Jeigu žalios ar pusžalės mėsos patiekalai, pavyzdžiui, didkepsnis ar totoriškas bifšteksas, jums kelia pasišlykštėjimą ir mėgstate tik gerai iškeptą mėsą, vadinasi, jums virtuvėje pravers termometras kepimui.
© Žurnalas "TM"
Net ir patyrusios šeimininkės gali blogai iškepti mėsą: atšildyta mėsa kartais būna rusvos spalvos, todėl atrodo, jog ji jau iškepusi dar prieš tai, kai iš tikrųjų iškepa. Ir tai viena iš pagrindinių maisto ruošimo klaidų – iškepusios mėsos temperatūra turi siekti 70°C, o tai nustatyti „iš akies“ neįmanoma.

Šeimininkės dažniausiai mano, kad, pavyzdžiui, kotletams gerai apkepus ir jų vidus bus iškepęs. Deja... Kanzaso valstybinis universitetas (JAV) praėjusiais metais atliko tyrimą, kurio rezultatai įrodė, kad vertinimas „iš akies“ yra neveiksmingas – tik termometras gali tiksliai nustatyti, ar mėsa įkaito iki 70°C. Būtent tokioje temperatūroje mėsa yra gerai iškepusi ir joje nelieka žmogaus sveikatai kenksmingų bakterijų.

Rinkitės, kokį norite

Kepimo termometrai dar vadinami mėsos termometrais. Jie skirstomi į tris grupes: plunksninius, laikrodinius ir skaitmeninius matuoklius.

Plunksninis matuoklis veikia kaip ir senieji lauko termometrai: juose temperatūrą rodo siaurame stikliniame vamzdelyje esantis skystis. Vienoje vamzdelio pusėje yra skalė su Celsijaus laipsniais, kitoje – su Farenheito. Plunksniniam matuokliui toks pavadinimas duotas dėl jo išvaizdos. Šių termometrų būna ir vienkartinių.

Laikrodinis temperatūros matuoklis atrodo kaip ledinukas ant pagaliuko: matuoklyje yra apvali laipsnių skalė su strėlyte, o į mėsą termometras įbedamas išsikišusiu strypeliu. Dėl platesnės matavimo amplitudės ir tikslesnių parodymų laikrodiniai matuokliai atlieka daugiau funkcijų nei plunksniniai.

Skaitmeninis termometras turi skaitmeninį ekraną, kuriame mėsos temperatūra rodoma skaičiais, o ne skalės padalomis. Tokio termometro veikimas pagrįstas NTC (termorezistoriaus su neigiamu temperatūros koeficientu) principu – kintant temperatūrai kinta elektros varža.

Skaitmeninis termometras nuo plunksninio ir laikrodinio skiriasi tuo, kad laidu prijungtas jutiklis įbedamas į orkaitėje esantį kepsnį, o ekranas lieka išorėje. Šie matuokliai atsparūs šilumai iki 200°C, tačiau tinka ir neigiamai, pavyzdžiui, šaldytų maisto produktų, temperatūrai matuoti.

Plunksniniai ir laikrodiniai matuokliai rodo tik temperatūrą, o skaitmeniniuose yra ir termometras, ir laikrodis. Kai kuriuose mėsos termometruose šiomis funkcijomis galima naudotis atskirai. Belaidžiai temperatūros matuokliai dažnai turi siųstuvą ir imtuvą, tad juos galima valdyti ir 25 m atstumu.

Laikomasi rekomendacijų

Kai kuriuose mėsos termometruose rekomenduojama temperatūra užprogramuota pagal pasirinktos mėsos rūšį ir kokybę bei norimą iškepimo laipsnį: pavyzdžiui, jautienai ir kiaulienai termometre nustatyta daugiau laipsnių karščio negu vištienai.

Visų skaitmeninių matuoklių matavimo antgalis būna plonas, aštrus ir pakankamai ilgas, todėl jį lengva įsmeigti į mėsą. Laikrodinių matuoklių antgalis yra toks pat, tačiau jį sunku įsmeigti dėl termometro formos. Plunksninių matuoklių matavimo antgalis būna gana ilgas, tačiau storesnis nei kitų, o patį termometrą įsmeigti į mėsą nepatogu: plunksninės dalies kraštai įsirėžia į delną, o stiklinis vamzdelis su skysčiu nuo stipresnio paspaudimo gali sulūžti ir sužeisti pirštus.

Termometrai kepimui plaunami rankomis, vandeniu šlapinant tik matavimo antgalį. Plauti matuoklius indaplovėje nerekomenduojama. Plaunant skaitmeninius mėsos termometrus negalima drėkinti jų jutiklio laido.

Skaitmeninis – ekonomiškesnis

Pabandžius įvairius mėsos termometrus galima daryti išvadą, kad plunksniniai matuokliai nelabai patikimi ir patogūs. Laikrodinių termometrų konstrukcija žymiai patikimesnė. Tačiau geriausi ir patogiausi yra daugiafunkciniai skaitmeniniai matuokliai.

Jei mėgstate dažnai gaminti mėsos patiekalus, šie termometrai – tinkamas pasirinkimas. Jie netgi padeda taupyti energiją, kadangi tikrinant, ar mėsa iškepus, nereikia atidarinėti orkaitės durelių. Tačiau jei kepinių termometro prireikia tik kartą per metus, geriau rinktis laikrodinį matuoklį.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Ar tai jau ženklas? „Valstiečių“ ministerijoje atsirado postas buvusiai V. Tomaševskio bendražygei (20)

Žemės ūkio ministro, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) atstovo Broniaus...

Pasiruoškite: vaizdas sostinės gatvėse skirsis kaip diena ir naktis (10)

Pirmąsias rugsėjo savaites eismas sostinėje taps kur kas intensyvesnis – į gatves išvažiuos...

Laukiniai reklamos vakarai: feisbuko žvaigždėms – savos taisyklės (35)

Praėjusią savaitę nuskambėjusi istorija, kai Lietuvos bankas viešai pabarė feisbuko...

Kraupi moters išpažintis: brolis pirma pardavė kiemo draugams, o toliau prievartavo pats (199)

Nuo savo praeities ji bėgo ilgai ir baisią paslaptį slėpė ir nuo mylimųjų, ir nuo vaikų,...

„Islamo valstybės“ rėmėjai švenčia: juos žudydami mes darome jų vaikams paslaugą (117)

Naujienų agentūra „Amaq“ išplatino pranešimą, kuriame rašoma, kad teroristinė organizacija...

Darbdavių patyčias kentęs jaunuolis turi svarbų patarimą siekiantiems karjeros (21)

Sezoninis darbas jaunuoliams yra puiki galimybė užsidirbti, be to, anot specialistų tai labai...

K. Maksvytis: lietuviai Europos čempionate laimės medalius (6)

Europos krepšinio čempionatui besiruošianti Lietuvos rinktinė artėja link pasirengimo ciklo...

Mokslininkai išsiaiškino „magiškųjų grybų“ paslaptį (5)

Tyrėjams pavyko perprasti psichoaktyvios „ magišk ųjų grybų“ medžiagos – psilocibino –...

Jauniausia someljė Lietuvoje: senajai kartai alkoholis lygu girtuoklystei (24)

Jauniausia Lietuvos someljė Silvija Umaraitė jaučia, kaip auga konkurentų gretos. „Anksčiau...