Tačiau net dabar, kai daugelis šiuolaikinių nešiojamų kompiuterių dirba kur kas vėsiau už savo pirmtakus, vaikus planuojantys vyrai turėtų nepamiršti šių pavojų, sako kai kurie ekspertai, rašo time.com.

„Vyrų sėklidės išorėje yra dėl tam tikros priežasties, - teigė urologijos profesorius ir Kalifornijos universiteto Los Andžele Vyrų klinikos vadovas, daktaras Jesse N. Millsas. – Mūsų sėklidėms patinka, kai jos būna bent dviem laipsniais vėsesnės už likusio kūno temperatūrą, ir bet kas, kas turi įtakos jų temperatūrai, gali turėti įtakos ir vaisingumui“.

Tyrimai, kurie vaisingumo bėdas susiejo su karštomis voniomis, saunomis ir kitais „tarpukojo hipertermijos“ (per šiltų sėklidžių) variantais, atliekami jau dešimtmečius. Mokslas yra aiškiai parodęs, kad egizstuoja neigiamas ryšys tarp karščio ir spermatozoidų kiekio bei kokybės.

„Karščio veiksnys turi gerai žinomą neigiamą įtaką vyrų vaisingumui, taigi norėjome išsiaiškinti, ar naudojantis kompiuteriu tarpkojo temperatūra tikrai pakyla, – sakė urologijos profesorius iš Stony Brooko universiteto Niujorke, daktaras Yefimas Sheynkinas, kuris 2005 metais kartu su kitais mokslininkais atliko nešiojamųjų kompiuterių ir jų išskiriamos šilumos kiekio tyrimą. – Mes nustatėme, kad dirbant kompiuteriu, tarpkojo temperatūra tikrai reikšmingai pakyla“.

Valandą pasinaudojus ant kelių padėtu kompiuteriu, tarpkojo temperatūra pakilo maždaug 5 laipsniais pagal Farenheitą (15 laipsnių pagal Celcijų).

Vyrų sėdėjimo būdas, kai jie naudojasi kompiuteriu, gali dar labiau viską pabloginti. Vėliau atliktame tyrime Y. Sheynkinas su kolegomis nustatė, kad sėdėjimas susidėjus koją ant kojos efektyviai įkalina karštį ir pakelia tarpkojo temperatūrą net neturint ant kelių kompiuterio.

„Taigi šiuo atveju egzistuoja du veiksniai: nešiojamojo kompiuterio išskiriama šiluma ir kūno temperatūra, kylanti dėl suglaustų kojų“, – teigė jis. (Tai bloga žinia ir tiems vyrams, kurie mano, kad yra saugūs, jei po kompiuteriu pasikiša pagalvę ar specialų kilimėlį.)

Šis ir kiti tyrimai nenustatė, kad naudojimasis nešiojamuoju kompiuteriu būtų sumažinęs vyrų vaisingumą. Kol kas neaišku, kiek reikia karščio, kad nukentėtų vyro reprodukcinės funkcijos. Tačiau kiekvieną vakarą praleidžiant valandą ar dvi ant sofos, pasidėjus ant kelių kompiuterį, spermatozoidų sveikata ir gyvybingumas tikrai nukentės, įspėja Y. Sheynkinas.

„Jei kompiuteriu naudojamasi kiekvieną dieną, sėklidžių temperatūra lieka padidėjusi beveik nuolat – joms nepakanka laiko grįžti prie normalios būklės“, – teigė jis. (Jei jums nerūpi reprodukcija, tuomet būkite ramūs. Y. Sheynkinas sako, kad karšta vonia, karšti kompiuteriai ar kiti pakilusios sėklidžių temperatūros šaltiniai nekelia vėžio ar kitų sveikatos problemų pavojaus.)

Tačiau tarpkojo šiluma nėra vienintelis naudojimosi kompiuteriu veiksnys, galintis kenkti vaisingumui.

Nors įrodymai gana prieštaringi, kai kurie tyrimai parodė, kad tiek kompiuterių, tiek išmaniųjų telefonų skleidžiamas elektromagnetinis laukas (EML) dažniai kelia potencialių iššūkių tiek vyrų, tiek moterų vaisingumui.

Urologijos profesorius ir Amerikos reprodukcinės medicinos centro Klivlando klinikoje direktorius Ashokas Agarwalas laboratorijos aplinkoje spermos mėginius paveikė mobiliųjų telefonų stipriui prilygstančiu elektromagnetiniu lauku. Po šios sąveikos jis pastebėjo oksidacinio streso požymių ir nustatė, kad reikšmingai sulėtėjo spermatozoidų judėjimas ir sumažėjo jų gyvybingumas.

A.Agarwalas skuba pažymėti, kad nepakanka įrodymų, gautų už laboratorijos ribų, todėl elektromagnetinio lauko daroma žala spermatozoidams yra prieštaringa. „Gali būti, kad EML turi poveikį, tačiau reikia atlikti dar daug tyrimų“, – sakė jis.

Tą patį galima pasakyti apie EML įtaką moterų vaisingumui. Vienas daug diskusijų sukėlęs (ir daug kritikos sulaukęs) 2007 metų tyrimas parodė, kad mobiliesiems telefonams būdingas EML gali prailginti arba sutrikdyti moterų reprodukcinį ciklą – bent jau taip nutiko pelėms. Tačiau vėlesnės studijos su moterimis tokios žalos įrodymų neaptiko.
Trečiasis su nešiojamaisiais kompiuteriais susijęs veiksnys taip pat gali turėti įtakos vaisingumui.

„Augant technologijų pažangai, mes vis daugiau ir daugiau laiko praleidžiame sėdėdami, – teigė J. N. Millsas iš Kalifornijos universiteto Los Andžele. – Sportas ir fizinė veikla didina spermatozoidų kiekį, taigi manau, kad ilgi sėdėjimo periodai savaime kenkia vaisingumui“. (Beje, tyrimai yra parodę, kad fizinis aktyvumas didina moterų šansus susilaukti kūdikio.)

Taigi užverkite savo kompiuterį, šokite nuo sofos ir pajudėkite. Ar bent jau nukelkite kompiuterį nuo savo šlaunų ir pasidėkite jį ant stalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)