1 mitas. Produktai su neigiamu kaloringumu (rauginti kopūstai, imbieras, salieras) padeda sulieknėti.

Reikia pradėti nuo to, kad kalorijų teorija senokai atgyveno.

Šiuolaikiniai dietologai neskaičiuoja pacientų raciono energetinės vertės. Tai absoliučiai beprasmiškas užsiėmimas, nes kiekvieno žmogaus medžiagų apykaitos procesai skiriasi. Sulieknėti padeda ne konkretūs produktai, tam reikia pašalinti antsvorio kaupimosi priežastį, kurių gali būti apie 50.

Žalios daržovės – kopūstai, pupelės, salierai ir t. t. sudaryti daugiausia iš ląstelienos, kurios mūsų organizmas praktiškai neįsisavina.

Įprastai medikai neriboja daržovių kiekio savo pacientų racione, jei tik jie nesiskundžia pilvo pūtimu. Persivalgius daržovių pasireiškia tipiniai simptomai – skausmas pilve, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis, diarėja ar vidurių užkietėjimas. Jei žmogus per daug suvalgo nesuvirškinamos augalinės ląstelienos, pvz., žalių kopūstų, nepageidaujami procesai paaštrėja.

Daržovėse daug vitaminų, mikroelementų, jos būtinos apykaitos procesams. Bet valgyti per daug augalinio maisto pavojinga, turintiems skrandžio gleivinės sutrikimų patariuama daržoves susmulkinti arba apskritai sutrinti į rupią masę. Galima daržoves troškinti ar virti garuose.

2 mitas. Valgant reikia gerti kuo daugiau vandens.

Kai kurių dietologų nuomone, pirmas sotumo signalas mūsų smegenims yra maisto spaudimas į skrandžio sieneles. Maistą užgeriant vandeniu, kiekis bus didesnis, spaudimas bus juntamas anksčiau. Iš tiesų signalas smegenims yra padidėjęs cukraus lygis kraujyje.

Atsiminkite – žmonėms, kurių skrandžio sulčių sekrecija sumažėjusi, nesveika gerti vandens tuščiu skrandžiu ar valgant. Geria išgerti stiklinę vandens praėjus 10–15 min. po valgio.

O sotumo jausmą suteikia sėlenos. Jų ypatybės šiek tiek panašios į aktyvuotos anglies. Didelės maistinės vertės sėlenos neturi, bet eidamos per virškinamąjį traktą kaupia savyje skysčius, išbrinksta, todėl suteikia sotumo iliuziją. Jos malšina alkį, todėl suvalgoma mažiau maisto. Sėlenos ir pektinai turi šią ypatybę: 300 – 400 g vandens 100 g medžiagos.

Na ir būtina sąlyga valgant sėlenų – gerti kuo daugiau vandens (1,5–2 l per parą). Be šito ląsteliena neatlieka absorbuojančios funkcijos.

3 mitas. Negalima valgyti po 18 val.

Ar žinote bent vieną žmogų, kuris būtų sulieknėjęs, laikydamasis šios taisyklės? Žinoma, valgyti po 18 val. galima, bet tik ne angliavandenių. Galima suvalgyti jautienos kepsnį ar žuvies gabalėlį su brokoliais. 

Bet jei vakarienei valgysite ryžių, pupelių, makaronų ar sukirsite gabalėlį torto, kraujyje padaugės insulino, todėl bus sąlygos formuotis riebalų ląstelėms, be to, tai blokuoja riebalus deginančio somatotropinio hormono gamybą, kuris gaminamas naktį. Todėl angliavandenių po 18 val., o dar geriau – po 16 val. nereikėtų valgyti. 

Ir apskritai, jei norite sulieknėti, angliavandenių normą per parą reikėtų sumažinti iki 40–60 g. Tai būtų 3–4 nedideli pomidorai.

4 mitas. Laikantis dietos galima valgyti kiek nori vaisių.

Tai netiesa. Visi vaisiai turi vieną didelį minusą – juose per daug cukraus fruktozės pavidalu. Beje, kartais vynuogėse ir bananuose būna tiek cukraus, kiek saldainiuose. Taigi nuo bet kokių vaisių galima sustorėti.

