Balandis – santarvės simbolis

Nuo senų laikų balandis laikomas šventu paukščiu. Tai įrodo senovės egiptiečių piešiniai ir ant sienų išraižyti hieroglifai. Apskritai visose religijose balandžio simbolinė reikšmė yra labai stipri. Šie plunksnuočiai ne tik simbolizuoja taiką. Religiniame kontekste vienas baltas balandis reiškia Šventąją Dvasią, trys – Švenčiausiąją Trejybę. Tai bene stipriausias tikinčiųjų simbolis.

Į padangę paleisti balandžiai sustiprina bendrystę su Dievu. Vis dar itin populiari jaunavedžių tradicija – į padangę paleisti du baltus balandžius. Toks ritualas atliekamas tikint, kad jaunųjų gyvenimas bus kupinas neišsenkančios meilės, santarvės, atsidavimo, gerumo ir ramybės. Mat taikos nešėjai poruojasi tik kartą per visą gyvenimą, kartu rūpinasi savo mažyliais, dalijasi maistu ir gyvena santarvėje. Neretai toks ritualas atliekamas per krikštynas.

Vadovaujantis gaidys

Šis vištų būrio vadas simbolizuoja karjeros galimybes. Visose kultūrose gaidys vaizduojamas kaip viršininko pozicijas užimantis plunksnuotis. Manoma, kad jis gali apsaugoti nuo pikto linkinčių žmonių, o kasryt užgiedodamas išsklaidyti tamsą ir blogąsias dvasias. Kinijoje šis plunksnuotis simbolizuoja fizinę, dvasinę stiprybę, sąžiningumą, ištikimybę ir sėkmę.

Pavyzdžiui, japonai šį vadovo pozicijas užimantį paukštį laiko šventu. Jiems gaidys – vilties, sėkmingo gyvenimo simbolis, senovės graikams – pergalės ženklas. Tai plunksnuotis, kuris geba išsklaidyti nakties kerus. Krikščioniškame pasaulyje gaidys simbolizuoja budrumą, atgailą ir prisikėlimą.

Mandarininė antis – sėkmingos santuokos sergėtoja

Ji simbolizuoja stiprius dviejų žmonių santykius, ančių pora – ištikimybę, švelnumą ir meilę. Šie paukščiai pagerina partnerystės ryšius. Kinų vestuvių iškilmėse mandarininė antis simbolizuoja poros santarvę ir bendrystę.

Korėjiečiams šie paukščiai atlieka bene pagrindinį vaidmenį vestuvių puotoje. Mat jiems šie sparnuočiai – taikos ir ištikimybės simbolis. Taip pat tikima, kad mandarininė antis pritraukia sėkmę ir pinigus.

Povas – stiprybės nešėjas

Tai vienas gražiausių ir labiausiai akį traukiančių nepriekaištingos išvaizdos paukščių. Povas simbolizuoja stiprybę, nes savo kojomis gali netgi įveikti gyvatę. Ryškiaspalvis plunksnuotis – šlovės, originalumo ir karjeros simbolis. Azijos šalyse tikima, kad jis meilės nešėjas. Povas paženklintas geros valios, geraširdiškumo ženklais.

Babiloniečiams ir persams šis paukštis buvo tarsi karališkasis globėjas, o krikščionims – prisikėlimo ir nemirtingumo simbolis. Manoma, kad jis pritraukia sėkmę ir šlovę, o poroms – aistrą. Anot fengšui, povo plunksna turi burtų lazdelės savybių. Sakoma, kad vos vienu mostelėjimu ji gydo vienišų širdžių žaizdas ir gali pritraukti tinkamą partnerį.

Žąsis – laimės pranašė

Ji simbolizuoja ištikimybę ir neša neišsenkančia laimę. Paukščio kojų pirštai reiškia Švenčiausiąją Trejybę, taip pat šventumą, produktyvumą ir vaisingumą. Žąsis – dangaus ir žemės tarpininkė. Sakoma, kad ji padėjo pasaulio kiaušinį.

Šarka – vieningos šeimos saugotoja

Ji siejama su džiaugsmu, švente ir laime. Šeimoms šis plunksnuotis asocijuojasi su vaikais, sėkme ir produktyviu namų ūkiu. Šarka geba puikiai susukti lizdą, todėl ji simbolizuoja darnią ir vieningą šeimą. Vakaruose manoma, kad šis paukštis čirkšdamas pranašauja šeimos barnius. Tačiau Rytuose jis neša džiaugsmą ir klykaudamas pranašauja svečių apsilankymą.

Fazanas – pildo svajones

Šis ryškiaspalvis paukštis parodo, koks pasaulis išties yra margas. Margaspalvis fazanas simbolizuoja patrauklumą, seksualumą ir kūrybingumą. Šis paukštis laikomas totemu, galinčiu pritraukti meilę ir trokštamų partnerių dėmesį. Taip pat spalvingasis paukštis neretai siejamas su dvasios stiprumu ir svajonių išsipildymu.

ĮDOMU

Paukščių protėviai – dinozaurai. Tai byloja sparnuočių griaučiai.

Sakoma, kad paukščių plunksnos susiformavo iš roplių žvynų.

Lietuvoje gyvenantis mažiausias plunksnuotis – nykštukas.

Paukščiai neturi dantų.

Pingvinas – vienintelis paukštis, kuris gali plaukti, tačiau negeba skristi.

Pelėda galvą gali pasukti beveik 360 laipsnių kampu, tačiau negeba sukioti akių obuolių.

Viščiukai gali skleisti apie 200 skirtingų garsų.

Pirmasis žmonių prijaukintas paukštis – žąsis.

Pasaulyje yra apie 350 papūgų veislių.

Mokslininkai įrodė, kad kai kurių paukščių uoslė yra puikiai išvystyta. Pavyzdžiui, grifai mėsą gali užuosti ir už kelių kilometrų.

Gerą uoslę turi ir kiviai, nes jų snapų galuose yra šnervės. Maisto dažniausiai ieško tik naktį.

Čiurlys – tikras keistuolis. Jis gali skristi miegodamas, o visiškai jaunas paukštis gali skraidyti nenutūpdamas ant žemės kelis metus.

Kolibriai – vieninteliai paukščiai, kurie gali skristi atbulomis.

Afrikiniai stručiai – patys didžiausi pasaulio paukščiai.

Pelikano snape telpa apie 13 l vandens.

Kai kurių paukščių plunksnos sveria daugiau nei jų griaučiai.
Plunksnuočiai neturi prakaito liaukų ir šlapimo pūslės.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!