1. Sūrus vanduo

Šaukštą druskos išmaišyti stiklinėje šilto vandens. Paruoštu druskos tirpalu skalauti burną aplink skaudantį dantį kiek galima ilgiau. Tuomet išspjauti. Procedūrą kartoti keletą kartų, skausmas turėtų sumažėti.

2. Gvazdikėliai

Tai nuo senų senovės žinoma dantų skausmo malšinimo priemonė. Pridėti keletą gvazdikėlių prie skaudančios vietos ir laikyti, kol skausmas aprims. Taip pat galima užlašinti keletą lašų eterinio gvazdikėlių aliejaus (svarbu nepadauginti), pasigaminti tirštą pastą iš smulkintų gvazdikėlių bei vandens arba alyvuogių aliejaus, užtepti ant danties ir dantenų.

3. Prieskonių ekstrakta

Pamirkyti vatos diskelį vanilės, migdolų, pipirmėtės arba citrinų ekstrakte ir pridėti prie skaudančio danties.

4. Eterinis arbatmedžių aliejus

Šis eterinis aliejus tinka daugeliui ligų bei negalavimų gydyti, ne išimtis ir dantų skausmas. Užlašinti keletą lašų eterinio arbatmedžių aliejaus ant skaudančio danties bei dantenų aplink jį ir pamasažuoti pirštu, kad geriau įsigertų. Taip pat galima suvilgyti arbatmedžių aliejumi vatos diskelį ir palaikyti priglaustą prie skaudančios vietos.

5. Eterinis raudonėlių aliejus

Šio eterinio aliejaus negalima naudoti tiesiai ant odos, todėl prieš vartojant būtina praskiesti įlašinus kelis lašus alyvuogių aliejaus. Tuomet suvilgius juo vatos diskelį pridėti prie skaudančio danties.

6. Obuolių actas

Pamirkyti vatos diskelį obuolių acte ir priglausti prie skaudančios vietos. Palaukti, kol skausmas atlėgs. Tinka ir paprastas vyno actas.

7. Imbiero šaknis

Atsipjauti gabalėlį šviežio imbiero ir pakramtyti ta puse, kur yra skaudantis dantis – skausmas kaipmat sumažės.

8. Česnakas

Nulupti skiltelę česnako, sutrinti ir dėti tarp skaudančio danties ir skruosto. Arba pasigaminti pastą iš smulkinto česnako ir druskos.

9. Pipirmėtės

Pakramtyti šviežių pipirmėčių lapų skaudančia vieta, pakramčius iš karto neišspjauti, o palaikyti juos ant geliančio danties.

10. Bulvė

Atsipjauti gabalėlį šviežios bulvės, nuskusti ir nuplovus pridėti prie skaudančio danties. Taip pat galima bulvę smulkiai sutarkuoti ir sumaišius su druska užtepti ant skaudančios vietos.

11. Žalioji citrina

Atsipjauti griežinėlį žaliosios citrinos ir uždėjus ant skaudančio danties sukąsti taip, kad išsiskirtų šiek tiek sulčių.

12. Svogūnas

Svogūno griežinėlį pridėti prie skaudančio danties – skausmas kaipmat sumažės. Svogūnas turi būti ką tik prapjautas, kad iš jo išsiskirtų daug sulčių.

13. Agurkas

Atsipjovus griežinėlį šviežio agurko laikyti ant geliančios vietos. Jeigu daržovė laikyta šaldytuve, o jūsų dantys jautrūs šalčiui, prieš tai agurką atšildyti kambario temperatūroje. Taip pat galima pasigaminti pastą iš smulkiai sutarkuoto agurko ir druskos.

14. Gyslotis

Pakramtyti šviežią gysločio lapą. Jeigu vieta yra pernelyg skausminga, kad būtų galima ja kramtyti, paprasčiausiai pridėti augalą prie skaudančios vietos. Taip pat galima pasigaminti gysločių lapų aliejinę ištrauką ir ja tepti geliantį dantį.

15. Aitrioji paprika

Pasigaminti pastą iš aitriosios paprikos, sumaišius jos gabalėlius su vandeniu ir palaikyti prie skaudančio danties.

16. Juodieji pipirai

Patepti skaudančią vietą maltais juodaisiais pipirais arba naudoti jų ir druskos mišinį.

17. Soda

Suvilgyti vandeniu vatos diskelį, pamirkyti jį sodos tirpale ir pridėti prie geliančio danties. Laikyti, kol skausmas atlėgs. Taip pat galima pasigaminti burnos skalavimo skystį iš šaukšto sodos ir pusės stiklinės šilto vandens – skalauti burną aplink skaudantį dantį, po to išspjauti.

18. Juodoji arbata

Užsiplikyti puodelį juodosios arbatos. Po to išimti pakelį ir šiltą priglausti prie skaudančios vietos. Taninai, esantys juodosios arbatos lapeliuose, malšina skausmą.

19. Ledo gabalėliai

Maišelį su ledo gabalėliais suvynioti į medžiagą arba ploną rankšluostį ir priglausti prie skaudančios vietos. Jeigu nepadeda – išbandyti karštą kompresą.

Kiti patarimai

Dantų skausmo išvengsite, jeigu tinkamai rūpinsitės savo dantų, dantenų ir visos burnos higiena ir reguliariai lankysitės pas stomatologą.

Jeigu skausmas yra nepakeliamas, ir stomatologai nedirba (dėl paros meto arba savaitgalio), važiuokite į ligoninės priimamąjį, kur jums bus suteikta pagalba.

Pabandykite dantis išsivalyti šepetėliu ir tarpdančių siūlu. Kartais šios priemonės malšina skausmą.
Jeigu skauda pusę veido, nors atrodo, kad skausmas sklinda iš danties, tai gali būti sinusų infekcija arba alerginė reakcija, paveikusi sinusus.