Neišsimiegoję jaučiamės siaubingai, kankina nuotaikų kaita ar depresija, atrodome nekaip, lyg to būtų negana, 2013 m. Anglijoje, Sario grafystėje atliktas tyrimas atskleidė, kad naktį miegant mažiau nei šešias valandas, pakinta daugiau nei 700 genų išraiška – dauguma iš šių genų susiję su imunine sistema ir reakcija į stresą. Tai tik patvirtina idėją, kad miego trūkumas sukelia ar pagilina depresiją, uždegiminius procesus ar netgi nutukimą.

Kokybiškas miegas gali pakeisti gyvenimą. Išsimiegoję jaučiamės protingesni, laimingesni, sveikesni, sustiprėja nuojauta, atrodome gaivesni, seksualesni, sportiškesni, kūrybiškesni ir taip toliau.
Kinų harmoningos gyvensenos ir harmoningo būsto doktrinoje fengšui yra daugybė patarimų, kaip sukurti palankią aplinką, kurioje galėtume pailsėti ir išsimiegoti, kad miego metu atsikurtų ląstelės ir atsinaujintų dvasia. Pateikiame kelis iš jų.

1. Išvalykite protą.

Jei tik įmanoma, pasistenkite į lovą nesinešti pykčio, nerimo, streso ar liūdesio. Jei padėjus galvą ant pagalvės, protas nerimsta, atsikelkite ir u visas kylančia mintis surašykite popieriuje. Jei kankina liūdesys – surašykite viską viską, už ką esate dėkingi. Nustebsite, kad gali pritrūkti lapų.

2. Susitvarkykite miegamąjį.

Prigrūstos, netvarkingos spintos, visokiais daiktais užgriozdinta patalynės dėžė (pažiūrėkite ant ko miegate – ar tik ne ant blogų prisiminimų ir problemų?) ir netvarkingi naktiniai staliukai bei stalčiai primena mintis, kurios visą dieną nesuvaldomai šuoliuoja prote. Tai sukuria energetinius blokus ir chaosą – toli gražu ne ramybę.

3. Pritemdykite šviesas.

Saulei leidžiantis, po truputį mažinkite apšvietimą namuose. Artėjant miego metui, apšvietimas turi būti kuo blankesnis. Ryški šviesa vėlai naktį gali sutrikdyti miego ritmus.

4. Išjunkite elektroninius prietaisus.

Valandą prieš miegą (o dar geriau – dvi valandas), jei tik įmanoma, išjunkite visus elektroninius prietaisus. Prieš miegą nedirbkite kompiuteriu, nekalbėkite telefonu. Jei tai taps įpročiu, ilgainiui jūsų vidinė pusiausvyra sustiprės, pagerės miego ciklai, nes miego ritmą trikdo ir kompiuterių, telefonų bei televizorių ekranų skleidžiama šviesa.

5. Vakare negerkite energinių gėrimų.

Jei popiet neišgėrę energinio gėrimo, jaučiate nuovargį, pakentėkite kelias dienas. Atsisakę vėlyvos popietės kavos, arbatos, kitų kofeino turinčių gėrimų, ir net žalių tirštųjų kokteilių (jų išgėrus, kelias valandas juntamas energijos antplūdis), vakare maloniau ir lengviau užmigsite.

6. Išgerkite miego eliksyro.

Populiariausias iš jų – ramunėlių arbata. Dar vienas itin veiksmingai miegą skatinantis gėrimas – magnio milteliai, ištirpinti puodelyje karšto vandens.

7. Oras ir energija turi cirkuliuoti.

Stagnacija trukdo atsinaujinti. Jei dėl triukšmo ar kitokių priežasčių neišeina palikti vos vos praverto lango, išvėdinkite kambarį bent prieš miegą. Taip pat oro cirkuliaciją miegamajame užtikrinti padės nedidelis ventiliatorius. Jums nebūtina miegoti jį įjungus (nors, žinoma, galite), kasnakt įjunkite jį kelioms minutėms prieš miegą – miegosite šviežioje, energetiškai atnaujintoje patalpoje.

8. Miegamajame būtina Žemės stichija.

Žemės stichija pagal fengšui įžemina, norint sukurti ramią, miegui palankią aplinką, ji daro stebuklus. Žemės spalvos, akmenys, kristalai, molis – visos šios medžiagos ir spalvos atpalaiduoja, ramina.

9. Išmėginkite aromaterapiją.

Kojų padus įtrinkite keliais lašiukai levandų, rožių ar Smilkalinės bosvelijos eteriniu aliejumi – toks ritualas prieš miegą neįtikėtinai atpalaiduoja. Panašų poveikį pajusite, prieš miegą miegamajame uždegę keletą levandų žvakių –apgaubti jų aromato greičiau panirsite į sapnų karalystę.

10. Skaičiuokite avis.

Jei sunku užmigti, galima kaip vaikystėje skaičiuoti nuo 100 iki 0. Įsivaizduokite, kaip leidžiatės 100 laiptelių iki lovos arba galite skaičiuoti avis. Taip pat nusiraminti prieš miegą padeda meditacija arba gilaus kvėpavimo pratimai.

Galima pateikti dar daug įvairiausių patarimų, kaip pagerinti miegą, bet šie pateiktieji yra pagrindas. Pradėję daugiau miegoti, pajusite energijos antplūdį, aiškiau pamatysite, ką galima ir reikia pakeisti namuose ir apskritai gyvenime, kad gyventumėte taip, kaip norite. Bet viskas prasideda nuo kokybiško miego!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)