Neretai prieš egzaminus apima panika, kad nespėsite tinkamai jiems pasiruošti. Tačiau visus neigiamus jausmus reikia stumti į šalį ir koncentruotis ties šiais patarimais:

1. Neturėkite išankstinio nusistatymo

Negalvokite, kad egzaminas yra sunkus ir jums nepavyks jo gerai išlaikyti. Tokios mintys tik įneš nereikalingą sumaištį, o stresas tik be reikalo blaškys. Pradėti mokytis niekada nėra vėlu, o gerai išlaikyti egzaminai suteikia laisvę ir galimybę rinktis, kaip toliau kreipti savo gyvenimą.

2. Susikurkite jaukią aplinką

Tvarkingas darbo stalas, gera kėdė, šviesi ir gerai išvėdinta patalpa – štai taip turi atrodyti stropiai besimokančio jaunuolio kambarys. Pasirinkite mokymuisi tą kambarį, kuriame lengviausia susikaupti, mokykitės tuomet, kai gebate labiausiai koncentruoti dėmesį. Svarbiausia susikurti tokią atmosferą, kuri padėtų maksimaliai susikoncentruoti.

3. Sisteminkite informaciją

Konspektuokite esminius faktus ir formules, pasibraukite citatas, esminę informaciją rašykite ant lipnių lapelių ir kabinkite juos matomoje vietoje, išsiaiškinkite viską iki galo. Medžiagos sisteminimas padės lengviau įsiminti faktus, leis mokymosi gale pasikartoti medžiagą. O išsiaiškinimas iki galo padės pasiekti maksimalių rezultatų. Perfekcionizmas bet kuriam eiliniam žmogui gali padėti pasiekti labai daug. Pagrindinis faktorius, kuris nulemia egzaminų rezultatus yra ne protas, o darbas.

4. Nepamirškite miegoti ir valgyti

Stenkitės miegoti ne mažiau kaip 6 valandas, tinkamai maitinkitės. Jeigu kamuoja nerimas, leiskite sau pasilepinti saldumynais – jie pakelia nuotaiką. Protinį darbą dirbantys žmonės turi valgyti visavertį maistą. Įrodyta, kad, organizmui badaujant, smegenys funkcionuoja tris kartus blogiau.

5. Svarbiausia – pozityvus mąstymas

Tvirtai tikėkite, kad egzaminą išlaikysite puikiai. Įsivaizduokite save, matantį įvertinimą, įsivaizduokite, kaip apsidžiaugiate. Karštas tikėjimas – visa ko pradžia. Be motyvacijos tu nepajėgsi dirbti ir nepalūžti tais momentais, kai norėsis užversti visas knygas ir sąsiuvinius bei palikti „kitam kartui“. Turimas galvoje siekis, kurį sau primintum kas dieną, – geriausia motyvavimo priemonė.

6. Pradėk dirbti

Jei mokotės – išsijunkite mobilųjį telefoną bei nenaršykite socialiniuose tinkluose ar forumuose. Geriausias receptas pasiruošti sesijai – užšaldyti savo socialinius tinklus tam tikram laikotarpiui. Atminkite, jau geriau produktyviai pasimokyti vieną valandą, nei kelias valandas vaidinti, kad mokaisi, o iš tiesų atrašinėti žinutes.

7. Iki galo

Visiems pažįstama situacija, kai artėjant egzamino dienai vis stumiame mintis šalin ir planuojame mokytis kitą dieną. Tai bene pats blogiausias pasirinkimas, nes „kita diena“ dažniausiai būna naktis prieš egzaminą. Taigi, jei norite išties ką nors išmokti, tai darykite palaipsniui. Net jei vieną dieną mokantis jums atrodo, jog niekas nelenda į galvą, kitą dieną pastebėsite, jog vos kartą permetus tekstą akimis – pastarasis iškyla atmintyje.

8. Organizuokite darbą

Mokymasis dabar – Jūsų darbas. Apsibrėžkite valandas, kuomet dirbate, tikslus, o po to įvertinkite rezultatus. Laiko apibrėžtumas padės nenukrypti nuo užduoties įgyvendinimo. Pavyzdžiui, galite susirinkę visą reikalingą medžiagą sudaryti svarbiausių temų planą – žemėlapį. Tuomet matysite, kas yra svarbiausia.

9. Atsipūskite

Neleiskite, jog stresas užvaldytų jūsų mintis. Pervargimas bei knygų graužimas ištisas naktis jums tikrai nepadės pasiekti aukščiausių rezultatų, tad pasistenkite nepervargti. Skirkite laiko sau, aplinkiniams, laisvalaikiu stenkitės prasiblaškyti. Apdovanokite save už išmoktas vietas.

10. Ramiai!

Egzamino rytą tikrai jausitės susijaudinę, tačiau jeigu prieš tai mokėtės – jaudintis nėra ko. Paprastai, visos žinios maišosi ir pinasi tarpusavyje, tačiau į savo vietas atsistoja tuomet, kai jūs gaunate egzamino klausimų lapą. Neišsigąskite, jeigu tam tikrų atsakymų nežinote, juos praleiskite ir sugrįžkite vėliau. Nepanikuokite, nes tai trukdys susikaupti ir atsakyti į tuos klausimus, kurie tikrai yra svarbūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)