Linų sėmenys

Nors linų sėmenys yra labai naudingi jūsų organizmui ir padeda mesti antsvorį, jie turi daug skaidulų, kurios gali apsunkinti jūsų treniruotę, sukeldamos pilvo pūtimą.

Derėtų apriboti skaidulų vartojimą likus 2 val. iki sporto ir po pora valandų po jo. Venkite ne tik linų sėmenų, bet ir kitų skaidulų šaltinių – sėlenų, pilno grūdo duonos. Prieš pradėdami sportuoti geriau rinkitės baltymų ir angliavandenių derinį.

Humusas

Nesupraskite neteisingai: mums patinka toks sveikas maistas kaip humusas – iš Artimųjų Rytų kilęs užtepas, tradiciškai gaminamas iš avinžirnių ir sezamų pastos. Tačiau prieš sporto treniruotę jo geriau nevalgyti, nes iš ankštinių augalų gaminamas maistas turi daug sunkiai virškinamų angliavandenių, kurie nemaloniai pučia pilvą.

Pieno produktai

Nors liesi pieno produktai yra sveikos mitybos dalis, bet užvalgę jų prieš treniruotę galite pasijusti aptingę. Dauguma sportininkų nevartoja pieno produktų dvi valandos prieš ir po treniruotės. Rekomenduojama nevartoti pieno produktų, jei jaučiatės aptingę, jus kamuoja padidėjęs rūgštingumas ar dažnas raugulys.

Įvairaus skonio vanduo

Nors teigiama, kad dauguma tokio vandens rūšių puikiai tinka sportuojantiems žmonėms, juose yra nemažai cukraus ar dar blogiau – dirbtinių saldiklių, kurie gali pakenkti jūsų sveikatai.

Prieš sportą nerekomenduojama gerti gėrimų su dirbtiniais saldikliais. Tyrimai parodė, kad dirbtiniai saldikliai naikina gerąsias bakterijas jūsų žarnyne, o pasisavinti naudingas maistines medžiagas gali tik sveikas žarnynas.

Sūrus maistas (skrudinti riešutai)

Nors riešutai yra puikus užkandis (ir gali būti naudingi metant svorį), dauguma skrudintų riešutų yra sūdyti, o sūrūs produktai gali sutrikdyti skysčių pusiausvyrą organizme, reikalingą sportuojant.

Venkite sūrių produktų bet kokia kaina. Vartoti šiek tiek druskos savo patiekalams galite, bet stenkitės vengti tokio maisto kaip vytintas kumpis, skrudinti riešutai, pusryčių dešra ir bulvių traškučiai.

Nesunokę bananai

Nors bananas yra puikus užkandis prieš pradedant sportuoti, žiūrėkite, kad jis būtų prinokęs! Nesunokę vaisiai nėra gera idėja, nes jie pučia pilvą. Rinkitės bananą, kurio kotelyje nebelikę žalios spalvos. Rudi taškeliai ant žievės taip pat rodo, kad vaisius yra prinokęs. Cukrus iš šios stadijos vaisių bus lengvai pasisavintas. Tuo tarpu neprinokę bananai yra sunkiau virškinami.

Šviežios daržovės

Tai puikus ir sveikas maistas, bet jį geriau rinktis pasportavus. Nors šviežios daržovės yra itin maistingos, brokoliai, žiediniai kopūstai ir paprikos taip pat turi daug sunkiai virškinamų angliavandenių, be to, pučia pilvą. Ne itin malonus jausmas, kai sportuojate ant bėgimo takelio.

Kietai virti kiaušiniai

Kietai virti kiaušiniai yra puikus liesų baltymų šaltinis, tačiau jie neaprūpina angliavandeniais, reikalingais energijai. Be to, kiaušinio baltymai yra ilgai virškinami, todėl sporto klube galite jaustis apsunkę.

Tailandiečių ar meksikiečių maistas

Aštrus maistas gali padėti jums sudeginti daugiau kalorijų, tačiau prieš treniruotę jo geriau vengti. Jei sportuodami atsirūgsite aštraus maisto likučiais, galite pajusti rėmenį.

Keksiukai

Prieš treniruotę užsukote į šviežių bandelių parduotuvę? Palikite keksiukus, prancūziškus ragelius ir kitus kepinius geresnei progai. Juose pernelyg daug sviesto ir kitokių riebalų, kad jie būtų greitai virškinami. Kitaip tariant, galite jaustis taip, lyg kas nors į jūsų skrandį būtų įdėjęs vieną iš sporto salės svarmenų.

