Aromaterapija – kas tai?

Pirmą kartą aromaterapijos sąvoką 1928 m. pavartojo prancūzų chemikas René-Maurice‘as Gattefossé. Studijuodamas eterinio aliejaus gydomąsias savybes jis pakėlė senovinį gydymo metodą į mokslinį lygį. Kvapų terapija – tai mokslas apie kvapus ir jų tikslingą panaudojimą.

Gydymui vartojamas eterinis aliejus gaunamas iš įvairių augalų, jų lapų, žiedų, žievių, stiebų, šaknų ir vaisių. Šio aliejaus paskirtis – gydyti ir puoselėti grožį. Aromaterapijos žinovas Gabrielis Mojay‘us sako, kad įvairūs kvapai skatina psichologinę, fizinę ir dvasinę gerovę. Dar viena eterinio aliejaus savybė – gryninti orą. Aliejus veikia lyg oro gaiviklis, švarinantis orą, naikinantis bakterijas.

Senovės egiptiečiai ir asirai aliejų išgaudavo iš gėlių žiedų, įvairiausių žolelių. Jie tikėjo, kad kvapusis aliejus gydo stresą, padeda atgauti jėgas ir mažina įvairių ligų sumptomus. Babiloniečiai ir šumerai irgi vertino augalų eterinį aliejų kaip galintį pagerinti nuotaiką, darbingumą.

Kvapų terapijos poveikis

Malonūs kvapai dirgina nosies receptorius, susijusius su tam tikromis smegenų dalimis. Pasak specialistų, bene veiksmingiausias būdas pasiekti norimus rezultatus (pasveikti, atsipalaiduoti ir pan.) – masažuoti su eteriniu aliejumi. Įtrinamas (paprastai skiestas) eterinis aliejus įsigeria į gilesnius odos sluoksnius, taigi poveikis būna didesnis. Greičiau atsipalaiduoja raumenys, pagerėja kraujotaka.

Eterinis aliejus į organizmą patenka ir per kvėpavimo organus. Kvapai skatina nusiraminti, atsipalaiduoti; teigiamai veikia nervų sistemą, malšina skausmą, stresą, nuovargį ir gerina bendrą organizmo veiklą. Kvapnus aliejus padeda nuvargusiam kūnui atgauti jėgas, stiprina gynybines organizmo galias. Be to, skatina medžiagų apykaitą, gerina virškinimą, naikina virusus, bakterijas, stiprina imuninę sistemą, gydo žaizdas.

Kvapų terapijos žinovai sako, kad kvapai stimuliuoja limbinę smegenų sistemą, atsakingą už gilių jausmų jutimą. Šis smegenų sluoksnis valdo emocijas, padeda įsisavinti naują informaciją.

Vartojamą eterinį aliejų būtina atskiesti augaliniu aliejumi (pvz., migdolų) arba vandeniu. Į 50 ml augalinio aliejaus reikėtų įlašinti ne daugiau kaip 10 lašų eterinio aliejaus, o į šilto vandens vonią pakanka įlašinti 6–8 lašus eterinio aliejaus.

Nėščioms moterims eterinį aliejų vartoti reikėtų ypač saikingai ir atsargiai. Nėštumo metu specialistai pataria atsisakyti cinamonų, kedrų, bazilikų, gvazdikėlių, jazminų, pankolių, kiparisų, pipirmėčių, rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, petražolių, kadagių eterinio aliejaus. Galima saikingai pasilepinti ramunėlių aliejumi, nes jis ramina spazmus, malšina raumenų, galvos skausmus ir gerina skrandžio veiklą.

Nuo cistito gelbsti bergamočių kvapas, o nuo strijų – mandarinų. Atsipalaiduoti ir nusiraminti padeda citrinmedžių, levandų, kvapiųjų kanangų eterinis aliejus. Nervus ramina pačiulių, santalmedžių aliejaus aromatas. Toms, kurioms nėštumo metu skysčiai kaupiasi kulkšnių srityje, patariama daryti šios srities masažą su mandarinų eteriniu aliejumi.

Gydantys kvapai

Drovumas

Jazminai, imbierai, juodieji pipirai, rožės, kvapiosios kanangos

Pavydas

Rožės, jazminai

Fizinis nuovargis

Levandos, imbierai, citrinos, apelsinai

Galvos skausmas

Eukaliptai, pipirmėtės

Miego sutrikimai

Salierai, bergamotės, jazminai, levandos, ramunėlės

Agresija

Ramunėlės, kvapiosios kanangos, citrinos, bergamotės

Nusivylimas

Kiparisai, rožės, bergamotės, apelsinai, jazminai

Stresas

Kvapiosios kanangos, pušys, eglės

Pyktis

Jazminai, rožės, kvapiosios kanangos, ramunėlės

Baimė

Pačiuliai, krapai, imbierai, santalmedžiai

Isterija

Apelsinai, arbatmedžiai, levandos, ramunėlės

Nervingumas

Mandarinai, apelsinai, citrinos

Depresija

Mėtos, santalmedžiai, citrinos, pelargonijos, kvapiosios kanangos, šalavijai, bergamotės, rožės

Laimės stoka

Apelsinai, bergamotės

Nerimas

Jazminai, kanadinės eglės, bergamotės, citrinos

Kalorijas deginantys kvapai

Tyrimų duomenimis, kvapai gali malšinti perdėtą alkio jausmą. Apkūniems žmonėms patariama įsigyti vanilės eterinio aliejaus. Jis slopina troškimą valgyti saldumynų, ypač šokolado ir malšina norą gerti kaloringų, nesveikų gėrimų.

Kaip tai veikia? Eterinis aliejus tarsi apgauna smegenis – joms siunčiama informacija, kad maisto buvo suvalgyta daugiau, todėl jaučiamas didesnis sotumo jausmas. Mažinti alkį padeda levandų, citrinų, apelsinų, pankolių, mėtų, greipfrutų eterinis aliejus.

Japonijos mokslininkai tyrimais įrodė, kad greipfrutų ir citrinų kvapai skatina organizmą deginti riebalus. Tereikia kelis lašus eterinio aliejaus įlašinti į keraminį indelį ir pakaitinti, kad kvapas pasklistų po namus. Arba užlašinti citrusinių vaisių aliejaus ant nosinaitės ir nuolat nešiotis rankinėje ar kišenėje.

Sakoma, kad pauosčius ją bent trumpam dingsta alkio jausmas, taigi sumažinamas noras tarp valgymų užkandžiauti. Korėjos mokslininkų tyrimų duomenimis, skiestu eteriniu aliejumi daromas masažas (pvz., pilvo) irgi veiksmingai padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Mokslininkai suskirstė tyrimo dalyves į tris grupes. Vienoms pilvas būdavo masažuojamas su vynuogių kauliukų eteriniu aliejumi, antroms su greipfrutų, trečioms su citrinų eteriniu aliejumi. Tyrimas truko 5 savaites. Paaiškėjo, kad citrusinių vaisių aliejus sumažino juosmens srities apimtį.

Pilvo masažas liemeniui liekninti turi būti atliekamas kasdien po 60 sek. Reikia sumaišyti 50 ml saldžiųjų migdolų aliejaus su 5 lašais greipfrutų, kiparisų ir citrinų eterinio aliejaus. Viską supilti į stiklinį butelį, lengvai suplakti.

Prieš kiekvieną masažą aliejaus mišinį pašildyti tarp rankų. Patariama nedaryti masažo prieš saulės vonias, mat citrinų ir greipfrutų aliejus, veikiamas su saulės spindulių, gali sukelti alerginę reakciją. Geriausia masažuotis vakare, po vonios procedūrų.

Įdomu

Aromaterapija buvo taikoma daugiau kaip prieš 6000 m. Pirmieji šią terapiją išbandė kinai. Jie žinojo net 300 augalų rūšių, naudingų sveikatai.

Eterinis aliejus senovėje buvo vartojamas aukojant, juo buvo balzamuojama.

Muskatinių šalavijų eterinio aliejaus nepatariama naudoti sergantiesiems hipertonija, epilepsija, taip pat nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

Į Europą eterinio aliejaus pargabendavo kariai, grįždami iš kryžiaus žygių.

Viduramžiais eterinis aliejus buvo vertinamas skeptiškai, mat katalikų bažnyčia draudė gydytis augalais. Bažnyčios tarnai teigė, kad eterinis aliejus negali gydyti žmogaus ligų. Jos yra siųstos Dievo kaip išbandymas, taigi išgyti galima tik meldžiantis.

Saldymedžių eteriniame aliejuje yra augalinių estrogenų, stimuliuojančių lytines liaukas, todėl genitalijoms deguonis perduodamas net 40 % greičiau.

Sakoma, kad cinamono kvapas gydo impotenciją.

Seksualinį potraukį ir aistras pažadina jazminų, šalavijų, santalmedžių kvapas, o moteriškumą įžiebia snapučių ir verbenų eterinis aliejus.

Šaltinis
Temos
Savaitraštis „Prie kavos“