Tokį maistą mes užsisakome kai esame vietoje, kur privalome kažką užsisakyti (dažniausiai greito maisto restorane), bet tai metų laikas, kai neturėtume valgyti ten tiekiamo maisto (10 mėnesių trunkantis metas, žinomas kaip „bikinių sezonas“).

Salotos yra būtinybė, maisto kvintesencija. Jei galėtų kalbėti, salotos lapas pasakytų: „Rūpinuosi tavo baziniais organizmo poreikiais, bet esu tik traškus vanduo!“ Salotos yra strategiškai geras pasirinkimas, nors ir nesuteikia džiaugsmo sielai, tarsi draugystė su žmogumi, kuris nėra labai protingas, užtat turi vasarnamį pajūryje.

Salotos turi ir trūkumų, kurių neslepia. Jos sveikos, bet niekada nelaimi populiarumo konkurse. Reziumuojant šiuos ditirambus salotoms peršasi išvada, kad niekas nedrįstų pasakyti, jog jos mažiau sveikos už „Big Mac“ mėsainį – sumuštinį, kuris yra nesveiko amerikietiško maisto simbolis.

Tačiau naujausiame Atsakingos medicinos gydytojų komiteto (Physicians Committee for Responsible Medicine – PCRM) tyrime išvardijama 100 populiariausių restoranuose siūlomų salotų, kurios yra „blogesnės“ už „Big Mac“. „Blogesnės“, atsižvelgiant į tokius veiksnius, kaip sočiųjų riebalų, cholesterolio, natrio ir kalorijų kiekis. PCRM duomenimis, „Big Mac“ turi 550 kalorijų („McDonald’s“ teigia, kad garsusis mėsainis teturi 530 kalorijų). PCRM duomenimis, „Big Mac“ turi 29 g riebalų, 75 mg cholesterolio ir 970 mg natrio.

Businessinsider.com išvardija penkių rūšių salotas, kurių rodikliai blogiausi:

Keptų krevečių ir špinatų salotos

Aprašymas: „Švelnūs špinatai, traški šoninė, keptos raudonos paprikos, raudonieji svogūnai, kepinti migdolai, karštas kumpis ir ant grotelių keptos krevetės.“

PCRM duomenimis: 1000 kalorijų, 10 g sočiųjų riebalų, 195 mg cholesterolio ir 2990 mg natrio. Šiose salotose natrio kiekis didžiausias.

Vištienos salotos su marokietiškais prieskoniais

Aprašymas: „Išskirtinės, su keptu moliūgu, datulėmis, avokadais, kepintais migdolais, burokėliais, raudonomis paprikomis, pjaustytais kiaušiniais ir spanguolėmis. Apšlakstytos naminiu šampano padažu“.

PCRM duomenimis: 1500 kalorijų, 10 g sočiųjų riebalų, 295 mg cholesterolio ir 1380 mg natrio. Šios salotos turi daugiausiai kalorijų.

Kesadilijų salotos

Aprašymas: „Ant grotelių kepta vištienos krūtinėlė su smulkintu čederio sūriu, pjaustytais pomidorais, naminiu kukurūzų ir juodųjų pupelių salsos padažu, traškiomis tortilijų juostelėmis, šlakeliu aitriųjų paprikų padažo ir citrinų bei balzaminio acto užpilu. Patiekiamas su šviežiai keptomis trijų sūrių kesadilijomis.“

PCRM duomenimis: 1430 kalorijų, 28 g sočiųjų riebalų, 175 mg cholesterolio 2620 mg natrio. „Pagal visus parametrus, blogiau nei du „Big Mac“ sumuštiniai.“

Traškios vištienos salotos su avokadu

Aprašymas: „Pačios sočiausios salotos. Su traškia vištiena, rūkyta šonine, kietai virtu kiaušiniu, sultingais pomidorais ir trupintu mėlynuoju pelėsiniu sūriu, užpiltas skaniu rančos padažu. Šioms salotoms nieko netrūksta. Taip pat galima rinktis salotas su ant grotelių kepta vištiena.”

PCRM duomenimis: 1350 kalorijų, 29 g sočiųjų riebalų, 590 mg cholesterolio 2980 mg natrio. Šiose salotose daugiausiai riebalų ir sočiųjų riebalų.

Traškios vištienos ir daržovių salotos su ant grotelių kepta vištiena

Aprašymas: 1130 kalorijų, 27 g sočiųjų riebalų, 635 mg cholesterolio ir 2880 mg natrio. Šiose salotose daugiausiai cholesterolio.

Tačiau šiuos duomenis reikėtų vertinti atsargiai. Atsakingos medicinos gydytojų komitetas skatina vegetarišką mitybą ir pasisako prieš gyvūnų naudojimą moksliniuose tyrimuose, todėl yra sulaukęs nemažai Amerikos medikų asociacijos kritikos.

Be to, daugumoje šių išvardytų salotų yra ne tik natrio ir riebalų, bet ir daug ląstelienos bei kitų maistinių medžiagų turinčių produktų, tokių kaip špinatai ir burokėliai, tad įvertinimas „blogiau už mėsainį“ čia vargu ar tinka.

Tačiau PCRM komitetas kažkiek yra teisus, nes kai kurios masinės gamybos salotos yra ne visa salotos, o rimtas, sotus ir riebus patiekalas, ypač jei patiekiamas su „šviežiai keptomis trijų sūrių kesadilijomis“.

Kodėl lankytojai ir toliau noriai užsisako šias kalorijų bombas? Keliuose tyrimuose mokslininkai išsiaiškino, kad patiekalus, įrašytus maisto, tradiciškai laikomo sveikesniu, kategorijose, tokiose kaip „Salotos“, lankytojai vertina kaip naudingesnius nei patiekalą iš identiškų ingredientų, bet įrašytą į ne tokių sveikų patiekalų kategoriją, pavyzdžiui, „Makaronai ir miltiniai patiekalai“.

Paradoksalu, bet restoranai gali paskatinti lankytojus užsisakyti net mažiau sveikus (ir brangesnius) patiekalus, į meniu vien įrašę salotas. Tai keistas reiškinys, kai žmogus suvokia, kad įgyvendino tikslą sveikai maitintis vien pamatęs meniu salotas, net jei užsisako tradicinę jautienos nugarinę. Mes negalvojame, kad kesadilijų salotos kenkia sveikatai, nebaksnojame jų meniu, priekaištingai žvelgdami į padavėją. Mes manome, kad renkamės sveiką patiekalą tik todėl, kad patiekalo pavadinime yra žodis „salotos“.

Jei nenorite salotų, kuriose esančių kalorijų kiekis viršytų greito maisto restoranų meniu, PCRM rekomenduoja vengti padažų su grietine, sūrio, o vietoj šoninės paprašyti įdėti ankštinių daržovių („Praktiškai visas salotas galima paskaninti avinžirniais“, – pataria Atsakingos medicinos gydytojų komitetas.)

Arba galite prisipažinti, kad norite kažko sūraus, riebaus, apibarstyto sūriu, ir užsisakyti „Big Mac“ mėsainį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)