Baltymų batonėliai

Neapsigaukite. Daug baltymų batonėlių nėra naudingesni už kitus saldumynus! Jeigu jūsų batonėlis turi daugiau kaip 200 kalorijų ir pernelyg mažai baltymų, jis treniruotės metu gali jus apsunkinti.

Jeigu jūsų batonėlyje yra mažiau kaip 10 g proteinų, jis gali sumažinti cukraus kiekį jūsų kraujyje. Dėl to sportuodami galite justi nuovargį. Jeigu norite gauti daugiau energijos, pirkite batonėlį, kuris turi mažiau negu 200 kalorijų ir kuriame proteinų bei cukraus santykis yra 1:1.

Kavos gėrimai

Norite, jog po pietų kas nors jus prabudintų? Negriebkite kavos gėrimų, jeigu netrukus eisite sportuoti. Nors kofeinas gali turėti teigiamą poveikį jūsų treniruotei, cukrus ir kalorijos jai nepasitarnaus.

Daugelis kavos gėrimų yra labai kaloringi. Kalorijų kiekis juose gali prilygti net 20 pakelių cukraus.

Energiniai gėrimai

Dauguma energinių gėrimų yra gazuoti ir turi daug cukraus (ar net dirbtinių saldiklių). Tai gali sukelti pilvo pūtimą ir nuovargį. Jie taip pat netinka, jei norite aprūpinti organizmą vandens atsargomis, kurios būtinos intensyviai sportuojant.

Geriau rinkitės daug antioksidantų turinčią žaliąją ar juodąją arbatą ar net liesą late kavą, iš kurios gausite ne tik energijos, bet ir šiek tiek baltymų.

Tirštieji kokteiliai iš parduotuvės

Nors namie suplakti tirštieji kokteiliai iš vaisių ir kitų sudedamųjų dalių gali būti puikus užkandis prieš pradedant sportuoti, sumanę nusipirkti jau paruoštą kokteilį iš parduotuvės rizikuojate apsunkti nuo pridėto cukraus ir riebalų. Geriausia patiems susimaišyti tokį vaisinį kokteilį (naudokite tikrus vaisius, o ne jų sultis) su kaušeliu baltymų miltelių.

Vaisių sultys

Stiklinė apelsinų sulčių prieš rytinį prabėgimą atrodo puiki idėja, bet kai įpusėjus bėgiojimo maršrutui įveikti įkalnę pasirodys neįmanoma, pradėsite tuo abejoti. Dietologai sako, kad užuot išgėrus sulčių, geriau suvalgyti visą apelsiną. Netgi 100 proc. natūralios sultys turi daug cukraus ir visai neturi skaidulų. Nors sultyse yra nemažai vitaminų, jos pereis kiaurai pro jūsų organizmą ir nusmukdys cukraus kiekį jūsų kraujyje.

Baltymų kokteiliai

Juos geria kultūristai, todėl jie turėtų tikti sportui, ar ne? Netiesa! Ne visi, bet dauguma iš anksto paruoštų baltymų kokteilių turi daug perdirbtų ingredientų, papildomai pridėto cukraus (ar saldiklių) bei pieno produktų, kurie gali sukelti pilvo pūtimą ir nuovargį.

Ryžių paplotėliai

Taip, juose yra mažai kalorijų, bet net turėdami šiek tiek cukraus ir druskos, jie nesuteikia sotumo ir reikiamo baltymų kiekio.

Džiovintų vaisių ir riešutų mišiniai

Nors tokie mišiniai atrodo puikus užkandis, kurį galima nešiotis su savimi ir visada turėti po ranka, prieš sporto treniruotę jų geriau nekramsnoti. Džiovinti vaisiai ir riešutai yra ilgai virškinami ir kai kuriems žmonėms gali sukelti pilvo pūtimą, perspėja dietologai.

Avokadai

Prieš treniruotę nesusigundykite tokiais daug riebalų (net jei tai mononesočiosios riebalų rūgštys) ir skaidulų turinčiais produktais kaip avokadai. Riebalai yra labai svarbūs ir turėtų būti vartojami kituose dienos intervaluose, tiesiog stenkitės vengti riebalų dvi valandos prieš ir po treniruotės.

Maistas, turintis daug riebalų ir skaidulų, gali būti sunkiai ir lėtai virškinamas. Jis pritraukia daugiau kraujo į skrandį, kad palengvėtų virškinimas. Toks skrandyje užsistovėjęs maistas gali sukelti diskomfortą ir pilvo dieglius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)