Astrologams teigiant, kad Saturnas, šių metų planeta, yra didžioji nelaimė, o Jupiteris, kitų metų planeta, yra didžioji laimė, G. Tautvaišienė tame įžvelgia tik vieną gerą dalyką:

„Svarbiausia, kad buvo pasakyta, kad sekantys metai jau turėtų būti geresni. Už tokius dalykus galima jau pagirti astrologus. Astrologijai nėra jokio objektyvaus pagrindo, kuo tie žmonės galėtų remtis ir piršti savo nuomonę visuomenei“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė astronomė.

Pasak jos, kuo stipresnė šalis, kuo visuomenė labiau subrendusi, o žmonės savimi pasitiki, tuo mažiau jie tiki astrologais. Be to, Lietuvos jaunimas, anot jos, astrologinėmis pranašystėmis jau netiki.

„Visuomenėje yra dalis žmonių, kurie svyruoja, nėra apsisprendę, silpni – tokiems žmonėms astrologai ir tarnauja“, - teigė ji.

Pasak G. Tautvaišienės, astrologai atsirado iš tokių žmonių, kurie dirbo šalia astronomų ir pamatė nišą, kur esą galima manipuliuoti žmonėmis – astrologiją.

„Yra labai blogai, kai astrologai ima kištis į asmeninį žmonių gyvenimą. Į mane yra kreipęsi nemažai jaunų žmonių: aš įsimylėjau vaikiną ar merginą, o ji, prisiskaičiusi horoskopų, sako, kad mūsų ženklai nesutampa. Tai absoliutus absurdas“, - teigė ji.

Pasak astronomės, planetų išsidėstymas žvaigždynų atžvilgiu negali turėti absoliučiai jokios įtakos žmonių gyvenimams, tad ji pataria daugiau pasikliauti savo nuomone, būti stipriems, ir daugiau žiūrėti, ką sako politologai, finansų analitikai ar tie žmonės, kurie gali objektyviai, pasiremdami duomenimis, prognozuoti ateitį.

O. Lapinas laikosi kitokios nuomonės. Jo teigimu, astrologų pranašystė, kad 2014 metai turėjo būti sunkesni, o žmonės rimtesni ir liūdnesni, dalinai išsipildė:

„Kadangi šiais metais buvo daug politinio ir tarptautinio neramumo, tai iš tiesų žmonės atrodo susirūpinę. Kalbos apie galimą karą, agresiją, tikrai paveikė žmones“, - laidoje sakė O. Lapinas.

Pasak psichologo, su metais natūraliai bręstantis žmogus eina į didelius dvasinius dalykus, kurie jam pradeda rūpėti vis labiau, lyginant su kasdienybe ir buitimi, o astrologas įsivaizduojamas kaip dvasinis išminčius:

„Natūraliai įsivaizduojame kokį nors astrologą kaip žmogų su ilga, žila barzda ar išmintingą senį. Tai archetipinis seno išminčiaus vaizdas, kuris labiau domisi dvasiniais dalykais“, - sakė O. Lapinas.

Pasak jo, su amžiumi natūraliai bręstantis žmogus ir turėtų labiau atsižvelgti į tokius dalykus, kuriuos vadiname ezoteriniais, dvasiniais, globaliniais, filosofiniais. Tai, anot psichologo, – normalios eigos raida.

„Nesunkiai galime rasti sprendimus kasdienei sferai – tokiems klausimams, kaip užsidirbti – bet mums visada sunkiau atsakyti į klausimą, dėl ko mes gyvename, ar bus gyvenimas po mirties, ar mes vieniši visatoje. Šie dalykai labiau padeda mums jaustis sveikais negu psichologinės žinios. Iš esmės iš pradžių turėtume aprimti globalia prasme – dėl mirties, gyvenimo prasmės, artumo – ir tada psichologiniai klausimai spręsis lengviau“, - teigė psichologas.

„Astrologai galbūt duoda ir iš savo siauro supratimo ir kai kur klysta, bet tai yra geriau negu nieko, kitaip būtų vakuumas“, - sakė O. Lapinas.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą klausykite čia.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!