Ajurveda teigia, kad mes patys turime atrasti harmoniją su savimi per jogą, meditaciją. Tuomet mūsų kūnas žinos, kokio maisto jam reikia skirtingais metų sezonais.

Žiemą rekomenduojama gerti šiltas arbatas, pagardintas prieskoniais: cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, kalendra, imbieru, kmynais. Šiek tiek pašildę arbatą suberkite visus prieskonius, ragaukite po penkių minučių.

Pagal Ajurvedą, žiemą reikėtų vengti ledų, jogurto, sūrio, citrusinių vaisių. Verčiau rinkitės bulves, svogūnus, morkas, špinatus, avižas, bananus, mango vaisių, ir, žinoma, daug prieskonių, ypač naudojamas imbieras, kurkuma, juodi pipirai. Ajurveda prieskoniams skiria ypatingą dėmesį, prieskoniai skirstomi į:

- šildančius: gvazdikėlis, cinamonas, kurkuma, juodas pipiras;

- lengvinančius peršalimo simptomus: medus, imbieras, kardamonas.

Norint sveikai maitintis, ar laikantis dietos, būtina į kiekvienos dienos racioną įtraukti 6 skonius: saldų, rūgštų, sūrų, kartų, aštrų, gaižų. Tai padaryti galite ir naudodami tam tikrus prieskonius.

Saldaus skonio patiekalai padeda atkurti pusiausvyrą, suteikia malonumą. Ajurveda pataria rinktis saldų jogurtą, džiovintus vaisius, saldymedį.

Rūgštus skonis skatina virškinimą, gerina seilių išsiskyrimą. Patartina valgyti sūrį, citrinas.

Sūrus skonis ramina nervų sistemą, tad į patiekalus patariama įberti šiek tiek druskos, bet nepadauginti, nes per per didelis druskos vartojimas sukelia įvairius uždegimus.

Kartaus skonio produktai gerina virškinimą, valo toksinus. Sveika ir naudinga valgyti špinatus.

Aštraus skonio valgiai spartina medžiagų apykaitą, sukelia prakaitavimą. Ajurveda rekomenduoja česnaką, svogūną, čili.

Gaižaus skonio produktai, vartojami mažais kiekiais, spartina virškinimą. Tai granatai, pupelės, bazilikas.

Kad nepristigtų energijos, rekomenduojama kiekvieną dieną išgerti 1 stiklinę šilto pieno su medumi ir šildančiais prieskoniais. Negerkite šalto pieno,nes jis sutrikdys virškinimą.

Sveika gerti šviežiai spaustas daržovių ir vaisių sultis: burokėlių, kopūstų, morkų, špinatų, obuolių.

Pagal Ajurvedos principus, reikia valgyti tik šviežiai pagamintą maistą, jis suteiks jums energijos ir stiprybės, o vakarykštis maistas sukels mieguistumą ir apatiją. Gaminkite daržovių troškinius su lęšiais, pupelėmis, prie kurių puikiai tiks ryžių garnyras, bulvių atsisakykite - jos sunkiai virškinamos, žiemos metu netinkamos.

Daugiau skaitykite portale vitaminai.lt