Tyrimas, atliktas Didžiojoje Britanijoje, JAV ir Europoje, parodė, kad nuo trisdešimt iki penkiasdešimt procentų moterų kenčia dėl žemo libido ar apskritai jo nebuvimo. Seksualinio potraukio netekti galima bet kokiame amžiuje, tačiau ne paskutinį vaidmenį čia vaidina menopauzė. Dar trečdalis moterų nepatiria susijaudinimo nuo sekso su partneriu arba jaučia skausmą.

Priežasčių tirti mokslininkai dar nebaigė, o jų gali būti nemažai - nuo biologinių iki psichologinių ir socialinių. Bendra čia viena: santuokos problemos.

Trisdešimt aštuonerių metų rašytoja Niki Talbot puikiai žino, kuo tai gali baigtis. Štai jau ne pirmi metai ji stengiasi suprasti, kodėl ji taip skiriasi nuo kitų moterų.

„Mano pirmieji santykiai prasidėjo, kai man buvo dvidešimt metų ir mokiausi universitete, - pasakoja Niki Talbot. - Negaliu pasakyti, kad viskas buvo gerai. Nepatyriau susijaudinimo, o mano vaikinas nesiekė išsiaiškinti, kur problema. Tiesiog jaučiau, kad skiriuosi nuo kitų. Kažkas su manimi buvo ne taip. Kentėjau nuo nepasitikėjimo savimi tiek fiziniu, tiek psichologiniu pagrindu.“

Galbūt problema susijusi su Niki hormoniniais ypatumais - lytinės brandos ji pasiekė tik septyniolikos, o menstruacijos visuomet buvo nereguliarios. Čia padėjo kontraceptinės piliulės, deja, libido jos nužudė visiškai. Gydytojai negalėjo pasiūlyti jai jokios alternatyvos.

„Tai buvo ne ta problema, kurią galima aptarinėti su draugais, - sako rašytoja. - Būčiau pasijutusi kvailai. Nors dabar, pasikalbėjusi su galybe moterų, žinau, kad ši problema labai paplitusi. Kvaila, kad serialas „Seksas ir miestas“ ir erotinė literatūra, tokia kaip „Penkiasdešimt pilkos atspalvių“, priverčia žmones kalbėti apie seksą daugiau nei bet kada, tačiau ne juo užsiimti.“

Ką mano ekspertai?

Daugelis mano, kad dėl libido sumažėjimo kaltas testosterono lygio sumažėjimas. Priešingai nei populiariai manoma, tai ne išimtinai vyriškas hormonas. Sveikų jaunų moterų testosterono lygis dešimt kartų didesnis, nei estrogeno. Šis hormonas atsako už moterų nuotaiką, energiją ir libido lygiai taip, kaip vyrų.

Hormonų išsiskyrimas stimuliuojamas reguliaraus sekso, o tai reiškia, kad kai moteris praranda susidomėjimą juo, ji patenka į užburtą ratą. Beje, nuo dvidešimties iki keturiasdešimt penkerių testosterono gamyba vis tiek per pusę sumažėja, nors kai kurių moterų - dar daugiau, ir bet kokiame amžiuje.

Kler Terner, dvidešimt šešerių Londono gyventoja, sako, kad ji jau nebedega aistra, nors vis dar taip pat myli savo vaikiną, kaip ir prieš septynerius metus, kai tik jie pradėjo susitikinėti.

„Viskas tiesiog pasikeitė. Iš pradžių galvojau, kad tai dėl kontraceptikų, tačiau libido mane visiškai paliko, kai vaikinas ieškojo darbo ir man reikėjo išlaikyti mus abu. Finansinis stresas aistros nepadidina“, - sako Kler.

Galiausiai jos vaikinas rado darbą, tačiau seksas jai tapo sunkia pareiga ir dabar būna tik porą kartų per mėnesį: „Nustojau vartoti kontraceptikus ir dabar naudoju kitas apsaugos priemones, taigi tai ne dėl hormonų. Mano vaikinas čia nekaltas. Tačiau niekada neturėjau panašių problemų. Dėl to jaučiuosi kažkokia nenormali.“

Ginekologas, profesorius Džonas Stadas, stebisi, kodėl gydytojai nesupranta šios moters problemos: „Tai labai, labai paplitęs reiškinys. Mano pacienčių amžius pats įvairiausias - nuo trisdešimt iki septyniasdešimt metų. Tai tiesiog tragedija, jei moterys nieko negali padaryti situacijoje, kai labai svarbi jų gyvenimo dalis tiesiog išnyksta.

Libido galima padidinti, tačiau kol kas dar klesti nuomonė, kad tai jokia ne problema. Ir kol jos nebus imtasi rimtai, moterys toliau kentės.“

Kad lytinis potraukis padidėtų, gali būti siūloma vartoti biologiškai identiško testosterono papildus. Jie paprastai derinami su hormonų estrogeno ir progesterono terapija. Gydytojas gali pasiūlyti ir gydymą augaliniais preperatais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)