Visų pirma, baltoji arbūzo žievės dalis yra visiškai valgoma. Galite supjaustyti ją gabaliukais ir paskrudinti keptuvėje ar net užraugti – turėsite puikų užkandį.

Tačiau didžiausias sveikatos siurprizas slypi labiausiai erzinančiose arbūzo dalelėse – sėklose, rašo shape.com.

Arbūzų sėklos turi visų maistingųjų medžiagų – baltymų, sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų, sako knygos „Eat Your Way to Happiness“ („Suvalgyk savo kelią į laimę“) autorė Elizabeth Somer.

„Kam išmesti tai, kas yra skanu ir labai naudinga? – sakė ji. – Šios sėklos turi daug vitamino E, kurio daugeliu žmonių nepakanka, ir fitomedžiagų, kurių taip pat daugeliui trūksta“.

Be to, šios sėklos vizualiai papuošia patiekalus ir suteikia jiems traškumo, pažymi ji.

O kaip skonis? Maloniai riešutinis. Dvi ar penkias minutes galite pakepinti arbūzų sėklas keptuvėje ar paskrudinti orkaitėje pagal šį „Affairs of Living“ receptą. Kepintas arbūzų sėklas berkite į salotas, naudokite javainių košėms ar tiesiog valgykite vienas.

Orkaitėje skrudintos arbūzų sėklos

Reikės:

  • Arbūzo sėklų;
  • Alyvuogių aliejaus, ghi sviesto ar kitokio aliejaus;
  • 1 šaukšto sviesto, supjaustyto mažais gabaliukais (pasirinktinai);
  • Prieskonių pagal skonį: maltų juodųjų pipirų, maltos paprikos, žolelių mišinio, kumino ar kt.

Gaminimas

Arbūzų sėklas nuplaukite ir dvi valandas mirkykite pasūdytame vandenyje. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių karščio. Sėklas nusausinkite ir pašalinkite visus arbūzų minkštimo likučius.
Suberkite sėklas ant kepimo skardos. Apšlakstykite sėklas aliejumi ir jas pamaišykite, kad jos vienodai pasidengtų riebalais. Tuomet apibarstykite jas druska ir prieskoniais. Jei norite, uždėkite sviesto gabaliukų.

Skrudinkite sėklas maždaug 40 minučių. Tada padidinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir dar pakepinkite 15 minučių, kol sėklos taps traškios.

Ištraukite skardą iš orkaitės ir perpilkite sėklas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Sėklas atvėsinkite. Vėsdamos jos taps dar traškesnės.

Likučius laikykite sandariame stiklainyje šaldytuve.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)