Vaisių cukraus gana žemas glikemijos indeksas, todėl jį ilgai laikė alternatyva įprastam cukrui ir aktyviai naudojo sergančiųjų diabetu mitybai. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad didelis kiekis fruktozės organizmui net pavojingesnis nei toks pat kiekis gliukozės. 

Tai susiję su tuo, kad beveik visą fruktozę, priešingai nei gliukozę, kepenys paverčia riebalais, kurie patekę į kraują įtraukiami riebalų ląstelių.

Be to, vartojant fruktozę stimuliuojama grelino (alkį sukeliantis hormonas) gamyba. Todėl vaisiais nepasisotinsi, netgi priešingai – jie žadina apetitą, todėl maisto suvalgoma daugiau.

Na ir galiausiai šiuolaikiniai vaisiai nebeturi tiek daug vitaminų ir mineralų, kadangi daug rūšių yra išvestos, o dauguma vaisių ir daržovių auginami nenatūraliomis sąlygomis. Kas kita – mėsa ir žuvis. Dauguma vitaminų, mineralų, nepakeičiamų riebalų rūgščių mes gauname būtent iš baltyminių produktų.

5 mitas. Norint sulieknėti, reikia valgyti vieną kartą per dieną.

Apskritai nevalgant galima sulieknėti dar greičiau. Bet kiekvienas, bent kartą bandęs sulieknėti, žino – sunkiausia ne sulieknėti, o išlaikyti svorį. Vos 5 proc. sulieknėjusių laikantis dietos sugebėjo išlaikyti pastovų svorį metus laiko. 

Taigi žmonėms reikėtų suprasti – sulieknėti reikia visam laikui. O tai galima padaryti tik pašalinus antsvorio kaupimosi priežastį, stebint patyrusiems specialistams.

6 mitas. Gausiai išprakaitavus saunoje, ištirps ir kilogramai.

Prakaitas – vanduo. O riebalai iš mūsų negali ištekėti kaip vanduo iš krano. Riebalų perteklius sudeginamas tik gaunant didelį fizinį krūvį. O treniruotės turi būti aerobinės, t. y. gaunant didelį kiekį deguonies. Jei dūstate, naudos iš treniruotės nebus. Todėl optimaliausias kasdienis krūvis – 40–60 min. ėjimas.

Tikriausiai daugelis pastebėjo, kad pradėjus lieknėti, pirmiausia sulysta veidas ir krūtinė. Tai susiję su tuo, kad šios kūno dalys gerai aprūpinamos krauju. Norint pagerinti kraujotaką ant pilvo ir klubų, naudinga lankytis pirtyje. Padės ir reguliarus kokybiškas masažas – jis sulygins odą, padės atsikratyti celiulito. Tokios procedūros gerina ir limfos apytaką, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, mažina stresą.

7 mitas. Vietoj cukraus geriau vartoti įvairius jo pakaitalus.

Kiekvienas žmogus per metus suvartoja tiek cukraus, kiek pats sveria. Tačiau pastaraisiais metais žmonės ėmė ieškoti mažiau kenksmingų cukraus alternatyvų.

Atrodytų, viskas paprasta – nėra angliavandenių, nėra problemos. Tačiau daugelis tyrimų rodo, kad cukraus pakaitalai stimuliuoja apetitą ne mažiau nei cukrus, o gal net ir labiau.

Pavyzdžiui, moterys, kurios gėrė cukraus pakaitalu pasaldintą limonadą, paskui suvalgė kur kas daugiau maisto nei tos, kurios gėrė limonadą su cukrumi. O žmonės, kuriems davė jogurto su sacharinu, suvalgė jo daugiau nei tie, kurie valgė jogurtą su cukrumi.

Apgauti organizmo nepavyks, juo labiau, kad cukraus pakaitalai nėra nekenksmingi.

Daugelis galvoja: „Ne bet geriau nei cukrus, bent priklausomybės nesukelia.“ Deja, pakaitalų vartojimas neišsprendžia priklausomybės nuo angliavandenių problemos, priešingai – ją tik sustiprina.

Jei žmogus nori sureguliuoti angliavandenių sutrikimą ir sulieknėti, jo racione nėra vietos dirbtiniams saldikliams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)