Nuoširdi šypsena – tai tarsi dovana. Be to, šypsojimas tiesiog jums tinka. Bet kalbant apie moteris, šis socialiai priimtas įprotis turi kitą lazdos galą.

Mus moko ir iš mūsų tikimasi, kad šypsotumėmės ne tik tada, kai esame laimingos, bet ir tam, kad užglaistytumėm problemas, kadangi aplinkinių taikymas ir nuraminimas yra moters vaidmens dalis. Šis slidus kelias gali privesti prie tokių, nors ir trumpalaikių, bet erzinančių dalykų, kaip statybininko ‘koketiškas’ barimas, ir, be to, prie rimtų nesėkmių darbe ir bet kokiose derybose. Tai vyksta dėl to, kad įtemptoje situacijoje šypsena byloja apie susitaikymą ir nuolaidumą.

Štai kodėl mums reikia prisilaikyti savo šypsenas. Tai nereiškia nustoti šypsotis. Bet žiūrėti į tai reikia strategiškai: šypsokimės, kai iš tikrųjų norime, nes tai ne refleksas. Vyrai ir moterys skirtingai traktuoja šypseną, taigi mes galėtumėm vieni iš kitų pasimokyti. Kalbant apie vyrus, leiskite paminėti, kad ryšys tarp nesišypsojimo ir dominavimo neliko nepastebėtas.

Problema sudėtinga todėl, kad šypsenos reikšmė gali būti tokia pat dviprasmiška kaip Mona Lizos veido išraiška. Ji gali byloti apie malonumą ir slėpti nemalonius jausmus, rodyti pritarimą ir nuolaidumą tuo pačiu metu, bei turėti skirtingus vaidmenis įvairiose kultūrose.

Iš tikrųjų yra du šypsenos tipai. Nuoširdi ir dirbtinė šypsena skiriasi psichologiškai. Tikra šypsena pajungia visus raumenis aplink akis ir burną. Dirbtinėje šypsenoje pajungiama tik apatinė veido dalis. Ar galima atpažinti nuoširdžią šypseną? 1993 -ųjų tyrinėjimai teigia, kad galima, jei esate atidūs. Daug eksperimentų sąlygojo išvadą, kad dauguma žmonių neatskiria šių šypsenų, o tai reiškia, kad troškimas išvengti nemalonumo suteikia išvaizdai didesnę svarbą, negu tikroviškumui. Štai kodėl politikai dažnai šypsosi.

Burnos raumenų panaudojimas paveikia kraujo apytaką ir kvėpavimo ritmą, bei atpalaiduoja kai kuriuos kaklo raumenis. Tai sąlygoja streso sumažėjimą ir lengvą smegenų atvėsimą, kas, kaip žinoma, jas nuramina. Be to, spontaniška šypsena jūs galite sukurti tam tikras naudingas psichologines permainas. Išspausta šypsena, kai esate supykę arba nuliūdę, tik prisideda prie nusivylimo.

Tyrinėjimai rodo, kad moterys, kurios per dažnai šypsosi darbe, yra traktuojamos kaip mažiau energingos, mažiau įtakingos - mažiau dalykiškos. Šis įspūdis atėjo tiesiai iš primityvaus mąstymo. Primatų tarpe šypsojimas – tai žemo statuso rodiklis ir susitaikymo ženklas, netgi baimingumas (beždžionių tarpe tai tik vaipymasis). Piktnaudžiavimas šypsena bendraujant su žmonėmis reiškia: “Esu nekenksmingas, savęs nebandau ginti.”

Bet palyginkite šią psichologinę realybę su kultūriniais reikalavimais. Štai gero nusižeminimo pavyzdys: paklausykite Jeilio Moterų kandidačių mokyklos patarimų duotų politinėms kandidatėms 1996 - iais:

"Atrodykite laimingi (todėl visada galvokit tik teigiamai).

Valdykite savo emocijas, t.y. pyktį ir nusiminimą.

Minkštos palaidinukės ilgom rankovėm sukuria reikiamą moteriškumo įvaizdį.

Didesnė palaima klausyti negu kalbėti.

Taigi šypsokitės, šypsokitės ir dar kart šypsokitės… Jei net nepasiseks … vis tiek šypsokitės."

JAV atlikti tyrimai, kurių metu buvo nustatyta:

Moterys per dieną šypsosi aštuonis kartus dažniau negu vyrai.

Bet kurio amžiaus moterys nuo pat gimimo šypsosi dažniau negu vyrai.

Moterys šypsosi vyrams dažniau, negu vyrai moterims.

Moterys šypsosi 89 % laiko netikėto susitikimo metu.

Vyrai šypsosi 67 % laiko netikėto susitikimo metu.

Daugiau negu į 26 % moterų šypsenų vyrai neatsako.

45 % moterų suteikė šypsenai pirmą vietą vyrų patrauklių fizinių bruožų sąraše.

Ištirti dalyviai linkę manyti, kad keista matyti nesišypsančią moterį.

83 % moterų klasės albumui pasirinktų nuotrauką, kur jos šypsosi, lyginant su 63 % vyrų. Bet nuotraukoje, reikalingoje veido bruožų tyrinėjimui, moterys nesišypsojo ne daug dažniau negu vyrai. Išvados: Skirtumai nepriklauso nuo asmenybės, bet nuo lyčių lūkesčių.

Tautiniai skirtumai

Šypsena – labai amerikietiškas bruožas, JAV demokratinės, pagrindinės visuomenės dalis, ypač būdingas moterims ir ypač pietuose.

Europoje ištisai besišypsanti moteris gali būti palaikyta kvaila.

Azijoje jūs galite išvysti šypseną, jei padarėte ką nors nepagirtino, arba, kai besišypsantis jums yra sutrikęs. Vidurio Rytuose šypsena vyrui gali būti suprasta kaip vilionė, o visai ne mandagumas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją