Šiuolaikinio žmogaus perdėtas rūpinimasis asmens higiena kenkia mūsų odai. Kokių klaidų geriau nedaryti, kad nepakenktume patys sau?

1. Ilgai neskalbiate plaušinės.

Deja, ilgai naudojamoje plaušinėje veisiasi bakterijos. Po trijų, keturių kartų plaušinę ar prausimosi pirštinę reikia išskalbti skalbimo mašinoje. Po prausimosi visada gerai išplaukite plaušinę po karštu vandeniu, išskalaukite muilo, dušo želė likučius. Po 3–4 savaičių plaušinę reikia keisti nauja.

2. Kasdien šveičiate odą.

Galbūt manote, kad geriausias būdas pašalinti nešvarumus, riebalus – stipriai nušveisti odą. Tačiau taip nėra. Per dažnai šveičiant oda gali imti dar labiau riebaluotis, todėl dar daugiau veisis bakterijų. Pakanka stipriau nusišveisti kas kelias dienas ar kartą per savaitę vakare.

3. Plaunate galvą neiššukavusios plaukų.

Kad plaukai nelūžinėtų, prieš plaudamos galvą juos iššukuokite, tada plaunant plaukai nesusivels. Jei jūsų plaukai linkę veltis, užtepusios kondicionieriaus dar kartą iššukuokite juos retomis šukomis. Paskui išskalaukite.

4. Prausdamasi po dušu valotės dantis.

Kadangi stengiatės vienu metu nudirbti kelis darbus, tikriausiai neskiriate dantims pakankamai dėmesio. Patariama valyti dantis elektriniu šepetėliu mažiausiai dvi minutes.

5. Pirmiausia skutate kojas.

Skubate, tad pirmiausia čiumpate skutiklį ir skutate kojas. Jei neturite laiko, būtų geriau apskritai neskusti kojų. Kad kojos būtų švelnios, reikia palaukti apie 15 min., kad nuo vandens suminkštėtų plaukeliai ir atsivertų folikulai.

6. Kasdien plaunate galvą.

Ar žinote, kad kuo dažniau plaunate galvą, tuo labiau riebaluojasi plaukai, nes galvos oda ima gaminti daugiau riebalų, kad kompensuotų sausumą. Plaukite galvą kas antrą ar kas trečią dieną, tada natūralūs plaukų riebalai prasiskverbs iki plaukų galiukų, plaukai blizgės, bus sveikesni. Jei labai sunku neplauti galvos kasdien, vieną dieną išplaukite su kondicionieriumi, kitą – su šampūnu.

7. Prausiatės po karšu vandeniu.

Lauke šalta, tad vakare svajojame apie ilgą karštą dušą. Tačiau labai karštas vanduo išsausina odą, ją gali imti niežėti, gali netgi atsirasti egzema. Prauskitės po šiltu vandeniu.

8. Per stipriai trinate rankšluosčiu plaukus.

Per stipriai trinant plaukus rankšluosčiu galima pažeisti plaukų folikulus, todėl plaukai gali imti lūžinėti, kristi. Galvos oda gali išsausėti, ją gali imti niežėti. Plaukus švelniai nusausinkite ir neapsukite plaukų rankšluosčiu.

Kodėl per dažnai praustis yra blogai?

Praustis ir rūpintis savo higiena yra svarbu, tačiau persistengti tikrai nereikia. Maudytis kasdien reikėtų tiems, kas kasdien intensyviai sportuoja ar dirba, bei gyvena karštame ar drėgname klimate. Kitais atvejais maudytis duše rekomenduojama 2-3 kartus per savaitę.

„Dažnas prausimasis ir muilo naudojimas ardo apsauginį odos sluoksnį, todėl galimos jautresnės reakcijos į kvepalus, dažus ar kitus dirgiklius – oda parausta, išsausėja, pradeda kamuoti niežulys ar sausos odos dermatitas.

Išvengti minėtų problemų gali padėti tinkama odos priežiūra. Praustis reikėtų ne per dažnai ir ne per karštu vandeniu. Geriausiai rinktis švelnų, neerzinantį odos prausiklį, dar tinkamesnis – prausimosi aliejus. Kūno kremus geriau tepti ant drėgnos odos, taip jie greičiau ir lengviau įsisavinami.

Sausos jautrios, alergiškos odos priežiūrai gaminama speciali gydomoji kosmetika (dermakosmetika), kurios galite įsigyti vaistinėse. Dermakosmetinėse priemonėse esantys komponentai, subalansuoti taip, kad atitiktų sausos odos poreikius – nuramintų sudirgimus, drėkintų odą ir atkurtų odos apsauginį lipidinį sluoksnį. Jų sudėtyje yra specialiųjų veikliųjų medžiagų, kurios mažina odos sudirgimą, paraudimą, niežėjimą“, – sako „Eurovaistinė“ konsultantė Justina Jovaišaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)