinos mokslų daktarė, aukščiausios kategorijos reabilitologė gydytoja Dalia Stasytytė-Bunevičienė. – Lietuvoje per mažai naudojamasi apiterapijos galimybėmis. Apie tai kalbame tik mes, keletas medikų, ir bitininkai.“

Gydytoja ne tik kitiems rekomenduoja, bet ir pati nuolat vartoja įvairius bičių produktus, ir natūralius, ir jų papildus: kartkartėmis spiritinį propolio ekstraktą, bičių pienelį, įvairius bičių duonelės, žiedadulkių papildus ir labai dažnai (bet ne kasdien) – po šaukštelį medaus.

„Kad galėčiau kitiems patarti, naudoju beveik visus bičių produktus, – prisipažįsta D. Stasytytė-Bunevičienė. – Tik negalime kalbėti apie bičių nuodus, nes Lietuvoje susiklostė tokia situacija, kad apiterapija atsidūrė lyg ir už įstatymo ribų. Bičių nuodų negalime naudoti, nes gydymas bičių nuodais ir įgėlimais nėra sertifikuotas.“

Medus saugo nuo ligų

„Medus, propolis (pikis), žiedadulkės, duonelė, pienelis – pagrindiniai bičių produktai, kuriuos galima rekomenduoti beveik kiekvienam žmogui nuo mažo iki seno, tik visuomet turime žinoti, kam, ko, kada ir kiek reikia“, – tvirtina gydytoja D. Stasytytė-Bunevičienė.

Geriausia vartoti bičių iš lietuviškų augalų surinktą medų, kitus produktus. „Čia mūsų genofondas, mūsų augalai, mūsų bitės ir jų produktai, todėl mums jie yra labai veiksmingi“, – tikina medikė.
Pats populiariausias ir dažniausiai vartojamas bičių produktas – medus. Tai labai geras papildas įvairaus amžiaus žmonėms, ypač vyresniems, seniems, sergantiems įvairiomis ligomis.

„Medaus reikia labai nedaug ir sveikatai stiprinti, ir jai išsaugoti, ir kaip papildo, – aiškina gydytoja. – Paprastai pakanka šaukštelio medaus per dieną, bet žmonėms, kurie nevartoja kitų anglia­vandenių, galima suvalgyti ir šaukštą, tik ne kasdien ir ne visada, o tam tikrais laiko tarpais. Dabar, rudenį, kiekvienam žmogui reikėtų kasdien suvalgyti po šaukštelį šiųmečio rudeninio ar vasarinio medaus. Jis turi savybių daugelio vaistinių augalų, kurie Lietuvoje auga ir kurių griebiamės ne tik susirgę, bet ir profilaktiškai.“

Vaistinis, gydomųjų galių turintis medus – surinktas iš tų Lietuvos augalų, kurie pasižymi vaistinėmis savybėmis. Tai pievų, miško, viržių, grikių bei jau beveik egzotika tampantis liepų medus. Rapsų medus nelaikytinas gydomuoju.

„Lietuvoje daugiausia yra mišraus medaus – juo dažniausiai prekiauja bitininkai. Mišrus medus yra stiprus, veiksmingas“, – įsitikinusi D. Stasytytė-Bunevičienė.

Vartoti saikingai

Medumi ir bičių produktais visgi nereikėtų piktnaudžiauti. Visiškai pakaktų per dieną šaukštelio medaus, o kitų bičių produktų – dar mažiau.
Vaikams medaus šaukštelis bus ir kaip desertas, ir kaip vaistas, stiprinantis imunitetą bei saugantis nuo peršalimo ligų. Žinoma, pirmiausia reikia išsiaiškinti, ar vaikas nealergiškas bičių produktams. Nuo vaikystės įpratus vartoti medų, tai bus puiki organizmo stiprinimo, ligų profilaktikos priemonė.

