Apie populiariausius mitus valgant daržoves ir salotas plačiau pasakoja Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė.

1 mitas. Tai tik salotos.

Nėra nieko „tik“. Dažnai kavinėse ar restoranuose pateikiamos salotos yra su įvairiais padažais, kurie yra labai kaloringi ir riebūs. Net greito maisto restoranuose vienoje porcijoje salotų su padažu, gali būti daugiau kalorijų bei riebalų nei mėsainyje.

2 mitas. „Fat free“ padažai, kuriais gardiname salotas yra sveikesni.

Ne visada. Taip, valgydami šiuos padažus mes surenkame mažiau riebalų, kalorijų, tačiau gaminant juos, kad išliktų toks pat skonis, yra pridedama maisto stipriklių bei cukraus. Cukraus per dieną žmogui rekomenduojama neviršyti 6 g. O jo gauname ir su kitu maistu, todėl šie padažai yra dar vienas „blogis“ organizmui. Be to, šiuose padažuose esančios medžiagos blokuoja iš daržovių gaunamų antioksidantų pasisavinimą. O antioksidantai, kaip žinia, mažina širdies ligų atsiradimo riziką.

3 mitas. Daržovės yra daržovės.

Tai nėra tik salotos žvelgiant į jų maistinę vertę. Tarkim, morkose yra gausus kiekis beta karotino (vitamino A), kuris gerina regėjimą. Taip pat, morkose esantys karotinoidai sumažina širdies ligų atsiradimo riziką, pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Vitaminas A padeda kepenims pašalinti toksinus iš organizmo ir taip sumažėja tulžies, ir riebalų kiekis kepenyse. Beje, morkose esantys vitaminas A ir antioksidantai apsaugo odą nuo žalingo saulės poveikio, bei esant jų trūkumui organizme atsiranda odos, nagų bei plaukų išsausėjimai.

Svarbiausia reikia nepamiršti, kad morkose taip pat yra skaidulų, kurios gerina žarnyno veiklą bei norint, kad jose esančių riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimas būtų kuo geresnis, morkas reiktų paskaninti šlakeliu aliejaus.

Pakalbėkime apie dar vieną Lietuvišką daržovę, burokėlį. Juose gausu vitaminų B1, B2, niacino, kalcio, natrio, chloro, vitamino C bei jodo. Kaip žinia, vitaminas C labai svarbus baltymų sintezei, dalyvauja susidarant kalogenui, o jis svarbus kraujagyslių sienelių pralaidumui. Taip pat gerina organizmo atsparumą infekcijoms bei stiprina imuninę sistemą. Be to, burokėliuose esantys pektinai padeda padeda iš organizmo išvalyti nuodingus medžiagų apykaitos produktus, taip pat, naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje ir neleidžia kietėti viduriams.

4 mitas. Nuo salotų negalima apsinuodyti taip, kaip nuo mėsos ar kitų produktų.

Salotos, daigai, pomidorai ir kitos daržovės yra labai nešvarios, nesvarbu ar perkate parduotuvėje, ar auginate patys. Blogai apdorojus šiuos produktus, nuo jų galite užsikrėsti salmonelioze, bakterija e. Coli ir kitais kenksmingais mikrobais. Kaip šios bakterijos patenka ant jūsų maisto? Auginant juos prastoje žemėje, tręšiant mėšlu, laistant nešvariu vandeniu. Todėl būtina daržoves ir salotas prieš valgį gerai nuplauti, pjaustyti ant švarios lentelės, su švariu peiliu. Taip galima pašalinti visus blogus bei kenksmingus mikrobus nuo šio maisto.

5 mitas. Ekologiškos salotos ir daržovės yra sveikesnės.

Ne visada. Kuomet galvojame apie maistines medžiagas, žodis „šviežumas“ turi daugiau reikšmės nei „ekologiškas“. Kiekvieną dieną po nuskynimo, salotose ir daržovėse mažėja Vitamino B, C ir kitų maistinių medžiagų kiekiai. Todėl šie produktai praranda savo maistinę vertę. Todėl salotos, nuskintos vakar, turės daugiau maistinių medžiagų, nei „ekologiškos“, kurios prabūna parduotuvėje po kelias dienas ar savaites. Žinoma, yra daugybė priežasčių, kodėl verta rinktis ekologiškus produktus, tačiau tik ne dėl maistinės vertės.

6 mitas. Daržovės turi labai didelį kiekį pesticidų bei nitratų.

Taip, tai tiesa, kad šios medžiagos yra tikrai problema, tačiau iki šiol tyrimai teigia, kad daržovių nauda organizmui yra daug didesnė. Tačiau pirkdami daržoves atsirinkite kuo geresnes vietas, iš kur jas pirkti, kad jose būtų kuo mažiau šių kenksmingų medžiagų.