Pirma, ši dieta išvalys kraujagysles ir tokiu būdu sumažins riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Antra, tokia dieta, be abejonės, padės atsikratyti keleto nereikalingų kilogramų.

Metas išvalyti kraujagysles

Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, buvo ir tebėra viena iš pagrindinių mirties priežasčių. Jos atsiranda tuomet, kai užsikemša žmogaus kraujagyslės, kraujas nebegali laisvai tekėti.

Amerikos gydytojų, pavyzdžiui, daktaro Deano Ornisho, praktika parodė, jog veganiška dieta išvalo užkalkėjusias kraujagysles, kurios tokios tampa dėl to, jog maitinamės riebiai, mažai judame – kraujagyslių sienelės aplimpa druskomis ir cholesterolio apnašomis, o visa tai trukdo laisvai tekėti kraujui. Atsiranda insulto ar infarkto rizika.

Dar viena priežastis, kodėl verta bent kurį laiką laikytis šios dietos – tai padidėjęs kraujo spaudimas. Arterinė hipertenzija, dar kitaip padidėjęs kraujo spaudimas, dažniausiai yra mažinama medikamentinėmis priemonėmis, tačiau veganiška dieta taip pat gali padėti sumažinti kraujo spaudimą.

Nemielas antsvori, tariu tau sudie!

Veganiška, mažai riebalų turinti dieta, gali padėti greitai atsikratyti svorio. Tą įrodė dainininkė Beyonce, kuri socialiniuose tinkluose dalinosi nuotraukomis iš to etapo, kuomet laikėsi veganiškos dietos. Per 10 dienų dainininkė atsikratė net 9 kg svorio.

Beyonce nusprendė laikytis 22 dienas veganiško mitybos plano. Kodėl būtent 22 d.? Todėl, kad yra manoma, jog būtent tiek laiko reikia norint susiformuoti tam tikriems įpročiams.

Veganiška 22 dienų Beyonce dieta atrodė labai paprastai: trys pagrindiniai patiekalai per dieną ir jokių užkandžių. Pavyzdžiui, Beyonce veganiškos dietos metu pusryčiams gali būti patiekiama šalavijų sėklų pudingas, pietums – rizotas su pievagrybiais, o vakarienei – makaronai su artišoku.

Veganiška dieta

Pateikiame Jums penkis pagrindinius veganiškos dietos principus:

1. Iš riebalų gaunamos kalorijos turi neviršinti 10 proc., t.y. apie 20-25 g. riebalų per dieną. Taip pat reikėtų atsisakyti bet kokių saldumynų.

2. Laikantis veganiškos dietos daugumą kalorijų žmogus gauna iš angliavandenių (pupelių, bulvių, vaisių, daržovių). Ypač gerai kraujagysles valo žalumynai – petražolės, lapinės salotos, krapai, špinatai.

3. Laikantis veganiškos dietos negalima naudoti aliejaus arba jo naudoti po labai nedaug.

4. Negalima valgyti mėsos, kiaušinių, pieno produktų, žuvies. Jei negalite gyventi be mėsos, tuomet valgykite vien tik liesą mėsą (paukštienos krūtinėlę, kalakutieną be odelės, nedidelį kiekį jautienos, pasistenkite jokiu būdu nevalgyti kiaulienos gaminių).

5. Laikantis šios dietos reikėtų papildomai vartoti vitaminą B12, kurio yra gausu tuose produktuose, kurių negalima veganiškos dietos metu (kiauliena, jautiena, kiaušiniai, pieno produktai, žuvis). Vitaminas B12 yra būtinas hemoglobino sintezei, kraujo kūnelių gamybai ir nervų sistemai.

Prieš pradedant laikytis veganiškos dietos

Verta nepamiršti, kad maitindamiesi vien tik augaliniais produktais keliate tam tikrą pavojų savo sveikatai. Todėl prieš laikantis veganiškos dietos gerai apgalvokite savo valgiaraštį, o geriausia prieš pradedant laikytis tokios dietos pasitarti su mitybos specialistais, kurie sudarytų individualiai Jums tinkantį ir subalansuotą valgiaraštį.

Be to, po šios dietos, kuomet pereisite vėl prie savo normalios mitybos, gali kilti virškinimo sutrikimų, atsirasti pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas. Taip nutinka dėl to, jog organizmu ir vėl reikia persitvarkyti ir priprasti prie kitokios mitybos.

Tad jei nusprendėte laikytis šios dietos, gerai apgalvokite savo valgiaraštį, o dar geriau – pasikonsultuokite su patyrusiais specialistais.