Norint reikalingomis medžiagomis papildyti sergantį organizmą, medų galima vartoti su lietuviškomis arbatomis, ypač šviežiomis vaistažolėmis. Arbatai tinka daugelis vaistinių augalų: čiobrelių, jonažolių, melisų, liepų, aviečių ir kt. Geriausia medumi saldinti verdančiu vandeniu moliniame inde užplikytas žolelių arbatas (medų dėti ne į karštą, bet į šiltą arbatą).

Skanūs vaistai

Medus jau daugelį amžių naudojamas liaudies medicinoje. Juo kaip alternatyvia priemone gydomos įvairios ligos – nuo virškinimo trakto iki akių ligų. Medumi tepami sąnariai artrito skausmui malšinti, veiksmingai gydomos peršalimo ligos, gerklės skausmas. Šis bičių auksas pasižymi organizmą valančiomis savybėmis, turi antimikrobinį poveikį, skatina odos atsinaujinimą, stiprina imuninę sistemą, gerina kraujo apytaką, gelbsti sergant kvėpavimo organų ligomis, varginant nemigai.

Propolis (bičių pikis) naikina bakterijas ir virusus, slopina uždegimą, skausmą, didina organizmo atsparumą, padeda esant viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, peršalimui, dezinfekuoja burnos gleivinę, skatina pažeistų audinių, burnos išopėjimų ir parodontozės gijimą.

Propolis taip pat palaiko ir suaktyvina imuninės sistemos funkcijas, stiprina kapiliarų sieneles, mažina cholesterolio kiekį, taip užkirsdamas kelią aterosklerozei, mažina kraujospūdį bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką, juo gydomi grybeliniai susirgimai, šlapimo organų uždegimai. Propolyje gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų, ypač daug cinko ir magnio. Gydantis propolio preparatais būtina laikytis specialisto nustatytų dozių (ypač vaikams).

Bičių pienelis veiksmingai padeda įveikti stresą, pagerina organizmo būklę, skatina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies darbą, padidina kraujospūdį, stiprina regėjimą, atmintį, mažina nuovargį, skatina senstančių ląstelių atsinaujinimą. Taip pat tinka onkologinių ligų profilaktikai bei žmonėms, gaunantiems didesnes radiacijos dozes. Bičių pienelis ypač naudingas po sunkių operacijų, norint greičiau atgauti jėgas.

Bičių duonelė stiprina imunitetą, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, vartojama esant anemijai, hepatitui, cukriniam diabetui. Tinka norint atsigauti po įvairių ligų, reguliuoja sutrikusią virškinimo trakto veiklą. Bičių duonelė taip pat padeda gydyti širdies ir kraujotakos bei medžiagų apytakos sutrikimus, šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, stiprina nervų sistemą. Vartojama norint normalizuoti skydliaukės veiklą, hormoninius sutrikimus.

Žiedadulkės skatina organizmo regeneracinius procesus, stiprina imunitetą, lėtina senėjimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, tinka nervinės depresijos, prostatos ligų profilaktikai, gerina regėjimą, puoselėja odą, reguliuoja virškinimą. Žiedadulkėse daug antioksidantų, kurie labai svarbūs vėžio ligų profilaktikai.

Tai įdomu

Medus yra vienas iš seniausių maisto produktų. Arano oloje Bikorpe, netoli Valencijos (Ispanija), ant sienos rastas piešinys, kuriame pavaizduotas žmogus, lipantis su indu prie bičių.

Bitės aplink jį skraido, o žmogus rūko dūmais. Šis piešinys datuojamas 7000 m. prieš Kristų ir laikomas pirmuoju rašytiniu šaltiniu apie bites.

Medų ir bitininkystę vertino ir egiptiečiai. Valdovės Hačepsut herbe buvo pavaizduota bitė. Sandariai uždarytų puodynių su medumi rasta Egipto faraono Tutanchamono, kitų valdovų kapavietėse. Praėjus tūkstančiams metų šį „konservuotą“ medų dar buvo galima valgyti. Anais laikais medus buvo labai brangus: pilna puodynė prilygo jaučiui arba asilui.

