Pirmiausia jums reikia paduoti pareiškimus CMB. Tai padaryti vertėtų ne vėliau nei likus mėnesiui iki ceremonijos, nes panašiai teik laiko bus registruojami Jūsų pareiškimai. Kuo anksčiau apgalvosite savo vestuvių datą, tuo didesnė tikimybė, jog gausite norimą laiką ir datą.
Sąrašas neilgas, tačiau nepamirškite nė vieno iš jų, nes be jų santuokos nebus:

* asmens tapatybę patvirtinantys dokumentai.

* gimimo liudijimai.

* jei ketinantysis susituokti yra užsienio valstybės pilietis, papildomai pateikiamas jo valstybės kompetentingos įstaigos išduotas dokumentas, patvirtinantis, kad jo santuokai nėra kliūčių. Užsienio valstybės piliečio dokumentai (išskyrus pasą) turi būti legalizuoti ar patvirtinti pažyma (APOSTILLE), jeigu Lietuvos Respublikos tarptautinės sutartys ir Europos Sąjungos teisės aktai nenumato kitaip ir išversti į lietuvių kalbą. Santuokos nutraukimo dokumentas (ištuoktam asmeniui) arba sutuoktinio mirties dokumentas (našliui).

* mokamasis pavedimas arba kvitas, patvirtinantis, kad sumokėta valstybės rinkliava.

Kai pareiškimai jau paduoti, ieškokite vietos, tačiau ne bet kur, o savo rajono ribose. t.y. to rajono, kur būtų registruotas vienas jaunųjų ir ten, kur nunešėte pareiškimus tuoktis. Todėl, tarkime, jei gyvenate ir pareiškimus nunešėte į Vilniaus miesto CMB, santuokos vieta negali būti už Vilniaus miesto ribų. Jei ceremonijos norėsite už miesto ribos (t.y. už miesto ribą žyminčio ženklo „Vilnius“) – pareiškimus turite nešti į Vilniaus rajono ar kito rajono CMB. Ir, be abejo, turite būti registruotas tame rajone.

P.S. Vilniaus miestas ir Vilniaus rajonas yra skirtingi dalykai.

Norint, kad atvyktų CMB darbuotojai, reikės ne tik sumokėti papildomai 210 Lt paduodant pareiškimus, bet neretai ir suorganizuoti jiems transportą. Kažkas turės atvežti ir parvežti metrikacijos skyriaus darbuotojas.

Vietą reikėtų rinktis taip pat apgalvotai: tai turėtų būti kiek privatesnė vieta, kitaip neatsiginsite pašalinių stebėtojų, dalyvių ir lankytojų. Pagal LR įstatymus, iš viešų vietų niekas neturi teisės išvaryti žmonių, tad jei močiutė su dieduku ir draugais deginasi pievoje po medžiu, kur Jūs norite tuoktis, tai neturite teisės jų iš ten išvaryti, nebent susitarsite draugiškai. Tad geriausia tai daryti privačioje teritorijoje, kur tikrai dalyvaus tik kviestiniai svečiai.

Orai Lietuvoje taip pat sunkiai prognozuojami, tad planą B arba palapinę, pastogę visada privalu turėti.

Staliukas CMB žurnalui pasidėti ir mini LR vėliava – būtini atributai, kad ceremonija įvyktų.

Paskutinis dalykas: puiki nuotaika, šampanas, šypsenos, kėdutės ar suoliukai svečiams.

****

Nežinai, nuo ko pradėti planuoti vestuves? O gal jos artėja, tačiau ne viskas vyksta pagal planą? Klausk vestuvių planuotojos Viktorijos Prokofjevos. Savo klausimą siųsk el. paštu gyvenimas@delfi.lt

Atsakymus į klausimus publikuosime šioje DELFI Gyvenimo rubrikoje „Vestuvės“.