Rodalenews.com pateikia septynis būdus, kaip pritaikyti šią teoriją kasdienėje praktikoje.

1. Negyvenkite pagal teoriją „kiek kalorijų suvartoji, tiek reikia ir sudeginti“.

„Mes šventai įtikėjome teiginiu, kad norint sulieknėti, reikia valgyti mažiau ir sportuoti daugiau, ­– pasakė knygos „The Blood Sugar Solution“ autorius Markas Hymanas per Valgymo psichologijos konferenciją. – Bet juk kalorijos nėra vienodos.“

Pavyzdžiui, su 100 kalorijų, gautų suvalgius brokolį, į organizmą patenka daugybė uždegimą mažinančių, alkį malšinančių medžiagų. Gavus tokį patį kalorijų kiekį iš traškučių, alkis tik išaugs, o organizmas išsiderins, pasieks uždegiminę būklę, nes bus sugriauta cukraus pusiausvyra kraujyje.

2. Nesitikėkite, kad gydytojas išspręs visas sveikatos problemas.

Dr. M. Hymanas sako, kad daugumą ligų, kurias diagnozuoja šiuolaikiniai gydytojai, ir kurios kyla dėl mitybos, išgydyti irgi galima maistu.

„Deja, aukštojo medicinos mokslo įstaigose būsimųjų gydytojų niekas nemoko apie mitybos svarbą, todėl jie taip ir neišmoksta, kaip iš esmės išgydyti diagnozuotą ligą, – sako jis. – Dėl netinkamo gyvenimo būdo, vis daugiau žmonių serga lėtinėmis ligomis, kurių galima išvengti. Visame pasaulyje sergamumas lėtinėmis ligomis jau lenkia sergamumą užkrečiamomis ligomis. Nuo lėtinių ligų, kurias galima būtų išgydyti pakeitus gyvenimo būdą, miršta penkiasdešimt milijonų žmonių, o nuo užkrečiamų ligų – 20 mln.“

Jo manymu, mes turėtume reformuoti medicinos praktiką ir švietimą ir iš esmės perkvalifikuoti gydytojus, kad jie galėtų gydyti ne tik išrašydami tabletes, bet ir paskirdami atitinkamą mitybą.

3. Venkite maisto, kuris užprogramuoja kūną kaupti riebalus.

Kai valgome maistą su aukštu glikemijos indeksu (produktus, kuriuose daug miltų ir cukraus), suardome insulino pusiausvyrą, aiškina dr. M. Hymanas. „Energija iš kraujo perkeliama saugojimui į riebalų ląsteles. Kai valgote daugiau cukraus, energiją iš kraujo perkeliate į riebalų ląsteles.“

Staiga kraujas „ištuštėja“, o organizmas fiksuoja badavimo programą, todėl ima kaupti kiek įmanoma daugiau riebalų, jūs jaučiate alkį, medžiagų apykaita sulėtėja, pažymi dr. M. Hymanas. Vienas amerikietis per metus suvalgo 69 kg cukraus ir 66 kg miltų!

4. Valgykite mažiau duonos.

Ypač cukraus pusiausvyrą kraujyje išbalansuoja duona. Dr. M. Hymanas pabrėžė, kad duona cukraus kiekį padidina labiau nei cukrus! Jei norite stabilizuoti cukrų kraujyje, sumuštinio sudedamąsias dalis dėkite ne tarp dviejų duonos riekelių, o suvyniokite į gūžinio kopūsto, mangoldo ar lapinio kopūsto lapą.

5. Vartokite mažiau pieno produktų.

Pieno produktai insulino kiekį padidina 300 proc., sako dr. M. Hymanas, pabrėždamas uždegimą skatinantį jų poveikį. „Pienas skirtas veršeliui, jis jam padeda užaugti ir tapti didele karve. Jis sukurtas dideliam augimui, tad nuo jo žmonės ir auga dideli... ir jis skatina riebalų augimą“, – sako jis. Verčiau vartokite pieno pakaitalus, pavyzdžiui, migdolų pieną, tik patikrinkite, ar jo sudėtyje nėra karageno, kuris sukelia žarnyno problemas.

6. Netikėkite produktų „be riebalų“ mitu.

Kai maisto korporacijos pradėjo šalinti natūralius riebalus iš maisto kilus neriebios mitybos bumui, produktų skonis gerokai suprastėjo. Kad maistas nebūtų toks prėskas, gamintojai į jį ėmė dėti daug cukraus. Visas šis cukraus perteklius išbalansuoja žarnyno florą, o cukraus kiekis kraujyje nevaldomai šokinėja.

Tai sukelia begalę bjaurių pasekmių – svorio augimą, metabolinį sindromą, nerimą, dirglumą ir net depresiją. Nebijokite riebalų, svarbiausia, kad jie būtų gaunami iš sveiko maisto.

7. Valgykite savo pagamintą maistą.

Maistas yra pats veiksmingiausias vaistas iš visų turimų, tačiau mes pasidavėme patogumo kultūrai ir perleidome rūpestį savo mityba specialistams iš šalies. Rezultatas? „Kai perleidžiame maisto gaminimą korporacijoms, mes sergame“, – sako dr. M. Hymanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)