Antikinės Graikijos gydytojo Hipokrato raštuose yra gydymo bičių produktais (medumi, pikiu) ir bičių įgėlimais pavyzdžių. Hipokratas, plačiai taikęs gydomojoje praktikoje medų, patardavo žmonėms kasdien jo valgyti, kad ilgiau gyventų.

Senovės persų gydytojo Avicenos veikale „Gydymo mokslo kanonas“ pateiktas gydomasis pikio poveikis ir rekomendacija kariams juo gydyti sužeidimus.

Senovės Graikijoje ir Romoje manyta, kad medus teikiąs žmogui išminties.
Pirmosios žinios apie bites, medų ir vašką Lietuvoje randamos XIII a. kronikose.

Apiterapijos pradžia Lietuvoje laikomi 1964 m., kai A. Eviltis ir A. Lukoševičiūtė Kauno klinikų kardiologijos skyriuje pradėjo tirti šviežio bičių pienelio įtaką pagyvenusiems pacientams, sergantiems širdies ligomis. Nuo to laiko susidomėjimas bičių produktų gydomosiomis savybėmis augo, gausėjo jas nagrinėjančių mokslininkų, gydytojų, farmacininkų gretos 1991 m. Kaune buvo įkurta Lietuvos apiterapeutų asociacija, kurios pagrindine mokslinio darbo kryptimi tapo bičių produktų ir iš jų pagamintų vaistinių preparatų poveikio žmogaus sveikatai tyrimai.

Senovės lietuviai dėl labai sudėtingo ir paslaptingo gyvenimo bites laikė šventu sutvėrimu. Lietuviai pagonys tikėjo, kad bitės turi savo globėjus – dievą Babilą ir deivę Austėją. Deivė Austėja laikyta bičių spietimo arba dauginimosi globėja. Medžiai, kurių drevėse gyveno bitės, buvo laikomi šventais, neliečiamais.

Tokį medį nukirsti laikyta dideliu nusikaltimu. Kurio bitininko buvo bitės, tam ir medis priklausė. Bičių gaminiai – vaškas, medus – buvo aukojami dievams. Medus buvo laikomas dievų maistu, o midus – dievų gėrimu.

Verta žinoti 


Gydantis bičių produktais reikėtų apriboti suvartojamus gyvulinės kilmės baltymų (kiaulienos, pieno ir kt.). Bičių produktus patartina vartoti 1–2 val. po valgio. Jei nepasireiškia alergija, bičių produktai naudingi visiems, pirmiausia esant dvasiniam ir psichiniam diskomfortui, sumažėjus organizmo tonusui.

Liaudiški receptai

Antpilas nuo anginos. Šaukštą ramunėlių žiedų užpilkite verdančiu vandeniu, po 20 min. perkoškite ir įdėkite šaukštą medaus. Šiuo antpilu skalaukite gerklę 3–4 kartus per dieną.
Arbata nuo bronchito. Džiovintas kriaušes užpilkite vandeniu ir pavirkite maždaug valandą. Į atvėsusį nuovirą įdėkite medaus, gerkite kaip arbatą.

Mišinys nuo gripo. Sumaišykite lygiomis dalimis medaus ir sutarkuoto (smulkia plastikine trintuve) česnako. Vartokite po šaukštelį nakčiai, užgerdami vandeniu.

Antpilas nuo peršalimo ligų. 100 g šviežių pušų spyglių nuplaukite ir susmulkinkite, paskui užpilkite litru virinto vandens ir užvirkite. 1–2 valandas palikite, kad nusistovėtų, tada nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3–4 kartus per dieną, ištirpinę šaukštą medaus.

Medus nuo gastrito. Gydydamiesi gastritą, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, medų vartokite prieš valgį, jį galima ištirpinti šaltame vandenyje. O jei kamuoja padidėjęs rūgštingumas, medų tirpinkite šiltame vandenyje. Išgerkite 1,5–2 val. prieš valgį.