„Eurovaistinės“ vaistininkės Redos Žilės teigimu, spuogai ant nugaros gali atsirasti dėl kelių skirtingų priežasčių.

„Jei spuogai dideli ir skausmingi, reikėtų susimąstyti apie galimus vidaus organų sutrikimus. Tai gali būti virškinamojo trakto negalavimai, inkstų ar kepenų funkcijos sutrikimai. Moterims taip pat vertėtų atkreipti dėmesį dėl hormoninio disbalanso ar moteriškų lytinių organų susirgimų. Vis dėlto savarankiškai savęs diagnozuoti nepatartina – jei turite įtarimų, prieš imdamiesi bet kokių priemonių, būtinai pasikonsultuokite su specialistu.“

Spuogai ant viršutinės nugaros dalies, ant menčių, liudija apie tai, kad yra bėdų su limfiniu audiniu, konkrečiai - nosiaryklėje. Nugaros vidurys – šiek tiek aukščiau talijos – tai kepenų, šlapimo pūslės išsidėstymo sritis. Kokia mažojo dubens, lytinių liaukų būklė atspindi zona, esanti ant talijos ties kryžkauliu. Hiperkreratozė arba bėrimai ant sėdmenų – priežastis pasikonsultuoti su endokrinologu ir gastroenterologu.

Tačiau, anot specialistės, spuogų dažnai atsiranda ir dėl netinkamų higienos įpročių – nugaroje daugybė prakaito liaukų, tad prakaitas susimaišo su nešvarumais ir užkemša odos poras.

„Siekiant išvengti šios problemos, po aktyvios fizinės veiklos visuomet reikėtų kruopščiai nuprausti, pasirinkus tinkamas, nealergizuojančias, kosmetikos priemones ir švelniai šveičiančią plaušinę. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį ir į dėvimus drabužius – natūralaus pluošto medžiagos leis odai kvėpuoti ir sumažins spuogų atsiradimo tikimybę. Labai svarbu reguliariai keisti patalynę, kuri sugeria prakaitą ir nešvarumus“.

Dar viena spuogų priežastis - alergija naudojamai kosmetikai. Dėl kažkokios priežasties kosmetinės priemonės kūnui nepatinka jūsų odai, todėl atsiranda alerginės reakcijos.

Spuogus sukelti gali ir ne tik kosmetinės priemonės - deja, pastaruoju metu specialistai pastebi, kad žymiai padaugėjo nugaros spuogų dėl netinkamos aprangos. Šiuo atveju, deja, teks keisti kosmetines priemones naujomis ir pirkti naujus drabužius, bent jau tuos, kurie arčiausiai kūno.

Dažnai spuogų atsiranda dėl blogų įpročių arba netaisyklingos mitybos. Alkoholis, rūkymas, riebaus ir aštraus maisto valgymas užteršia organizmą šlakais ir toksinais, kurie kaip tik ir pašalinami per odos poras.

Nugaroje išsidėsčiusi didžioji dalis prakaito liaukų, todėl didelis kiekis toksinų gali tapti spuogų atsiradimo priežastimi.

Taigi kokios išvados? Nugaros spuogų priežasčių gali būti daug, ir pasakyti, kodėl jie atsirado jums, iš pirmo karto gali būti sunkoka. Jei įprasti valymo metodai nepadeda, reikia kreiptis į dermatologą.

Jei problema jau atsirado, vaistininkė R. Žilė gydyti nugarą pataria panašiai kaip ir veido odą. Rekomenduojama naudoti odos priežiūros priemones su peroksidu, cinku ar salicilo rūgštimi. Kilus stipresnių priemonių poreikiui, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą, kuris, įvertinęs odos būklę, paskirs receptinių vaistų.

Dar vienas patarimas: naudokite kalio permanganato tirpalą, kuris pasausins odą spuogų atsiradimo vietose.

Taip pat rekomenduojamas vitaminų kursas ir gausus skysčių vartojimas siekiant paspartinti medžiagų apykaitą organizme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)