Prieskoniai nuo visų sveikatos problemų.

Įvairovė yra gyvenimo prieskonis, ir tai pasitvirtina daugybe būdų. O štai tikri prieskoniai turi daug naudingų savybių: jie ne tik suteikia skonį ir aromatą gaminamiems patiekalams, bet ir leidžia sumažinti druskos kiekį. Prieskoniai ne tik paįvairina maisto skonį, bet ir padeda nuo įvairių sveikatos problemų. Skanindami jais patiekalus, galėsite ne tik mėgautis kasdieniu maistu, bet ir natūraliai pasirūpinsite savo sveikata.

Štai 12 prieskonių ir žolelių, kurias rekomenduojame įtraukti į savo racioną, jei norite būti sveiki be cheminių vaistų.

1. Medžiagų apykaitai gerinti

Garstyčių sėklos – jos suteikia pikantišką skonį, suaktyvina medžiagų apykaitą ir padeda deginti riebalus. Vienas šaukštelis garstyčių miltelių suteiks papildomos energijos.

2. Virškinimo problemos

Imbieras – nuo seno naudojamas gydyti vidinius uždegimus ir pykinimą. Imbieras taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis, nes padeda išplauti iš organizmo toksinus ir kitas nereikalingas medžiagas. Imbieru galima skaninti gėrimus, užkandžius ir kitus patiekalus, nes jis suaktyvina virškinimo sistemos veiklą.

Kalendra – stimuliuoja virškinimo sistemą ir skaido dujas, kurios susikaupia po valgio. Galite šiuo prieskoniu skaninti patiekalus arba pasigaminti arbatą (virkite ne mažiau kaip penkias minutes, paskaninkite medumi, o prieš gerdami perkoškite.

Pankolis – suaktyvina virškinimo sistemą, nes paskatina skrandžio sulčių, kurios skaido maistą, gamybą. Pankolis taip pat padeda nuo pilvo dieglių, jis yra puikus skaidulų šaltinis. Visos šio augalo dalys – gumbas, stiebai ir lapai – yra valgomos, galima jas dėti į sriubas, troškinius ir salotas.

3. Sąnarių skausmas

Žalioji arbata – joje yra tokių medžiagų, kaip polifenoliai, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Kasdien išgerkite iki trijų žaliosios arbatos puodelių, prieš arba po valgio.

Saldymedžio šaknis – imituoja natūralius organizmo priešuždegiminius hormonus, kurie padeda sumažinti skausmą ir patinimą. Vis dėlto saldymedžio negalima vartoti žmonėms, sergantiems diabetu, širdies ligomis arba kurių aukštas kraujo spaudimas. Jei šiomis ligomis nesergate, du kartus per dieną gerkite saldymedžio arbatą: vieną arbatinį šaukštelį saldymedžio miltelių išmaišykite karštame vandenyje, palikite prisitraukti apie dešimt minučių, prieš gerdami perkoškite.

Česnakas – itin padeda nuo artrito sukeltų skausmų ir patinimų. Skausmą galima mažinti išoriškai, masažuojant pažeistą vietą česnakų aliejumi. O jei kasdien suvalgysite 2–3 skilteles termiškai neapdoroto česnako, padėsite organizmui kovoti su uždegimu.

4. Detoksikacija

Rozmarinas – pasižymi priešgrybelinėmis, antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, valo kepenis. Rozmarinai skaido alkoholio, nikotino ir perdirbto maisto nuosėdas, kurios susikaupia kepenyse. Rozmarinais galima skaninti įvairius patiekalus – nuo vištienos iki tirštųjų kokteilių.

5. Imuninei sistemai stiprinti

Ciberžolė – pagrindinė jos sudedamoji dalis yra kurkuminas, kuris ne tik puikiai mažina uždegimą, bet ir yra geras antioksidantas. Antioksidantai palaiko visą sistemą, gerina odos būklę ir širdies sveikatą. Ciberžolė taip pat padeda palaikyti optimalų svorį. Į stiklinę karšto pieno įmaišykite arbatinį šaukštelį ciberžolės ir gerkite du kartus per dieną. Arba šaukšteliu ciberžolės galite paskaninti patiekalus iš daržovių, ryžių ar net sojų varškės – ji ne tik suteiks naudos sveikatai, bet ir suteiks patiekalams ryškią spalvą, sodrų skonį aromatą.

Juodieji pipirai – šie prieskoniai užkerta kelią nutukimui ir įvairiems negalavimams, net virškinimo sistemos sutrikimams. Juodieji pipirai sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, taip pat užkerta kelią naujų riebalų ląstelių formavimuisi, todėl juos vartodami išlaikysite optimalų svorį ir liekną taliją. Juodaisiais pipirais galima skaninti gaminamą patiekalą arba sumalti šviežių juodųjų pipirų ir pabarstyti tiesiai ant jau pagaminto maisto – tai pabrėš jų natūralų skonį ir suteiks papildomų skonio ir aromato natų.

6. Pilvo riebalams mažinti

Cinamonas – suteikia naudingų antioksidantų, kurie padeda formuoti kūną iš vidaus, taip pat sureguliuoja jautrumo insulinui lygį. Geriausia cinamonu skaninti daug krakmolo turinčius arba pusryčių patiekalus, pavyzdžiui, tirštuosius kokteilius ar avižinę košę.

Kajeno paprikos – jos paskatina mūsų virškinimo sistemą, ypač kepenis, šalinti toksinus ir skaidyti atliekamus sukauptus riebalus. Geriausių rezultatų pasieksite jei kas rytą prieš pusryčius išgersite stiklinę šilto vandens su citrina ir žiupsneliu kajeno paprikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)