Jos intensyviai ieško maisto – žmogaus ar gyvūno kraujo, todėl grybaujant, riešutaujant, nuimant derlių reikėtų nepamiršti apie žolėse tykantį pavojų – erkes.

„Rudenį erkės labai suaktyvėja, nes jų toks biologinis ciklas: per vasarą išsirita nauja erkių karta ir joms reikia pasimaitinti, kad pereitų į kitą vystymosi stadiją“, – aiškina Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Irina Bulsienė.

Įsisiurbus erkei iškyla grėsmė susirgti gana pavojingomis žmogaus sveikatai ar net gyvybei ligomis: erkiniu encefalitu ir Laimo liga. Erkinio encefalito sukėlėjai tarpsta erkės seilių liaukose ir įsisiurbus jau pirmosiomis minutėmis pakliūva į organizmą. Laimo ligos sukėlėjai – borelijos – dažniausiai gyvena erkės žarnyne, todėl daugiausia užkrato įsiskverbia, kai persivalgiusi erkė (siurbusi žmogaus kraują 1–2 paras) atpila žarnyno turinį į žaizdelę.

Nuo Laimo ligos vakcinos nėra, tačiau nuo erkinio encefalito galima apsisaugoti pasiskiepijus.

Erkės gyvena apie 3–4 metus. Jų įsisiurbimas vienodai pavojingas visose vystymosi stadijose: tiek lervos, tiek nimfos, tiek suaugusios. Erkės – lervos ar nimfos – įkandimo žmogus gali net nepastebėti, nes jų dydis siekia nuo kelių dešimtųjų milimetro iki 1–2 mm.

Norint išvengti ligas platinančių erkių įkandimo, einant grybauti, pasivaikščioti miškingose, aukšta žole ir krūmais apaugusiose vietovėse, reikia apsimauti ilgas kelnes, apsivilkti ilgarankovius drabužius, naudoti erkes atbaidančius preparatus.

„Erkių gali būti visur, kur tik yra žolės, nes jų gyvenimas labai susijęs su paukščiais, graužikais, katėmis, šunimis, kitais gyvūnais.

Šie erkes gali pernešti, nes visur bėgioja ir yra pagrindiniai erkių „maitintojai“, – tvirtina I. Bulsienė. – Buvo atvejis, kai erkė moteriai įsisiurbė... namuose. Jos šeimynykščiai buvo grybauti ir su grybais parsinešė erkę.

Ši, matyt, išropojo iš krepšio ir įkando moteriai, kuri visai miške nebuvo. Todėl grįžus namo grybautojams būtina persirengti, apsižiūrėti, ar neįsisiurbė erkė, o dėvėtus drabužius kuriam laikui išnešti į balkoną ar lauką, nes rūbų klostėje gali būti pasislėpusių erkių.“

Jei erkė įsisiurbė, reikia nedelsiant ją ištraukti. Pincetu suimkite erkę kuo arčiau galvos ir pašalinkite ją truktelėdami atgal. Traukiant erkę, nereikia jos tepti jokiais skysčiais. Stenkitės nesuspausti erkės pilvuko. Sudirginta ji gali greičiau perduoti ligos sukėlėjus.

Ištraukus erkę, įkandimo vietą būtina nuplauti muilu, patepti spiritiniu tirpalu. Pašalinus erkę, būtina stebėti savo sveikatos būklę, o atsiradus sveikatos sutrikimų, nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją.
Erkės ieško grobio iki vėlyvo rudens – kol šalna pakanda žolę, o vidutinė temperatūra išlieka apie 7 laipsnius šilumos.