Vienas iš kinų tautos kultūrinių bruožų - tvirtas tikėjimas įvairiais burtais ir užkalbėjimais, kurie, atliekami tam tikru metu, gali vienaip ar kitaip paveikti žmogaus gyvenimą. Ne išimtis ir Naujųjų metų sutikimo ritualai bei tradicijos. Tokį požiūrį galima vadinti „atgyvenusiu“, tačiau įdomu tai, jog ir šiandieninėje Kinijoje senųjų papročių vis dar laikomasi, o prietarais nuoširdžiai tikima. Štai keletas jų:

1. Tikima, kad tris pirmąsias Naujųjų metų dienas negalima plauti galvos ir netgi praustis, nes taip bus pašalinama sėkmė visiems metams.

2. Negalima ir skalbti drabužių - kelias dienas švenčiamas Shuisheno, kinų vandens dievo, gimtadienis - jam supykus visus metus jausis troškulys.

3. Negalima šluoti grindų ar valyti dulkių, nes su jomis nuvaloma sėkmė.

4. Žuvis Kinijoje - turtų simbolis. Naujųjų metų stalas neįsivaizduojamas be žuvies. Tikima, kad kuo daugiau jos bus suvalgoma palydint senus metus, tuo finansiškai turtingesni bus ateinantys.

5. Nesėkmę moteriai visiems ateinantiems metams gali užtraukti tiesiog... išėjimas iš namų ar bet koks pasirodymas viešumoje. Kinės kelias Naujų metų dienas būna tik namuose.

6. Jeigu pirmąją Naujų metų dieną verkia namuose esantis kūdikis - laukia nesėkmės. Dėl to vaikai tuo metu ypač saugomi, nepaliekami vieni.

7. Ir... tikima, kad norint pritraukti sėkmę, pirmąją naujųjų dieną privaloma dėvėti tik raudonos spalvos apatinius.

2017-ieji metai pagal kinų kalendoriaus horoskopą - Ugninio Gaidžio metai. Pranašaujama, kad sėkmingiausi jie bus ugnies stichijai priklausantiems zodiako ženklams, kuriems, rodos, seksis viskas: karjera, meilė, finansiniai reikalai, sveikata. Produktyviausi metai pranašaujami kūrybine veikla užsiimantiems žmonėms, kuriems nestigs idėjų ir įkvėpimo.

Kinų nauji metai jau seniai švenčiami ne tik Kinijoje ar aplinkinėse valstybėse, bet ir visame pasaulyje. Nespėjote įsimintinai palydėti praėjusių metų gruodžio 31-ąją? Tuomet turite antrą šansą tai padaryti švęsdami kinų Naujuosius metus paskutinį sausio mėnesio šeštadienį. Jeigu norite paminėti šią išskirtinę ir giliomis tradicijomis apipintą progą, keli lengvi, tradicinių kinų valgių receptai tikrai pravers.

„Singapūro makaronai“

Jums reikės:

Pakelio greitai paruošiamų azijietiškų makaronų SUN YAN (aštrių arba vištienos skonio) (85g)
Dviejų puodelių pjaustytų pievagrybių
Šaukšto alyvuogių aliejaus
2 puodelių vandens
Skiltelės česnako
Šaukšto citrinos sulčių
Šlakelio tabasco padažo
2 mėlynųjų svogūnų

Gaminimas

Alyvuogių aliejuje pakepinkite česnaką, sudėkite pjaustytus pievagrybius.

Įpilkite vandens ir suberkite prieskonių mišinį iš makaronų, troškinkite apie 5 min.

Sudėkite makaronus, smulkiai pjaustytus svogūnus, išmaišykite ir uždengę dangtį troškinkite apie 3 min.

Papuoškite žalumynais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją