Iš tiesų salieras labai naudingas organizmui – about.com pateikia 10 priežasčių, kurios paskatins jus dar labiau mėgti šią daržovę.

Palengvina ir sumažina uždegimą

Ši daržovė sėkmingai gydo uždegimą, mažina sąnarių skausmą, joje daug antioksidantų ir polifenolių. Be to, ji labai naudinga sergant astma ir kai kankina aknė, nes joje daug salicilo rūgšties.

Sumažina blogojo cholesterolio kiekį

Skonį ir aromatą salierui suteikia junginys, žinomas kaip butilftalidas, kuris mažina „blogojo“ cholesterolio, didinančio arterinį kraujospūdį, kiekį. Konkrečiai, kasdien suvalgant vos 2 saliero stiebus, „blogojo“ cholesterolio kiekis sumažėja iki 7 proc.!

Gerina virškinimą

Salieruose labai daug vandens ir netirpios ląstelienos, o tai veiksmingai padeda reguliuoti tuštinimąsi. Salierai turi šlapimą varantį poveikį, todėl yra puiki valančioji priemonė.

Sumažina aukštą arterinį spaudimą

Salieruose daug biologiškai aktyvių medžiagų, žinomų kaip ftalidai, kurie bent 14 proc. didina cirkuliaciją ir mažina streso hormonų kiekį kraujyje.

Užtikrina akių sveikatą

Viename saliero stiebe yra 10 proc. vitamino A paros normos. Šis vitaminas užkerta kelią regėjimo degeneracijai dėl senatvės ir apsaugo akis.

Padeda lieknėti

Saliero stiebe vos 10 kalorijų ir daug vandens, todėl jis užtikrina sotumą ir padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Mažina stresą

Salieruose daug magnio – šis mineralas dar vadinamas „stresų nugalėtoju“. Be to, juose daug eterinių aliejų. Jei valgysite šią daržovę, nuraminsite nervų sistemą, lengviau užmigsite.

Užtikrina rūgščių ir šarmų pusiausvyrą

Salierai užkerta kelią organizmo rūgštinimui, todėl reguliariai juos valgydami užtikrinsite optimalią pH pusiausvyrą organizme.

Gerina seksualinę funkciją

Salieruose daug lytinių feromonų – androstenono ir androstenolio, kurie išsiskiria kramtymo metu. Tad jei valgysite daug salierų, lengviau lytiškai susijaudinsite.

Kovoja su vėžiu

Salieruose yra flavonoido, žinomo kaip liuteolinas, kuris sulaiko vėžinių ląstelių formavimąsi pieno liaukose ir sustabdo vėžinių ląstelių augimą, ypač kasos bei gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio atveju.

Be to, turėtumėte žinoti, kad kuo saliero spalva tamsesnė, tuo stipresnis jo skonis. Atkreipkite dėmesį, kad maistinės medžiagos jame išliks geriau, jei prieš padėdami į šaldytuvą, jūs jį supjaustysite šviežią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)